Lars Løkke blander sig i omskæringsdebat: ”Vi skal ikke sende jøder på flugt igen”

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) støtter biskoppers advarsel mod at forbyde omskæring af drengebørn

Lars Løkke skriver på Twitter, at han bakker op om biskoppernes udmelding om omskæring. (Arkivfoto).
Lars Løkke skriver på Twitter, at han bakker op om biskoppernes udmelding om omskæring. (Arkivfoto). Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

"Modig og nødvendig udmelding fra landets biskopper i dag," skriver Lars Løkke Rasmussen (V) på sin Twitter-profil og blander sig dermed også i debatten om omskæring af drengebørn.

Den tidligere statsminister henviser til en artikel i dagens udgave af Kristeligt Dagblad, hvor et flertal af folkekirkens biskopper kommer med en advarsel. De frygter for konsekvenserne, hvis politikerne vælger at kriminalisere omskæring og kalder et forbud for en ”fejltagelse” og et ”slag mod religionsfriheden”.

Lars Løkke Rasmussen lægger i sit opslag på Twitter blandt andet vægt på, at Danmark vil blive det første land, som forbyder omskæring.

"Vi skal ikke lave verdens første og eneste forbud mod rituel omskæring af drenge! I 77- året efter oktober '43 skal vi ikke sende danske jøder på flugt igen. Det kommer jeg aldrig til at stemme for."

Hermed fastholder Lars Løkke Rasmussen sit standpunkt på området, som han også understregede i 2018, da han blev spurgt til sin holdning under Venstres grundlovsstævne.

Debatten om omskæring af drengebørn diskuteres livligt i disse uger, efter flere foreninger har trukket sig fra en arbejdsgruppe, der for Styrelsen for Patientsikkerhed skulle lave en vejledning for ikke-medicinsk omskæring af drengebørn.

Et stort flertal af danskerne, 86 procent, bakker op om et forbud. De fleste partier har taget stilling til emnet, senest Socialdemokratiet, som netop har meddelt, at man er imod et forbud.

Et andet folketingsmedlem for Venstre, Mads Fuglede, deler i dag også sin modstand mod et forbud.

"Jeg kommer aldrig nogensinde til at stemme for et forbud, der de facto kan gøre det umuligt at bo og leve som religiøs jøde i Danmark. Hvis du brændende ønsker et sådant forbud, er jeg nok den sidste politiker i hele landet, du skal stemme på," skriver Fuglede på sin Facebook-profil.

I min verden er en af de største gaver man kan give sit barn en tro og et religiøst tilhørsforhold. For mange jøder...

Slået op af Mads FugledeOnsdag den 9. september 2020

Den danske debat om omskæring er blevet bemærket ude i verden og omtales blandt andet i israelske aviser. En talsmand for EU-Kommissionen er netop kommet med denne udtalelse:

"Selvom religiøs omskæring ikke falder inden for rammen af EU's love, så skal medlemslandene sikre, at alle fundamentale rettigheder, herunder retten til at praktisere en religion eller tro, respekteres effektivt og beskyttes i overenstemmelse med national lov og internationale forpligtelser.​"