Forsker vil redde truede dyr med fryser

En forsker fra Aalborg Universitet har sat sig for at redde verdens truede dyrearter ved at nedfryse eksemplarer af arterne

En forsker fra Aalborg Universitet vil skabe en genbank med nedfrosne truede dyrearter. Her vil blandt andre orangutangen være en kandidat. Foto: Steen Agger

Løver, orangutanger og andre udryddelsestruede dyr skal reddes ved hjælp af en fryser, hvis det står til en forsker fra Aalborg Universitet. Han vil skabe en såkaldt cryobank for truede dyr.
 
- Der er rigtig mange dyrearter, der forsvinder hver eneste dag, fortæller genforsker Cino Pertoldi fra Aalborg Universitet til DR Nordjylland.

- Jeg synes, det er vigtigt at handle nu, for hver art der forsvinder, bliver ikke genskabt igen, siger han.

Men det er svært at overbevise krybskytter om at lægge geværet og forhindre folk i at fælde skoven, og derfor må man ty til andre midler, siger Cino Pertoldi. Et af midlerne er en -80 grader kold fryser, der kan bevare arvemateriale fra for eksempel antiloper og dovendyr.
 
- Vi vil skabe en genbank, som er tilsvarende en fertilitetsklinik, hvor både sæd og æg bliver bevaret, sådan at vi en dag kan genskabe de samme organismer, siger Cino Pertoldi.

Sammen med Aalborg Zoo og Randers Regnskov har Cino Pertoldi søgt en række fonde om 15 millioner kroner til oprettelsen af cryobanken. Zoologi- og formidlingschef ved Aalborg Zoologiske Have, Rikke Kruse Nielsen, krydser fingre for at pengene kommer i hus - ikke mindst for elefantens skyld.
 
- Dagligt bliver der skudt 100 elefanter i Afrika, og det vil betyde, at om 8 til 10 år er de ikke i den vilde natur mere, hvis ikke vi gør noget nu, siger hun.

Cirka en tredjedel af klodens pattedyr er truet af udryddelse.