Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Se alle de indstillede til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2019

Kristeligt Dagblads Initiativpris gik i 2018 til Vesterbro Sogn i København, der som den første herhjemme arrangerede drop-in dåb. Foto: Leif Tuxen

Kristeligt Dagblad sætter i august fokus på gode kirkelige tiltag med Initiativprisen. Se de tilmeldte initiativer her

Konkurrencen er nu afsluttet. Se vinderen af Initiativprisen her.

1. Familienetværket Friends & Family
Friends & Family er et familienetværk etableret af Kirken I Kulturcenteret i Københavns Nordvest-kvarter, der har relation til mere end 300 lokale, hvoraf mange aldrig før har sat benene i en kirke. Familienetværket har igangsat forskellige tilbud for at hjælpe og støtte netværkets brugere i hverdagens udfordringer. Blandt andet har Friends & Family igangsat et sundhedstilbud med navnet “Walk and talk”, der har fokus på motion og sunde vaner med fællesskab, hygge og snak om Jesus på gåturen. Familienetværket tilbyder også praktisk hjælp i hverdagen til trængte familier, udflugter for børn i skoleferierne, formiddagscaféer med samtaler og bøn for voksne, samt gratis danskundervisning i samarbejde med LOF samt en lektiecafé med uddannede lærere, som hjælper særligt mange unge med anden etnisk baggrund.

2. Menighedspleje skaber ældreglæde på Vestervang i Seest Sogn
En gang om ugen mødes ældre på det tidligere plejehjem Vestervang i Seest Sogn for at dele sangglæde, sorger og glæder, fejre fødselsdage og holde fællesspisning. Ældregruppen har eksisteret siden 2013, og initiativet blev taget af Menighedsplejen i Seest Sogn, der driver arrangementerne med frivillige kræfter.

3. Kirkebussen på Kulturmødet Mors
For fjerde gang i år er folkekirken på Mors synlig i form af en “kirkebus” på den årligt tilbagevendende begivenhed “Kulturmødet Mors”. Dette år bliver det nye, at kirkebussen ikke længere tager form af en decideret bus, men i stedet af en container indrettet med scene, stillerum og lydrum, der skal danne ramme om årets program med koncerter, debatter, arrangementer for børn med videre. Idéen til kirkebussen fik en visionsgruppe under Morsø Provsti i 2012. Ønsket var - og er - at synliggøre folkekirken på Mors’ vision om fællesskab, omsorg, ånd og kultur.

4. Englesang der får børn ind i kirkerummet
Børnemusiker Anne Granfeldt Olorenshaw ønsker med koncerterne “Englene Synger” at gøre det trygt for børn i alderen 0-8 år at indtage kirkerummet. Iklædt tylskørt, hjemmelavede englevinger og med en guitar i favnen optræder hun for institutioner, der bliver indbudt af den pågældende kirke, med sange, der handler om engle og disses gode budskaber. Hun har endnu kun optrådt med sin koncert få gange, men planen er at komme ud med initiativet til hele landet.

5. “Bespisningsunderet” på Smukfest 2019
På årets smukfest blev gourmetmad og bibelfortællinger forenet ved begivenheden “Bespisningsunderet”, hvor omtrent 40 gæster tog plads ved opdækkede langborde og fik serveret en fem retters menu suppleret af historier om kirken og Martin Luther, som sognepræst Heidi Torp stod for at fortælle. Arrangementet var blevet til i et samarbejde mellem Skanderborg Slotskirke og den aarhusianske restaurant Beta.

6. Aftensgudstjenester i Frederiksberg Kirke
I Frederiksberg Kirke oplever man succes med at afholde en aftengudstjeneste søndag klokken 17.00 af mere stille og eftertænksom karakter end formiddagens gudstjeneste, hvor der ofte er dåb. Aftensgudstjenesten giver folk, der er forhindret til formiddagens gudstjeneste, mulighed for at komme i kirken og runde søndagen af.

7. Sommerkirke for børn på Vestsjælland
"Sommerkirke for børn" er tre dage med kirke, fællesskab, leg og sang for børn, der lige har afsluttet 2., 3. eller 4. klasse i “De ni sogne” på Vestsjælland. Siden 2009 har ”De ni sogne” i fællesskab arrangeret "Sommerkirke for børn" den sidste uge af sommerferien. Sommerkirken har alle årene fundet sted på ”Sognefogedgården” - en økologisk gård i Mørkøv Kirkeby med 300 meter til byens kirke. Her deltager hvert år mellem 36 og 42 børn ledsaget af 15 frivillige hjælpere og en to-tre præster. I sommerkirken er programmet tilrettelagt med en daglig andagt i kirken først på dagen, og herefter kan børnene deltage i en række forskellige aktiviteter og kreative værksteder. Sidst på dagen samles der til fællessang. Sommerkirken afsluttes den sidste dag med en stor familiegudstjeneste, hvor forældre og søskende støder til.

8. Akademi for Præstekadetter
I Favrskov Provsti i Østjylland har man i samarbejde med Aarhus Stift etableret et “Akademi for Præstekadetter”, der har til hensigt at bygge bro mellem de teologistuderende og præsteembedet. Det er provst Anders Bonde, der fik idéen til det nye initiativ, der nu er iværksat. Akademiet fremsætter et begrænset antal studiejob for kandidatstuderende på teologistudiet, hvor man får lov til at prøve kræfter med forskellige opgaver i præsteembedet, som man samtidig bliver klædt på til på selve akademiet af dets leder, sognepræst Eva Pedersen. De første fem teologistuderende starter på “Akademi for Præstekadetter” i midten af august, hvorefter initiativet vil køre som en forsøgsordning med løbende evaluering frem til 2021.

9. Gospelfællesskabet Sønderborg starter gospelkirke
Fra august starter gospelfællesskabet i Sønderborg officielt en gospelkirke som en arbejdsgren i Sønderborg Frikirke men med egen ledelse og egne aktiviteter. Gospelfællesskabet i Sønderborg er et eksempel på, at gospelsang er for alle. Ugen igennem samles mellem 150-200 sangere i alle aldre i fem forskellige gospelkor i Sønderborg, for at lade stemmerne flyde sammen i herlig harmoni. Gospelfællesskabet Sønderborg startede ud med at være et enkelt voksenkor i 2012, og har lige siden været i udvikling. Fællesskabet rummer nu foruden de blandede kor også et børnekor, et teenagekor samt et 60+ kor. Gospelkirken er skabt som følge af, at flere sangere i gospelkoret har udtrykt ønske om at kunne melde sig ind et sted, hvor troen spiller en rolle i forhold til gospelsangen.

10. Præstegårdsfestival i Hvejsel
Den 100 år gamle have ved præstegården i Hvejsel blev for anden år i træk fyldt med mennesker liv og musik, da der en søndag først på sommeren blev holdt Præstegårdsfestival arrangeret af sognepræst Gitte Sandager Bjerre. Festivalen var gratis og blev en realitet med hjælp fra 30 frivillige, der alle gav et nap med. Musikerne der optrådte på dagen var ligeledes alle frivillige, og præstegårdsfestivalen blev i år besøgt af 300 gæster, der aldersmæssigt spændte bredt fra spæd til midt i 80’erne. På festivalen kunne man hygge sig med gratis kaffe, te, kage og snobrød, og så kunne man købe billige øl, sodavand og pølser med brød. At sognet mødes i præstens have er en gammel tradition, der nu er vakt til live i form af Præstegårdsfestivalen.

11. Konfirmander på plejehjemsbesøg i Lundtofte Sogn
I Lundtofte Sogn i Nordsjælland får ældre og konfirmander glæde af hinanden som en del af de unges konfirmationsforberedelse. I løbet af to dage med en uges mellemrum besøger konfirmanderne plejehjemmet, hvor de i første omgang deles op i grupper som besøger de ældre på stuerne. Her tages der også billeder, som den ældre senere får givet af præsten. På den sidste dag holder konfirmanderne en gudstjeneste for de ældre beboere, og både plejehjemsbeboerne og de ældre drikker herefter kaffen sammen.

12. Stiftsgudstjeneste for forfulgte kristne
I Lolland-Falsters Stift holdes der i november en stiftsgudstjeneste med fokus på at stå sammen om bøn for forfulgte kristne i verden. Gudstjenesten finder sted i Maribo Domkirke, hvor biskop Marianne Gaarden prædiker denne dag. Gudstjenesten efterfølges af kaffe, hvor der vil blive samlet ind til forfulgte kristne verden over.

13. “Mission Konstantin” - en gamification af konfirmationsundervisningen
I Møborg i Vestjylland kan man som kommende konfirmand nu spille sig igennem sin konfirmationsforberedelse. Det er blevet muligt, efter at sognepræst Carsten Riis Jensen har udviklet det interaktive læringsmateriale “Mission Konstantin”, der i et spilformat tager konfirmanderne på opdagelsesrejse gennem historie-styrede missioner med flere levels, et pointsystem med videre. Historierne har bibelske temaer og skal gøre læring til en leg for de unge konfirmander.

14. Kirken som blomstrende kornmark i Helsinge
I Helsinge Kirke laver man i slutningen af august kirkerummet fra det 11.århundrede om til en blomstrende kornmark. Sansehaven i kirken finder sted fra den 28. august til den 1. september, hvor der bydes velkommen til at gå rundt og nyde synet, duften og lyden af en kirke i blomst. Kirken ønsker med arrangementet at vise, at troen kan udfolde sig mange steder, blandt andet i naturen som disse dage flytter ind i det gamle kirkerum. Sansehaven afsluttes med en høstgudstjeneste om søndagen.

15. Birgittafestival i Maribo
Byen Maribo på Lolland blev til som købstad, fordi der i det 14. århundrede blev etableret et Birgitta-kloster med dertilhørende kirke skænket af Dronning Margrethe den 1. til ære for den hellige Birgitta. Byen holder nu for første gang en Birgittafestival fra den 6. til den 8. september, hvor Birgittas tid, religiøsiteten, klosterbyggeriet, maden og meget mere sættes under lup. Der vil i løbet af festivalen være mange forskellige aktiviteter i og omkring Maribo, heriblandt foredrag, en koncert med datidens musik i Domkirken, pop-up skuespil, børneaktiviteter, pilgrimsvandring, besøg på klosteret og madoplevelser i middelalderstil.

16. Nye salmer i Midtfyns Provsti
I Midtfyns Provsti gør man en indsats for at inddrage mange af de nye salmer, som udkommer i disse år. Ved en række sangeftermiddage vil der i en del af Midtfyns kirker blive sunget et udvalg af nye salmer, som den enkelte præst og organist vælger og kommenterer på. Sangeftermiddagene suppleres med flere foredrag med nulevende salmedigtere. Ideen bag projektet er at italesætte, hvordan vi taler om og tænker tro i dag.

17. Kirkeskibet 2450: Husbådskirke i Sydhavnen
Landets første husbådskirke indvies den 27. august 2019. Husbådskirken er bygget af Kirkefondet, som har lånt kirken til Sydhavn sogn, indtil sognets nye kirke på landjorden er bygget færdig. Husbådskirken skal være med til at synliggøre kirkens aktiviteter i Sydhavnen og det er menighedsrådets håb, at den vil kunne skabe et aktivt kirkeliv i og omkring Sydhavnen. Husbådskirken vil danne ramme om en månedlig højmesse den sidste søndag i måneden og vil derudover være åben for dåb, vielser, filmaftener og mere til.

18. Himmelske Dage på Heden i Herning
Himmelske Dage er danmarks største fælleskirkelige event, der løber af stablen hvert tredje år. Dette år foregik Himmelske Dage fra den 30. maj til den 2. juni i Herning. Arrangørerne er en lang række kirker og organisationer, der står for at planlægning og afvikling af dagenes programmer. I år blev der solgt 2300 armbånd til Himmelske Dage, der bød på mere end 400 arrangementer fordelt i Herning på 28 lokaliteter. Blandt disse var en U2 Gudstjeneste på Torvet, der trak 4500 mennesker til, samt den nye store begivenhed, det store Himmelske Show, der foregik i Jyske Bank Boxen, og som trak 8400 mennesker til hvoraf 2000 var medvirkende i showet.

19. Liturgi til debat i Lolland-Falsters Stift
I Lolland-Falsters stift har man lavet et team af præster, der skal besøge menighedsrådene rundt omkring i stiftet med henblik på at diskutere liturgien i højmessen. Tiltaget kommer i kølvandet på de tre rapporter om højmessens liturgi, som er udkommet i 2019 på foranledning af biskopperne. Det menige medlem af folkekirken skal give sin mening til kende, fastslår Lolland-Falsters stift, som med dette initiativ ønsker at nå ind til kernen af diskussionen: Hvad kan I godt lide ved gudstjenesten, og hvad fungerer ikke?

20. Folkekirkens podcast: Næstekaffe
Folkekirken har med sin podcast-serie Næstekaffe skabt et nyt format til at diskutere livets helt store emner. Forskellige sognepræster mødes i samtaler med en kendt person for at tale om kærlighed, håb, angst, lykke og om livet helt generelt. Når vi deler livet med hinanden, bliver det tunge lettere, glæden større og kaffen lidt bedre, skriver folkekirken.dk, som står bag dette initiativ.

21. Meditative torsdage i Christiania Kirken
Den første torsdag i hver måned er der i tidsrummet fra 17-19.00 dømt stilhed og fordybelse med meditativ musik i kirken på Christiania. Som noget nyt siden oktober tilbyder kirken healing i hængekøjer med mulighed for velsignelse og personlig healende bøn af kirkens præst. Initiativet er blevet til i et samarbejde mellem forbedere fra Healing Rooms, den internationale kristne bevægelse Burn 24/7 og Christiania Kirken.

22. Jordemoderpræster i folkekirken
Folkekirken forsøger igennem svangrepræster at give støtte til vordende forældre, der har behov for at drøfte eksistentielle spørgsmål i forbindelse med den livsforandring, de som nye forældre står over for. Hidtil har der været samtaler for vordende forældre flere steder i landet, men med dette nye tiltag er præsten tilknyttet svangreomsorgen og de enkelte jordemodercentre, hvor de står til rådighed.

23. Drop-in-vielse i Hornbæk Kirke
De første drop-in-vielser kom i kølvandet på drop-in-dåb og blev afholdt i efteråret 2018 i Hornbæk Kirke, hvilket siden har inspireret flere kirker landet over til at kopiere konceptet. Selve vielsen tager bare 10-15 minutter, hvor man når igennem både bøn, bibellæsning, selve vielsen, Fadervor, en velsignelse og som regel en brudemarch til udgang.

24. Bibelselskabets Håndbibliotek
Bibelselskabet har med sit håndbibliotek skabt en bogserie, der kan sammenlignes med Aarhus Universitetsforlags “Tænkepauser”. I Bibelselskabets Håndbibliotek kan man finde små, korte bøger med titler som “Jesus”, “Synd for begyndere” og “Far, Søn og Ånd”, der udforsker kristne begreber og tanker i et lettilgængeligt format.

25. Konfirmationstøj til låns i Ishøj og på Vesterbro
I Vejleå Kirke satte man i januar et projekt i søen, hvor kommende konfirmander havde mulighed for at låne deres konfirmationstøj i kirken. Siden er flere andre kirker blevet inspireret, bl.a. Kristkirken på Vesterbro, som er ved at lave et kjolebibliotek for de kommende konfirmander. Initiativet er med til at styrke de unges bevidsthed om klima, social ulighed og kropssyn, lyder budskabet fra Kristkirken på Vesterbro.

26. Bedehus i Harboøre får nyt liv
I år 1900 byggede Christen Mærsk, som på det tidspunkt ejede Noermark i Harboøre, et bedehus for at have et sted at søge ro og stilhed efter tabet af sin hustru. Nu er en lokal gruppering gået sammen for at renovere bedehuset, så at det kan bevares i mange år frem. Planen er, at selve bedehuset skal sættes i stand og dertil indrettes parkeringspladser og stier i nærheden af bedehuset, så det kommer frem i lyset. Allerede nu bruger Harboøre og Engbjerg Kirke bedehuset som pilgrimsmål, men de ønsker, at endnu flere kan bruge bedehuset til forskellige formål.

27. Svømmehalsgudstjeneste i Ringkøbing
Svømmehalslederen i Ringkøbing Svømmehal, Kim Grøn Hansen, tog selv initiativet til at holde gudstjeneste i svømmehallen. Ringkøbing Kirke var med på idéen, der udviklede sig til en solnedgangsgudstjeneste den 22. maj 2019. Vand fylder meget i de bibelske beretninger, siger sognepræst Jørgen Moeslund, som under gudstjenesten stod på en platform i midten af svømmebassinet med udsigt over Ringkøbing Fjord som en naturlig altertavle. Ved gudstjenesten deltog ca. 60 mennesker, hvoraf halvdelen var i badetøj.

28. Skovkirke ved Karlelunden på Lolland
I Lolland-Falsters Stift har de skabt en kirke tæt på naturen. Den nye skovkirke blev indviet i foråret 2019 og har siden dannet ramme om en række kirkelige handlinger i skoven. Skovkirken er placeret på en af Lolland-Falsters Stifts mange pilgrimsruter, hvor den kan bruges til stille andagt eller til videre inspiration. Jesus forkyndte også i naturen, er et af budskaberne fra initiativtagerne til Skovkirken ved Karlelunden.

29. Klassisk kristendom gennem kristen yoga
Sognepræst Rebekka Maria Brandt Kristensen tilbyder yoga, som er funderet i klassisk kristendom med en solid teologi. Ambitionen med den kristne yoga er at nå ud til en målgruppe, der traditionelt ikke indfinder sig på kirkebænken om søndagen. Initiativtageren har allerede holdt flere sessioner med kristen meditation som et grundlæggende element i yogaen.

