Se billederne: 15.000 mennesker var forsamlet i Københavns gader i demonstration mod racisme

En demonstration imod racisme fik i går flere end 15.000 mennesker på gaden i København. Begivenheden har efterfølgende vakt debat om smitterisikoen for coronavirus. Se billederne fra demonstrationen her

Tusindvis af mennesker var mødt op til demonstration i København søndag den. 8 juni, her foran Christiansborg. Billeder fra demonstrationen har dog vakt debat om, hvordan man bør forholde sig til smitterisikoen ved politiske begivenheder, der samler mange mennesker.
Tusindvis af mennesker var mødt op til demonstration i København søndag den. 8 juni, her foran Christiansborg. Billeder fra demonstrationen har dog vakt debat om, hvordan man bør forholde sig til smitterisikoen ved politiske begivenheder, der samler mange mennesker. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

For anden søndag i træk var hovedstadens gader i går fyldt med mennesker, som demonstrerede imod racisme. Flere end 15.000 borgere deltog i gårsdagens demonstration, som gik fra den amerikanske ambassade på Østerbro til Christiansborg.

Demonstrationen i København er en af mange antiracistiske demonstrationer, der har fundet sted verden over de seneste uger, efter den 46-årige afroamerikanske mand George Floyd den 25. maj i Minneapolis, USA, døde på vej på hospitalet, efter han havde fået en politimands knæ presset mod sin hals i knap ni minutter.

Trods det store fremmøde forløb demonstrationen i København i god ro og orden, skriver Københavns Politi. Når 15.000 borgere lovligt kunne samles til demonstration under coronakrisen, er det fordi, forsamlinger med et politisk formål er undtaget fra at overholde forsamlingsforbuddet, der søndag stadig var på blot ti personer.

Mange havde valgt at bære ansigtsmasker under demonstrationen, men billeder, hvor deltagere står tæt og råber, har vakt debat om smitterisikoen ved at forsamles så mange mennesker, og flere har ment, at deltagere i søndagens demonstration burde gå i frivillig karantæne.

Flere politikere har på sociale medier opfordret til, at deltagere i demonstrationen udviser ekstra forsigtig adfærd i det kommende stykke tid for at undgå at sprede smitte. Senest har Socialdemokratiet opfordret til, at demonstrationsdeltagere lader sig teste for corona:

"Det ville jeg synes, var et passende ansvar at tage på sig selv," siger politisk ordfører Jesper Petersen (S).

Yderligere demonstrationer er planlagt i Aalborg tirsdag den 9. juni og i Odense onsdag den 10. juni.

13.000 personer havde angivet sig som deltagere i demonstrationen på facebook. Over 15.000 mennesker endte med at dukke op, hvorfor nogle nu udtrykker bekymring for smitterisikoen. På billedet kan det ses, at folk står tæt, og at mange bærer ansigtsmasker.
13.000 personer havde angivet sig som deltagere i demonstrationen på facebook. Over 15.000 mennesker endte med at dukke op, hvorfor nogle nu udtrykker bekymring for smitterisikoen. På billedet kan det ses, at folk står tæt, og at mange bærer ansigtsmasker. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Borgere i alle aldre deltog i demonstrationen, her et par børn udstyret med ansigtsmasker og hjemmelavede protestskilte.
Borgere i alle aldre deltog i demonstrationen, her et par børn udstyret med ansigtsmasker og hjemmelavede protestskilte. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
"I can't breathe" ("jeg kan ikke trække vejret") sagde George Floyd, da en amerikansk politibetjent pressede sit knæ mod hans hals med det resultat, at Floyd døde af iltmangel. Ordene bruges nu som symbol på politivold og på systematisk racisme, og de var også overskriften for søndagens demonstration i København.
"I can't breathe" ("jeg kan ikke trække vejret") sagde George Floyd, da en amerikansk politibetjent pressede sit knæ mod hans hals med det resultat, at Floyd døde af iltmangel. Ordene bruges nu som symbol på politivold og på systematisk racisme, og de var også overskriften for søndagens demonstration i København. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
"USA, vi holder øje med jer", står der på skiltet, som løftes i vejret foran den amerikanske ambassade på Østerbro, hvor demonstrationen havde sit startpunkt.
"USA, vi holder øje med jer", står der på skiltet, som løftes i vejret foran den amerikanske ambassade på Østerbro, hvor demonstrationen havde sit startpunkt. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Demonstranter foran Christiansborg. Arrangørerne bag demonstrationen, Black Lives Matter Denmark, kræver, at den danske regering tager afstand fra amerikansk politivold og arbejder for at udrydde systematisk racisme i Danmark.
Demonstranter foran Christiansborg. Arrangørerne bag demonstrationen, Black Lives Matter Denmark, kræver, at den danske regering tager afstand fra amerikansk politivold og arbejder for at udrydde systematisk racisme i Danmark. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Demonstranternes skilte er blandt andet malet med navne på andre afroamerikanere, som er døde i politiets varetægt.
Demonstranternes skilte er blandt andet malet med navne på andre afroamerikanere, som er døde i politiets varetægt. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix