Overalt på Facebook og andre sociale medier vrimler det med støttetilkendegivelser og opfordringer til at hjælpe de flygtninge, som har krydset den danske grænse.
Programchef på radiokanalen Radio24syv Mads Brügger bidrog i går til debatten med vers fra Matthæusevangeliets bjergprædiken, hvor Jesus blandt andet citeres for at sige: "Pas på, at I ikke viser jeres retfærdighed for øjnene af mennesker for at blive set af dem".
Ordene har affødt vrede reaktioner på Facebook. "Småligt", skriver én. "(...) dagens dummeste vinkel. Og så et bibelcitat. Tsk tsk," skriver en anden.
Mads Brügger, hvorfor citerer du Matthæusevangeliets ord om ikke at skilte med sin retfærdighed?
”Fordi de ord grundlæggende siger, at man ikke skal blære sig med sin egen godhed. Jeg er ikke specielt bibelstærk, men det er et af de steder i Bibelen, jeg kunne huske. Folk gør et spektakel ud af at vise, hvor gode de er, fordi de gerne vil hjælpe de flygtninge, der er kommet til Danmark.
Det virker, som om flygtningene er sådan nogle eksotiske fugle, som vi konkurrerer med hinanden om at få fingre i. Vi kan i talende stund konstatere, at folk har belejret den sportshal, som flygtningene befinder sig i nede i Rødby, fordi de vil ind og gøre godt for dem.”
DEBAT: Er du enig eller uenig med Mads Brügger - så deltag i debatten på Facebook her
Kan det ikke tænkes, at folk hjælper af et godt hjerte?
”Det kan da godt være, men jeg synes desværre ikke rigtigt, det er det, vi ser. Man kan da bestemt hjælpe flygtninge og mennesker i nød, men man behøver ikke at tage selfies med dem og lægge dem på Facebook. Det er skønt, at du er et godt menneske og strutter af empati, men du behøver ikke tørre folk i ansigtet med det.”

Nogle af reaktionerne på Facebook handler om, at man ved at eksponere sine gode tanker eller gerninger kan inspirere andre til at handle. Kan det ikke være rigtigt?
”Man kan da sagtens gøre opmærksom på, at der findes et andet Danmark end Inger Støjbergs, men jeg mener ikke, man behøver at gøre et spektakel ud af det.
Vi har fået den her konfessionelle tendens ind i vores kultur, som er kommet til os fra USA, hvor folk hele tiden skal bekende, hvad de gør, og hvor gode de er for alverden. Det er som Dame Edna (australsk komiker, red.), der siger, ’I feel so caring today’ (Jeg føler mig så omsorgsfuld i dag, red.). Det er en uskik, vi må lægge fra os.”
Én i Facebook-debatten mener, at du med Matthæus’ ord tilsviner dem, der gør noget godt for flygtningene. Gør du det?
”Nej, det er ikke min hensigt at tilsvine nogen. Jeg har jo ikke adresseret ordene til nogen personligt. Men føler man sig ramt, er det jo muligvis, fordi der er sandhed i ordene. Folk bliver meget vrede, og det gør de nok, fordi det er en eviggyldig sandhed, Matthæus har skrevet ned. Det er jo ikke rart at få at vide, at man måske ikke er så god, når alle render og er enige om, at det er man.”
Er Matthæus' ord ikke bare Janteloven om igen?
”De knytter muligvis an til Janteloven, men jeg har faktisk aldrig fattet, hvad problemet med Janteloven er i det her land. Danmark er amatørernes paradis. Vi har altid haft og har stadig for lidt jantelov. Janteloven handler jo om at tage sig sammen og gøre sig umage, ligesom Matthæus' ord handler om at gøre godt uden at prale med det.”
Folk i debatten synes, du bruger dit krudt på det forkerte. Burde du ikke fremme den humanitære indsats i stedet?
”Jeg er ikke selv aktivist, jeg er journalist, så modsvaret til mig er, ’hvorfor gør du ikke selv noget i stedet for at pege fingre?’, og der må jeg melde hus forbi.
Jeg synes, at man forbigår og glemmer, at der er organisationer, som har eksisteret i århundreder, der professionelt arbejder med at hjælpe flygtninge og skabe trygge vilkår for dem. Det er indbildsk at tro, at man natten over kan træde Folkekirkens Nødhjælp eller Red Barnet i hælene. Der ville være mere ræson i at give et bidrag til dem.”
DEBAT: Er du enig eller uenig med Mads Brügger - så deltag i debatten på Facebook ved at klikke på knappen "kommenter" herunder ...