30. Katekumenat - dåbsoplæring for voksne i Lolland-Falsters Stift
Flere steder i Lolland-Falsters Stift har der været dåbsoplæring for voksne, som har ønsket at drøfte sin personlige tro og få svar på nogle af de spørgsmål, der melder sig, når man beskæftiger sig med kristendommen. Der holdes gudstjenester sammen for deltagerne og selve forløbet afsluttes med et ritual i kirken, hvor deltagerne har mulighed for at blive døbt eller konfirmeret.

31. Mandeklub i Nykøbing Falster
Den første mandag i hver måned samles mændene fra Nykøbing Falsters sogn til fællesspisning, hyggeligt samvær og ikke mindst masser af mandehørm - uden kvinder. Mandeklubben har været meget populær på Falster og man er flere steder begyndt at kopiere konceptet, der også blev nomineret til Lolland-Falsters Stifts Innovationspris.

32. FISK - et kvindefællesskab i Toreby
For erhvervsaktive kvinder er tilbuddene i folkekirken få. Det er budskabet fra det kirkelige initiativ FISK, som er et tilbud til denne målgruppe af voksne kvinder, som mangler et fællesskab at diskutere livets store spørgsmål i. Gruppen mødes en enkelt gang om måneden i Sundkirken i Toreby og deltagerne bestemmer selv, hvad planen for mødet er. Der har tidligere været “ud-af-huset”-arrangementer, forfatterbesøg og samtalecaféer.

33. Folkekøkken på katolsk skole
På Institut Sankt Joseph har Sant’Egidio-fællesskabet åbnet for fællesspisning for alle interesserede på en række torsdage i 2019. Initiativet er stablet på benene for at samle mennesker på tværs af alder og livsbetingelser med henblik på at fremme fællesskabet og dialogen mellem folk, hvilket kan være med til at knytte venskaber verden over. Efter fællesspisningen er der aftengudstjeneste.

34. Udstilling med nytænkning af gravminder på Herlufsholm Kirkegård
Fire forskellige kunstnere fik sidste år til opgave at nytænke gravminder til en udstilling på Herlufsholms Kirkegård. Udstillingen åbnede den 8. september 2018 og kan besøges indtil september i år. I løbet af året har der været afholdt foredrag, debataften og workshops med relation til udstillingen. Formålet er at igangsætte debatten om hele den danske kirkegårdskultur og vigtigheden af den enkeltes stillingtagen til egne behov og ønsker for sit gravsted.

35. Walk-in-dåb i Maribo Domkirke
Vinderen af sidste års Kristeligt Dagblads Initiativpris var drop-in-dåb. I Maribo Domkirke har man lånt dette koncept og kombineret det med en anden populær aktivitet i folkekirken, nemlig pilgrimsvandringen. Dåben indledes med en vandring på ca. seks kilometer i naturomgivelserne omkring Maribo, hvor deltagerne vil have mulighed for at drøfte dåbens betydning med pilgrimspræsten, som er med på turen. Vandringen ender i Maribo Domkirke, hvor deltagerne bliver døbt én efter én.

36. Messy Church - rodet kirke i Kolding
Kristkirken har taget initiativ til at afprøve et nyt gudstjenestekoncept med “Messy Church”, hvor intet er, som det plejer at være. Inspirationen til initiativet har kirken i Kolding fået fra England, som har eksperimenteret med løsere gudstjenesteformer. Derfor kan man i efteråret 2019 opleve en rodet gudstjeneste i Kristkirken, hvor man ikke sidder på traditionelle bænke eller rejser sig på bestemte tidspunkter, men hvor fokus er på fællesskabet og aktiviteterne i kirken.

37. Familienetværk for udsatte i Holbæk
Siden oktober 2018 har Holbæk Frikirke og Blå Kors Danmark samarbejdet om et netværk for socialt udsatte familier i Holbæk og omegn. Her har de udsatte familier kunnet mødes og dele deres udfordringer med hinanden - både for at hjælpe og for at få hjælp. Tidligere var der åbent en gang om måneden, men i august 2019 kunne initiativtagerne udvide åbningstiden til to gange om måneden, fordi efterspørgslen har været så stor. På programmet er der altid fællesspisning og en masse aktiviteter, som de frivillige i samarbejde med familierne har arrangeret.

38. Resam Forum - dialog på tværs af religiøse skel
Resam Forum er en organisation, som har formået at samle en gruppe af religiøse ledere fra de fleste trossamfund i Danmark, der mødes 4-5 gange om året over en kop kaffe. Resams ambition er, at de religiøse ledere skal blive gamle venner, eftersom der er mere, det samler dem end skiller dem, mener Resam.

39. Trekroner Kirke
I den unge og voksende bydel Trekroner ved Roskilde står en ny kirke nu færdig. Der er gjort meget ud af arkitekturen, da den er tegnet i en stil, som skal passe til en moderne bydel og dens borgere. Derudover forsøger den også med sine tilbud at gå en ny vej for at nå sin målgruppe med jazz, godnathistorier for de små og åbent hus-arrangementer for de nysgerrige.

40. Kroppens dag i Odense
I februar i år inviterede studenterpræsterne i Odense til en dannelsesdag for unge mellem 15 og 30 år, hvor kropssyn og menneskesyn blev sat til debat. Studenterpræst Kirstine Hansen tog initiativ til dagen på grund af en undersøgelse om præstationskultur, der viser, at mange unge har det svært med deres krop. Dagen bestod af oplæg om kropsforskrækkelse, debat, sangworkshop og en danseforestilling fra Modern Move Company.

41. Tro på stemmen med Den Fynske Sangskole
Den fynske Sangskole har med støtte fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond startet projektet ”Tro på Stemmen”, som går ud på at styrke konfirmandernes forhold til salmesang. Sangskolen har udarbejdet materiale og lavet kursusdage, der skal få konfirmander til at synge og give en værktøjskasse til dem, der underviser konfirmanderne. Præster kan både få en sangkonsulent til at undervise konfirmanderne og selv få undervisning og redskaber, de kan bruge.

42. Ny bog om andagter og meditation
I slutningen af 2018 udkom bogen ”Andagter og meditationer med kroppen”, der er målrettet mennesker, som gerne vil bruge kroppen og sanserne i deres personlige spirituelle vandring. Den består af andagter, der er sammensat med meditation, bøn og bevægelse. Mange øvelser består af særlige bevægelser, der skal kombineres med korte bibelord. Den er skrevet af leder af CrossYoga Rie Frilund Skårhøj.

43. Mejrup Kirke: Åben kirke efter bilulykke
Da en mor og to børn omkom i december ved en voldsom påkørsel nær Hodsager, blev Mejrup Kirke et samlingspunkt for lokalområdet. Der blev annonceret på ÅbenKirke, hvordan kirken gav rum til de lokales afmagt og fortvivlelse. Mellem 600 og 700 mennesker kom og gik i tidsrummet 16 til 20. Præsterne var også til rådighed for samtaler med de mange fremmødte, som var berørt af situationen.

44. Bibelhjerte - en idé, en bog og et online-fællesskab
Bibelhjerte er udtænkt af grafisk designer Pernille Ryttersgaard Rønn. Den kreative notesbog er en andagtsbog, som guider bibellæseren igennem sin læsning og hjælper den enkelte læser til selv at bruge Bibelen aktivt. Det gør den ved at stille spørgsmål til læseren, efterhånden som vedkommende bevæger sig igennem Bibelen. Udover den kreative notesbog har Pernille Ryttersgaard Rønn også udarbejdet en instagram-side, hvor hun løbende poster idéer, inspiration til videre læsning og meget mere.

45. Salmekonkurrence i Simon Peters Kirke i København
En salmekonkurrence blev i foråret igangsat i forbindelse med fejringen af 75-årsjubilæet for Simon Peters Kirke på Amager i København. Konkurrencen gik ud på, at man skulle indsende en ny bysalme med selvskrevet melodi og tekst. De ti finalister i konkurrencen vil alle indgå i den nye publikation ”Simon Peters Kirkes 75-årsjubilæums-salmesamling” sammen med andre salmer med særlig tilknytning til kirken.Den 5. september afholder kirken en salmekonkurrenceaften, hvor vinderen samt salmerne på 2.- og 3.-pladsen vil kåres. Præmierne er på henholdsvis 20.000, 10.000 og 5.000 kroner. Samtlige finalesange vil på denne aften blive sunget af menigheden og kirkens kor.

46. Gospelgudstjeneste i Hjørring
Projekt:Kirke kaldes projektet og ønsket er at nå ud med evangeliet på en nutidig måde, hvor gudstjenestesformen og hvad kirkens rum bruges til tør redefineres. Sigtet er at fortælle verdens bedste historie på en ny måde. Dette kan gøres over morgenmad, igennem skuespil, sportsaktiviteter og gospelsang. For Projekt:Kirke er det centrale at Bibelens budskab høres og at der er plads til alle, hvadenten man kommer med en kirkelig baggrund eller ej og uanset hvilken kirkelig tradition, man stammer fra. Næste projekt bliver at skabe et mødested for kultur, innovation og iværksætteri, øvelokaler til musikere og blive en levende og vigtig del af Vendsyssel.

47. Night Light Café på Vesterbro
Night Light Café er et tilbud om følgeskab med de handlede nigerianske kvinder, som lever en skyggetilværelse i København. En grupp frivillige kvinder fra forskellige københavnske kirker mødes natten mellem onsdag og torsdag i tidsrummet 3-6 i Eliaskirken på Vesterbro Torv, hvor de med varme skaber ramme om samvær og samtaler. Arbejdet er knyttet til Safehouses i Nigeria, der sikrer, at kvinderne får støtte til et værdigt liv, når de kommer hjem. Det kirkelige initiativ har skabt fælles engagement på tværs af kirkelige skel.

48. Maratonsang i Vartov
Egentligt blev maratonsang startet for 10 år siden i Vartov og Grundtvigsk Forum, men initiativet har oplevet en stor udbredelse det seneste år, hvor flere andre arrangører har videreført tiltaget. Konceptet er ret enkelt: Man synger i mindst 4 timer og 21,95 minutter fra primært Højskolesangbogen. På Vartov synger man eksempelvis 13 timer.

49. "Over Torvet" i Aarhus
Aarhus Domkirke og Aarhus teater har indledt en ny form for samarbejde kaldet ”Over Torvet”. Udgangspunktet er fire kommende forestillinger, der handler om eksistens og har bibelske referencer. Ved hver af forestillingerne vil der blive tilknyttet et arrangement i domkirken, som er nabo til teatret. Undervejs bevæger man sig altså over torvet, som forbinder de to centrale kulturinstanser i Aarhus. Det kan gøre både kirkegængere og teatergæster klogere.

50. Kristen meditation i Raklev sogn
Man har i Raklev kirke over flere år udviklet et koncept med kristen meditation, som ledes af sognepræst Helle Brink. Hver tirsdag er kirken åben for en lille gruppe, som mediterer i kirkerummet og en gang om måneden ledes meditationen af præsten. Derudover er der et par gange om året afsat tid til retræte og fordybelse, hvor man dykker ned i den kristne meditationsgenre med ikoner, lysets engel og andet.

51. Lutherlunden i Haastrup
På græsarealet mellem Haastrup Kirke og Stranges Plads har en gruppe frivillige skabt en sansehave. Det er et areal midt i landsbyen, hvor man gennem tre år har arbejdet på at skabe rum for fordybelse, eftertanke og samvær. Lutherlunden indvies den 25. august, hvor biskop Tine Lindhardt klipper båndet, hvorefter der holdes gudstjeneste i Lutherlunden med musikledsagelse.

52. Folkekirkens migrantsamarbejde
Folkekirkens Migrantsamarbejde har relanceret sin hjemmeside i håbet om, at flere vil engagere sig i det kirkelige integrationsarbejde. Hjemmesiden er opdateret, så den nye struktur gør det nemmere for kirker, organisationer og frivillige at bidrage til folkekirkens integrationsindsats. På hjemmesiden kan man blandt andet finde en værktøjskasse med idéer, viden og netværksdeling. Som en tilføjelse har man også udarbejdet en oversigt over de 250 danske migrantkirker. Folkekirkens Migrantsamarbejde er en del af Folkekirkens Mellemkirkelige Råd.

53. Pastoralseminarierne inviterer til “Match-møde”
Pastoralseminarierne har indbudt menighedsråd til “match-møde” arrangementer, hvor det enkelte menighedsråd har mulighed for at møde de studerende på Pastoralseminariet og præsentere deres sogn for dem. Initiativet skal give det enkelte sogn bedre mulighed for at tiltrække nyuddannede præster. Flere andre uddannelse har lignende Matchmaking-møder, som også tidligere har fundet sted på Pastoralseminarierne, dog har det ikke før været under organiserede forhold som det, pastoralseminarierne nu har taget initiativ til. Planen er, at match-møderne skal foregå hvert halve år. De første møder finder sted i Aarhus den 1. november og i København den 8. november 2019.

54. Rytmiske gudstjenester i Struer-kirker
Samarbejdet mellem Struer Kirke og Voldhøj Kirke har stået på i flere år, men nu er de to kirker gået sammen om en ny gudstjenesteform, der gør rytmisk musik og nyere salmer til en central del af gudstjenesten. Gudstjenesterne foregår alle i Voldhøj Kirke, hvor der har været planlagt fire gudstjenester med rytmisk musik i 2019. Det er børne- og ungdomspræst Peter Krabbe-Larsen og præst hos valgmenigheden i Voldhøj Kirke Lisbet Jacobsen, der er hovedkræfterne bag det nye initiativ. Det er ligeledes disse to præster, der leder gudstjenesterne på skift.

55. Bibellejr for farsi-talende i Aalborg Stift
I oktober blev den første bibellejr for farsi-talende holdt i Aalborg Stift. Initiativet blev til for at hjælpe voksne med muslimsk baggrund, der ønsker mere viden om kristendommen eller at blive døbt. Cirka 35 farsi-talende nordjyder var med på den første lejr, som fandt sted i Dronninglund nord for Aalborg. Arrangørerne håber, at lejren kan gentages tre gange årligt.

56. Parkursus i Vejle
Igen i år har Vor Frelser Kirke og Bykirken i Vejle taget initiativ til at tilbyde såkaldte PREP-kurser, der er et forebyggende kursus, som udbydes af Center for Familieudvikling. På kurset undervises par i, hvad der hæmmer og fremmer et parforhold. Kurset er et fast program, der stammer fra University of Denver i USA. Selve kurset foregår ikke i kirkerne, men præst i Bykirken Tonny Jakobsen er en af de tre undervisere på kurset.

57. Tæbring Pilgrimskirke
Sydvestmors gør en aktiv indsats for at holde kirkerne i live med nye kirkelige tiltag. Et af initiativerne er blandt andet at gøre Tæbring kirke til pilgrimskirke; her er der åbent for overnatning i kirkerummet eller i shelters udenfor, ligesom kirkegården med tiden skal omdannes til et rekreativt område. Derudover er der kommet et bibliotek ved kirken.

58. FrikirkeNet inviterer politikere på studietur
FrikirkeNet inviterede samtlige folketingspolitikere på studietur til en frikirke i deres egne storkredse. Knap 50 takkede ja til invitationen om at se frikirkerne og blive klogere på frikirkernes historie, menighedernes egne fortællinger og kirkernes sociale arbejde. FrikirkeNet er allerede nu ved at arrangere nye studieture, så de nyvalgte politikere ligeledes får mulighed for at se frikirkelivet rundt omkring i Danmark.

59. Kirkegårdsvandring i Tågerup
Hele 75 personer mødte sidste år op til det nye initiativ Kirkegårdsvandring på Olstrup Kirkegård på det sydlige Lolland. I år gentages succesen - denne gang på den nærliggende Tågerup Kirkegård, hvor der mandag den 26. august vil være aftengudstjeneste med efterfølgende kirkegårdsvandring, hvor der fortælles røverhistorier og anekdoter. Arrangementet afsluttes med grillpølser og øl. Errindlev, Olstrup og Tågerup menighedsråd står bag arrangementet.

60. Styrk parforholdet i Sct. Michaelis Kirke, Fredericia
Sct. Michelis kirke ønsker at støtte og hjælpe par og familier, når hverdagen rammer og vanskeligheder kan opstå. Derfor har kirken nedsat projektgruppen ''Styrk parforholdet'' som arbejder med og igangsætter aktiviter, som har til formål at styrke ægteskabet og parforholdet. Projektet er en forebyggende indsats på to ben. Først og fremmest et ''par-tjek'', som er en samtale. Og det andet ben er halvårlige temaaftener med oplæg og parvis samtale, som kirken kalder ''Mig og min elskede.'' Kirken har allerede afholdt aftenener om kommunikation og seksualitet i parforholdet.

61. Sorgkorps i Morsø Provsti
Sorgkorpset består af alle dem, der har gennemlevet en sorg, og som melder sig til at være en del af sorgkorpset. For mange sørgende har det givet dem et ekstra rygstød at kunne være noget for andre, og blive genkendt i sine følelser. Når muligheden for at samtale med et menneske, som spejler dine erfaringer, kan alt det oplevede og smertefulde også komme den anden til gavn. Ens dyrekøbte erfaringer kan give den anden mening.

62. Rødhuskirke er turistkirke
Lokalt har Hune Sogn ved feriebyen i Blokhus i Nordjylland en menighed svarende til knap 1300 mennesker. I sommerperioden stiger indbyggertallet til et sted mellem 35.000-40.000. De mange ekstra gæster i højsæsonen giver muligheder, men også udfordringer for sognets to kirker. Hvor mange kirker skærer ned på aktiviteterne i sommerperioden, når disse kirker ud til en masse mennesker. Mange af sommerhusgæsterne kommer tilbage år efter år, og bliver for nogen en fast del af ferieoplevelsen. Mange af sommerhusturisterne kommer simpelthen igen, og det er folk som måske ellers ikke havde brugt folkekirken.

63. Landsforenings opfordring til engagement i valgkampen
I begyndelsen af året blev landets menighedsrådsmedlemmer opfordret til at engagere sig i valgkampen af formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Søren Abildgaard. Det skete i artikler i foreningens eget blad og i debatindlæg til medier. Argumentet var, at vi i dag ser et kirkeligt traditionstab hos nutidens politikere, der ikke længere har nogen dybere indsigt i, hvordan folkekirken fungerer. Mange kirker valgte under valgkampen at holde valgdebatter, hvor de inviterede forskellige lokalpolitikere til kirken eller sognegården.

64. SnakTro
SnakTro er et team under Indre Mission, som arbejder for at gøre kristendommen relevant for mennesker i dag. De tilbyder undervisning på skoler, snak om tro med mennesker på gaden og på markeder og festivaler. Denne sommer har de blandt andet været med på festivalen Wonderfestiwall på Bornholm.

65. Hjælp til stressede præster
Et nyt projekt i fire stifter har fra august i år skullet afprøve nye metoder til at forebygge og behandle langtidssygemeldinger hos præster som følge af psykiske problemer. En del af projektet er, at præsterne kommer på op til otte uger lange ophold på refugiet Den Gamle Avlsgård lidt uden for Ribe. Målet er, at problemerne skal opdages tidligere, og at behandlingstilbuddene bliver mere effektive. Samtidig skal provster og biskopper blive bedre til at opdage tegn på stress og mistrivsel hos præsterne og sætte tidligt ind med det rette tilbud til den enkelte. Projektet omfatter Ribe, Viborg, Roskilde og Københavns Stifter og varer til foråret 2021.

66. Tænketank om kristenforfølgelser
En ny dansk tænketank om forfulgte kristne så i år dagens lys. Tænketanken skal samle viden om problemet med kristenforfølgelser og få det på dagsordenen. Planen er, at tænketanken i fremtiden vil stå for to årlige møder, hvoraf det ene skal være åbent for offentligheden.

67. ”Alle kan synge”
I begyndelsen af skoleåret 2018/2019 gik kirke og skole i Herstedøster i Albertslund sammen om det nye korprojekt Alle kan Synge, der skal styrke indskolingseleverne både fagligt og socialt. Gennem fire år skal der sættes klassekor på skemaet for alle klasser i indskolingen. Projektet har både fokus på dannelse, trivsel og på, at børn lærer at synge.

68. ”Den gode kollega 2.0”
Præsteforeningen og Provsteforeningen har sammen med konsulenthuset Etikos taget initiativ til et materiale, som skal styrke arbejdsmiljøet for kirkens personale. Det skal sætte en dialog i gang mellem præster og provster og give dem redskaber til at kommunikere bedre med hinanden, så der opstår færre konflikter i kirken. Materialet består af en række realistiske dilemmaer, som skal forklare, hvad der kan være udfordrende i den folkekirkelige hverdag.

69. Engleværkstedet
Frivillige i Danmissions genbrugsbutik i Brabrand omdanner gamle bibeler og salmebøger til juleengle på ”engleværkstedet”. Siden december 2017 har de solgt englene på deres årlige julebasar, og i dag sælges de over hele landet. Overskuddet går til Danmissions årlige Lucia-indsamling, der støtter organisationens arbejde rundt omkring i verden.

70. Biskop på tur for at drøfte liturgi i provstierne
Menighedsråd, præster og kirkens medarbejdere inviteres til temamøder i provstierne om folkekirkens liturgi. Spørgsmål som hvordan vi fejrer gudstjeneste i dag, om alt er som det skal være eller om noget skal korrigeres, vil blive drøftet i forlængelse af folkekirkens liturgidebat. Hen over efterår og vinter tager biskop Marianne Christiansen på tur rundt til provstierne i Haderslev Stift for at møde menighedsråd, præster og kirkens ansatte og høre, hvad rådsmedlemmer og ansatte tænker og mener om kirkens liturgi.

71. Helbredsretræte ''The Healing Nun''
D. 24 og 25. august byder Skt. Nikolajs Kirke i Esbjerg ind til helbredsretræte. Dagene vil byde på tilbedelse, mulighed for skriftemål og helbredsmesser.

72. Bogen ”Gæstfrihed”
Sogne-og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen har skrevet bogen Gæstfrihed, der sætter fokus på netop det emne. Det sker med afsæt i hans egen dagligdag, og bogen giver et , der giver indblik i, hvad mødet mellem mennesker kan indebære, og hvordan vi kan møde den fremmede uden mistro og frygt.

73. Dåbsjubilæum
I Vejleå Kirke ved Ishøj fejrer man ikke kun dåben én gang. Alle døbte børn i Ishøj mellem 3 og 5 år får en invitation til en særlig gudstjeneste – et dåbsjubilæum - der fejrer dåben. De deltagende børn får også en lille gave ved gudstjenesten, og efter gudstjenesten er der mad.

74. Uropførelse af Karl Aage Rasmussen i Trinitatis Kirke
Trinitatis Kirkekor skal sammen med bl.a. fem barokmusikere præsentere musik af J.S. Bach – men også en nyskreven kantate af komponist og Bach-kender Karl Aage Rasmussen. De uropfører Karl Aage Rasmussens nyskrevne kantate "Gleichwie das Gras" i Trinitatis Kirke ved Fredagskoncerten den 13. september kl. 16.30. Kantaten er et bestillingsværk til Trinitatis Kirkekor. Komponist Karl Aage Rasmussen har i den nye kantate sat ny musik til samme tekst, som J.S. Bach har brugt til sin kantate 17 ”Wer Dank opfert, der preiset mich”

75. Dansk Missionsråd arbejder for forfulgte religiøse minioriteter
Initiativet skal hjælpe religiøse mindretal og forfulgte kristne. De arbejder for at skabe politisk opmærksomhed på parlamentarisk niveau på de internationale overtrædelser af religionsfriheden. Ydermere søget projektet at stemme tros- og religionsfrihed, da særligt kristne forfølges mange steder, men også andre religiøse minoriteter forfølges.

