Læserne har stemt: Lyt til Danmarks 10 bedste sange her

Hvilke sange er de 10 bedste i sangskatten? Kristeligt Dagblads læsere har stemt, og her er det endelige resultat - fremført af sanger Katrine Muff Enevoldsen

lllustration: Rasmus Juul
Lllustration: Rasmus Juul.

Der er nye og gamle, tunge og lette. Sange om det, der kendetegner det land, vi lever i, og de mennesker, vi lever med. Sange om troen, tvivlen og kærligheden. 

Vi taler om sangene på Danmarks nye uofficielle sangkanon, som Kristeligt Dagblad i dag kan afsløre. De seneste måneder har avisen været i gang med at kåre de 10 bedste danske sange – og nu foreligger resultatet endelig. 

Processen begyndte i juni, hvor seks sangeksperter – Katrine Muff Enevoldsen, Bertel Haarder, Iben Krogsdal, Andreo Mielczarek, Marie Højlund og Jørgen Carlsenmødtes for at udpege 100 danske sange, der var værdige til at dyste i konkurrencen. Hen over sommeren har 6463 læsere så stemt på deres foretrukne 10 sange. 

Og her er de så – Danmarks 10 bedste sange ifølge Kristeligt Dagblads læsere. Få historien om alle sangene leveret af to medlemmer af Kristeligt Dagblads sangpanel, tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sanger og tv-vært Katrine Muff Enevoldsen – og hør ikke mindst sidstnævnte fremføre alle sangene i de 10 videoer herunder, akkompagneret af pianist Mathias Holm. 

God fornøjelse! 

Nr. 1: Dejlig er jorden (2500 stemmer, 38,7 procent) 

Tekst: B.S. Ingemann, 1850
Melodi: Schlesisk, 18. århundrede

Video: Mikkel Møller Jørgensen

Den absolutte topscorer på listen over de 10 bedste danske sange nogensinde er en salme. Helt præcist nummer 121 i salmebogen. 

Katrine Muff Enevoldsen: ”Sangen er jo objektivt smuk.” 

”Jeg ser den nok nærmest som en slags ballade. Den er egentlig ikke specielt julet i sit melodiske udtryk, men alligevel forbinder jeg den selv meget med julen. I mit barndomshjem sang vi den hver jul som den allersidste salme, den store finale. Det blev aldrig jul uden 'Dejlig er jorden'.”

Jørgen Carlsen: ”Jeg forstår godt, den bliver valgt. Det er en vidunderlig og meget enkel tekst, der ser jordelivet som en forberedelse til det hinsides. ’Dejlig er jorden, men prægtig er Guds himmel!’”  

Nr. 2: Se, nu stiger solen af havets skød (2362 stemmer, 36,5 procent)

Tekst: Jakob Knudsen, 1891
Melodi: Oluf Ring, 1915

Video: Mikkel Møller Jørgensen

Findes der én sang, der konsekvent får tårerne frem i øjnene på danskerne? Hvis der gør, må det være denne. 

Katrine Muff Enevoldsen: ”Jeg tror ikke, det er noget tilfælde, at nummer 1 og 2 på denne liste er meget elskede begravelsessange.” 

”Vi synger jo vores yndlingssange til de mennesker, vi elsker. Og vi elsker sangene, fordi vi sang dem dér.”

Jørgen Carlsen: ”Det er én af de allerbedste salmer, vi har. Den er meget afholdt for at kæde lysmotivet sammen med det at leve i Guds varetægt: ’Livets Gud mig skærmer, jeg er hans barn, ud hans hånd mig river af dødens garn!’ Det er jo helt, helt forrygende.”

Nr. 3: Danmark, nu blunder den lyse nat (2358 stemmer, 36,5 procent)

Tekst: Thøger Larsen, 1914
Melodi: Oluf Ring, 1922

Video: Mikkel Møller Jørgensen

Nummer tre på listen er en sikker gæst til ethvert Sankt Hans-bål. 

Katrine Muff Enevoldsen: ”Det er en sang, der bare er så let og frisk. Man får både det nemme og det udfordrende i denne sang. Der er både lethed og tempo, staccato, men der er også legato som ’synger imens det dugger’. Man keder sig bestemt ikke, når man synger!”

Jørgen Carlsen: ”’Danmark nu blunder’ og ’Du danske sommer, jeg elsker dig’, jamen de to sange er jo tidløst design. Evergreens! Sangen har også et erotisk motiv. Det er der næsten altid hos Thøger Larsen, her har vi det med pigernes latter og lyse hår, leg som får aldrig ende. Det er et evighedsmotiv – bare mere hedensk.”

Nr. 4: I Danmark er jeg født (2166 stemmer, 33,5 procent)

Tekst: H.C. Andersen, 1850
Melodi: P. Schierbeck, 1926

Video: Mikkel Møller Jørgensen

Nationalromantik for alle pengene? Ja – men også selvforsvar. For H.C. Andersen skrev sangen, da han blev anklaget for at være for tyskvenlig på grund af alle sine udlandsrejser.

Katrine Muff Enevoldsen: ”Lad mig bare nævne elefanten i rummet: Det ér altså en bedre nationalsang end ’Der er et yndigt land’!” 

”Den kommer så vidt omkring, og hvert vers er bygget op som en lille fortælling. Der bygges op, og de høje forventninger indfries med: ’stå mellem æblegård og humlehave!’ Det er en melodi, der lægger i kakkelovnen til, at nu sker der noget crazy – og så sker det!”

Jørgen Carlsen: ”Den der allergi mod sange, man finder nationalistiske, behøver ikke indfinde sig her. Det er en kærlighedserklæring, og kærligheden er aldrig eksklusiv. Det er klart, det er en præference at sige, man elsker noget - men det behøver jo ikke betyde, at andre lande ikke kan være enestående. Vi taler om manden, der skrev: ’At rejse er at leve!’” 

Nr. 5: Du kom med alt det der var dig (2128 stemmer, 32,9 procent)

Tekst: Jens Rosendal, 1981
Melodi: Per Warming, 1987

Video: Mikkel Møller Jørgensen

Sangen på femtepladsen er én af de mest elskede og benyttede sange ved bryllupper, konfirmationer, studenterfester, dåb. Ja, hvornår kan sangen ikke bruges? Der ligger dog en ret speciel historie bag sangen. Den er skrevet af Jens Rosendal, da han i begyndelsen af 1980’erne arbejdede som højskolelærer, var gift med en kvinde og far til tre børn - og forelskede sig i en mandlig elev på højskolen.

Jørgen Carlsen: ”Mange ved i dag udmærket, at det er en sang om kærlighed mellem bøsser, og der er da også noget med typisk mandeadfærd: At storme ud og købe øl, ’din næve var så varm og god’. Men den tolkes fuldstændig uspecifikt,” siger Jørgen Carlsen.

Katrine Muff Enevoldsen: ”Der er ikke ret mange rendyrkede kærlighedssange i salmebogen og højskolesangbogen, men vi har brug for dem,” siger hun.

”Melodien er måske lige på grænsen til at være banal. Men det kan også noget. Jeg har det lidt med den sang, at den er som vanilieis. Den glider let ned, og vi kan alle blive enige om, at det er en god dessert. Og den første linje, jamen den er jo bare smuk!”

Nr. 6: Hil dig, frelser og forsoner (1857 stemmer, 28,7 procent)

Tekst: N.F.S. Grundtvig, 1837
Melodi: C. Chr. Hoffmann, 1878

Video: Mikkel Møller Jørgensen

Dette er én af N.F.S. Grundtvigs mest inderlige salmer. Teksten skrev han i 1837 og modellerede den over en allerede kendt fransk munkesang fra 1250. 

Katrine Muff Enevoldsen: ”Det er en salme, som har noget virkelig episk over sig.” 

”Jeg forelskede mig i sangen som barn. Især sangens midterste del, 'stå mig bi, når fjenden frister, ræk mig hånd, når øjet brister!’, dadadadadadadada,” siger hun.

Jørgen Carlsen: ”Det er en salme, som hviler i sig selv og både har en monumental tekst og en monumental melodi. Og den er vertikal, opadstigende. Alle sangene på listen er gode - men denne her forstår jeg godt, hvorfor er kommet med. Den er virkelig skarptskåren.”

Nr. 7: Det dufter lysegrønt af græs (1742 stemmer, 26,9 procent)

Tekst: Johannes Johansen, 1996
Melodi: Waldemar Åhlén, 1933

Video: Mikkel Møller Jørgensen

”Arh,” kan man sige om nummer syv på listen over de ti bedste danske sange: ”Er dén overhovedet dansk?”

Nej, ikke til at begynde med, men det er der flere af sangene på listen, der ikke er. ”Det dufter lysegrønt af græs” er oprindelig en svensk sommersalme, der først i 1996 fik en dansk tekst ved Johannes Johansen. Den synges dog stadig på den oprindelige svenske melodi, skrevet af Waldemar Åhlen i 1933.

Jørgen Carlsen: ”Der er ikke noget særlig svensk over denne her. Men det kan også bare være mig, der tænker den så dansk."

”Teksten har en tværæstetisk synergi. Det kan jo ikke dufte lysegrønt vel? Men så alligevel.”

