Sidste valgmøde i Søren Papes bagland

I er nogle tøsedrenge!, lød det fra salen under mandagens store vælgermøde i Viborg, hvor sundhedsvæsen og miljø fyldte mest. Søren Pape (K) var på hjemmebane som kommunens tidligere borgmester

”Debatten om klimaet bliver nogle gange lidt frelst,” lød det fra Søren Pape (K), som var på hjemmebane i Viborg, hvor han har været byrådsmedlem i 13 år, herunder fem år som kommunens borgmester.
”Debatten om klimaet bliver nogle gange lidt frelst,” lød det fra Søren Pape (K), som var på hjemmebane i Viborg, hvor han har været byrådsmedlem i 13 år, herunder fem år som kommunens borgmester. Foto: Henning Bagger.

Det er ikke til at se, at Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape, samme dag har fået denne kommentar fra journalist og forfatter David Trads: ”Valget af Søren Pape til formand var et sats – der er slået fejl.” 

Ved mandagens største vælgermøde i Viborg Kommune er det nemlig en Søren Pape på hjemmebane, der sidder i panelet af opstillede politikere fra de forskellige partier. Søren Pape er tidligere borgmester i kommunen og ifølge flere af de fremmødte endda meget vellidt og respekteret, på tværs af politiske skel.

”Han kunne snakke med alle,” som Asger Petersen formulerer det.

Han er selv mødt frem til vælgermødet i aften for at heppe på sin kandidat fra Kristendemokraterne. Også Karsten Nielsen, der er dukket op for at høre, hvordan hans partifælle fra Radikale Venstre klarer sig, fremhæver Søren Pape som en borgmester, der nød stor opbakning. Men de vil nu ikke stemme på ham.

I det hele taget virker det, som om mange af de fremmødte allerede har et klart politisk ståsted. Mange fra salen indleder nemlig deres spørgsmål med at fortælle, hvilket parti de selv er medlem af.

Der tegner sig dog hurtigt et billede af, at det er sundhed og klima, der optager folk mest. Både de blå og de røde.

”Jeg arbejder i sygehusvæsenet, hvor vi ser udgifterne til medicin eksplodere. Når I nu siger, at I vil gøre det bedre og mere effektivt i sundhedsvæsenet, hvorfor nedsætter I så ikke et nationalt råd, der kan udtænke et prioriteringssystem? For vi er da nødt til at prioritere,” lyder et af spørgsmålene.
 
Artiklen fortsætter under billedet 

KD: Valgmøde i Musiksalen i Viborg mandag aften d. 15. juni. Søren Pape m.fl. voxpop
KD: Valgmøde i Musiksalen i Viborg mandag aften d. 15. juni. Søren Pape m.fl. voxpop Foto: Henning Bagger

”Jeg kan godt sige dig, at politikerne vil løbe skrigende væk fra sådan en opgave. Det er en meget vanskelig situation, vi står i. Lægerne bliver hele tiden dygtigere, og vi får bedre, men også dyrere medicin. Hvad hvis det var os selv eller vores nærmeste, der blev ramt - ville vi så ikke gerne have den bedste behandling?” svarer Karin Gaardsted, der sidder i panelet for Socialdemokraterne.

”I er nogle tøsedrenge!” bliver der råbt fra salen, mens andre buh'er.

”Hvorfor er I så berøringsangste? Det må da være politikerne, der skal lægge rammerne for de beslutninger, så vi kan bruge ressourcerne mest fornuftigt. I kan heller ikke tillade jer at skubbe ansvaret over på regionerne,” lyder det opfølgende fra salen.

Enhedslistens folketingskandidat, Jakob Sølvhøj, mener, at skytset i stedet skal rettes mod medicinalindustrien.

”Det kan ikke være politikerne, der skal gå ind at beslutte, hvilke patienter med en livstruende sygdom der skal have nej til behandling. Vi synes, man skal skrue bissen på i forhold til dem, der producerer medicinen. Som det er i dag, er det ikke staten, der styrer - det er medicinalindustrien.”

Et andet tema, der fylder meget denne aften, er miljøet og klimaforandringerne - og vores fremtid.

”Jeg er far til to små børn. Jeg er bekymret på deres vegne i forhold til det, der sker lige nord for os, i Aabybro, hvor der bores efter skifergas. Vil I arbejde for at få stoppet de boringer, hvis Venstre kommer til magten?” spørger en yngre mand på første række.

”Hvis det er miljømæssigt forsvarligt, så skal vi udvinde skifergas - vi har ikke råd til at lade være. Vi vil rigtig gerne være uafhængige af arabiske diktaturstater og Putins luner i forhold til olien, så det er godt, hvis vi selv har en energiform, der sikrer en erstatning,” svarer Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre.

”Debatten om klimaet bliver nogle gange lidt frelst,” supplerer Søren Pape.

”Det må handle om, hvordan vi får vækst, beskæftigelse og klima til at gå hånd i hånd.”

Og når vi nu er i Viborg, så er der jo også lige det med Apple. Folk var vildt begejstrede, da det tidligere i år kom frem, at Apple etablerer et kæmpe datacenter i Foulum ved Viborg, hvor der ud over nye arbejdspladser også vil være masser af overskudsvarme til kommunen. Men....

”Vi jublede over billig varme, men nu ser det ud til, at der er nogle særlige bestemmelser, der kommer i vejen for, at vi kan bruge den. Vil I godt kæmpe for, at det bliver muligt? Datacentret kan sikre varme til både Viborg, Silkeborg og Randers Kommuner. Det kan jo ikke passe, det skal gå til fuglene,” som Viborgs nuværende borgmester, Torsten Nielsen (K), formulerer det nede fra salen.

Det er vist den eneste gang denne aften, at man ser et enigt panel.