Katrine Muff Enevoldsen: ”Da jeg hørte den første gang, tænkte jeg bare; ’Waaaauw, kan en salme lyde sådan hér?’”

”Den gør lidt det samme som ’I Danmark er jeg født’. Den bygger op i en tretrinsraket, til vi får et klimaks. Vi får varmet stemmerne til de lyse toner, vi skal tage og får lige præcis det fyrværkeri, vi er blevet lovet i næstsidste linje: ’Alt kød må dø, hver blomst bliver hø, når vissentørt står floret’ Melodien er dejlig varieret!”

Nr. 8: Lyse nætter (1683 stemmer, 26 procent)

Tekst: Alberte Winding, 1991
Melodi: Aske Bentzon, 1987

Video: Mikkel Møller Jørgensen

Måske kommer det som en overraskelse, men hele 26 procent af dem, der har afgivet stemmer på Danmarks bedste sange, har altså sat et kryds ved en lille, undselig halvfemserpopsang.

Katrine Muff Enevoldsen: ”Jeg ELSKER Aske Bentzon og Alberte Winding. Og jeg ELSKER, at denne sang er blevet stemt ind som en yndlingssang.”

”Pauserne er meget markante, hvis man synger sangen uden akkompagnement. Men jeg har lært at holde af dem, for de giver os tid og luft til at reflektere over hver enkelt linje. ’Nu kommer fuglene igen’ – tænk lige lidt over det!

Jørgen Carlsen: ”’Du er hos mig’. Hvis man skal være meget ligepå, så er lykken vel at være dér, hvor man gerne vil være. I tysk romantisk litteratur kan det nogle gange være omvendt. At lykken er et sted, man længes efter, ’dort wo Du nicht bist’. Men det kunne jo også være, man ikke ønsker andet end lyse nætter og at dén, man holder af, er hos én.”

Nr. 9: Den blå anemone (1670 stemmer, 25, 8 procent)

Tekst: Kaj Munk, 1943
Melodi: Egil Harder, 1945

Video: Mikkel Møller Jørgensen

Nu bliver det svært. Og alvorligt. Og helt igennem livsbekræftende. Vi taler selvfølgelig om Kaj Munks ”Den blå anemone”.

Jørgen Carlsen: ”Den må alle holde af. Den er så stærk i sit poetiske billedsprog. ’Du lille amazone’, så stærk i sin historie. Kaj Munk blev myrdet i 1944 og måske er den også så stærk i kraft af, at vi kender forfatterens videre skæbne.”  

At kende Kaj Munks skæbne gør ikke sangen bedre, men det kaster et perspektiv af alvor ind over sangen, mener Jørgen Carlsen. Katrine Muff Enevoldsen har det på samme måde.

Katrine Muff Enevoldsen: ”Det er, som om hver gang, man synger ’anemone’ i den her sang, så gør det noget helt særligt ved én.”

”Det er uden tvivl den mest komplicerede melodi på listen, og den er svær at synge, men det er der en mening med. Der er en tydelig melodisk fortælling, en ivrighed, vi kæmper, vi skal helt derop. Man kan næsten blive helt forpustet - og så bliver vi forløst hver gang i den sidste linje og får lov at hvile: ’Den lille anemone, jeg planted’ der i fjor.’”

Nr. 10: Den danske sang er en ung blond pige (1575 stemmer, 24,4 procent)

Tekst: Kai Hoffmann
Melodi: Carl Nielsen, 1926

Video: Mikkel Møller Jørgensen

Denne sang har været genstand for megen debat, siden Kristeligt Dagblad i 2018 beskrev, hvordan en underviser på CBS havde følt sig krænket over sangen, da den blev sunget ved et internt møde på et af skolens institutter. 

Jørgen Carlsen: ”At sangen nu er endt på listen kan meget vel være en reaktion på al den tummel, der har været de senere år,” siger han. 

”Den handler jo helt grundlæggende om den store betydning af det at synge. At man skulle tage den så bogstaveligt, det med ’en ung blond pige’ er jo noget forskuet vrøvl. Rigtig mange danske kvinder er da blonde, men hvorfor skulle det være finere?” 

Katrine Muff Enevoldsen: ”Det er næsten en slags fanfare, når man synger: ’Den danske sang er en ung blond pige’. Der er en hårdhed i den første linje, som jeg tror gør, at folk har bidt meget mærke i den. Men så bløder melodien faktisk op og bliver mild og dejlig og kommer vidt omkring. Melodien viser faktisk noget alsidigt på sin egen måde.” 

Her var de, de 10 bedste. Tag dem med ud i livet, til bryllupperne og begravelserne. Til morgensangen i skolerne, på arbejdet og i foreningslivet. Eller bare gem dem i hjerterne. Så syng da Danmark!