76. Fornyelse af gudstjenesten: biskoppernes liturgirapporter
I efteråret 2016 nedsatte bispekollegiet tre fagudvalg, der skulle arbejde med henholdsvis autorisation, gudstjenesten samt dåb og nadver. I 2019 blev alle tre rapporter færdige og der er nu lagt op til samtale og diskussion med udgangspunkt i rapporternes konklusioner. I efteråret 2020 skal diskussionen munde ud i en beslutning om det videre forløb for gudstjenesterne.

77. Kringlen - et socialt fællesskab i Borum
I Borum og Lyngby har man taget initiativ til at genetablere et gammelt mødested, Kringlen. Navnet kommer af Lyngbygård Ås kringlede forløb. Menighedsrådene for Borum og Lyngby har sammen etableret en gangsti til den nærmeste parkeringsplads, og de har indrettet Kringlen med både bålplads, shelters, grillplads og pavillion. Kringlen bliver brugt i kirkelige sammenhænge til gudstjenester, vielser, dåb og hvad man ellers kan forestille sig. Derudover bruges Kringlen også i private sammenhænge - man kan dog ikke reservere stedet, da det er allemandseje, er budskabet fra menighedsrådene.

78. Folkekirkens familiestøtte
Et nyt socialt initiativ fra folkekirken skal hjælpe familier med at være gode familier i tider, hvor familielivet af den ene eller anden årsag kan være hårdt. Folkekirken tilbyder sparring og forløb til børnefamilier, der har brug for støtte til at komme tilbage på rette spor. Intentionen er at skabe gode rammer og relationer, er budskabet fra initiativtagerne til folkekirkens familiestøtte. Folkekirkens familiestøtte begyndte i Aalborg, men har siden spredt sig til mange sogne landet over.

79. Sansegudstjeneste for personer med demens
Diakonissestiftelsen har udviklet sansegudstjenester særligt målrettet til personer med demens. Gudstjenesterne er ikke domineret af ord, men derimod af lyde, lugte og berøring; det kan være en skål korn, en glat sten eller en buket duftende blomster, som deltagerne kan bruge i gudstjenesten. Som en fast del af gudstjenesten holder deltagerne i hænder, mens de synger et salmevers - og mange oplever, at de kan huske salmeversene, de lærte som børn. Sansegudstjenesterne finder sted på diakonissestiftelsens to plejehjem. Hele konceptet er også præsenteret gratis i e-læringsværktøjet, Eksistens med demens, på diakonissestiftelsens hjemmeside, der lægger op til samarbejde mellem plejepersonale og præster i mødet med personer med demens.

80. Klimakirke i Thisted Provsti
Træer var de første levende væsener, der nævnes i skabelsesberetningen. Under temaet "Klimakirken kalder" gravede, gødede, plantede og vandede konfirmanderne en række nye træer for at sætte et eksempel - og for at bidrage til at redde planeten. Det gjorde de med ophav i Thys historie. I Thy plantede man for 200 år siden træer for at forhindre klimaets barske vilkår, for eksempel sandflugten. Nu gør konfirmanderne det samme ved at deltage i kampen mod den globale klimatrussel.

81. Asylkoret - et håb i håbløsheden
På udrejsecenter Kærshovedgård bor nogle unge mænd, der er glade for at synge. Derfor tog Anna Lisbeth Sonne og Niels Simonsen fra Bording Bibelcafé initiativ til at skabe et kor for de unge mænd, som er konverteret til kristendommen og siden har sunget i flere forskellige kirker, forsamlingshuse og på højskoler. I december 2018 medvirkede de blandt andet ved lysgudstjenesten i Københavns Domkirke.

82. Baks frihedsmesse
Frans Bak har skrevet ny musik til højmessen, som blev uropført på Danmarks Befrielsesdag den 5. maj 2019. Efter et besøg i Ghana blev Frans Bak inspireret til at skabe ny musik til brug i kirken med større fokus på det fællesskab, der opstår, når man synger sammen. Bak har både skrevet ny musik til salmer, bøn, trosbekendelse og til lovsang, som Brorson Kirke indviede med sin særlige befrielsesgudstjeneste under temaet "frihed", hvor metodistpræst Joseph Washington stod for prædikenen og Bak for musikken.

83. Fix a Bike i Vindum Sogn
Hver tirsdag kl. 17 samles 5-6 frivillige og 10-20 nydanskere om konceptet Fix a Bike i Vindum. Disse hverdagsaftener bruger de på at istandsætte brugte cykler, at lære at cykle samt til forskellige lege og andet socialt samvær over et måltid mad. Når aftenen er ved at være til ende, samles de til andagt og kristne børnesange, som hjælper nydanskerne med at lære dansk. Alle får noget med hjem hver gang, om det er åndeligt eller menneskeligt, er budskabet fra initiativtagerne til projektet, Vindum sogns menighedsråd.

84. Børnehøjskole i Aarhus med kreativitet i højsædet
Aarhus Børnehøjskole er understøttet af KFUM og KFUK i Aarhus. Det er et tilbud til børn i alderen 6-13 år, hvor der tilbydes kurser indenfor musik, drama, leg, kunst, håndværk og gastronomi. Det vigtigste er dog fællesskabet, hvor det handler om at vise hvem man er, og ikke hvad man kan. Børnehøjskolen er for alle, uanset hvem du er og hvad du tror på.

85. Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde Svendborg
Det er et nyt initiativ, der henvender sig til alle på tværs af etnisk og religiøs baggrund. Projektet har fået en god start, og er et godt eksempel på, at folkekirken bygger bro mellem forskellige grupper i samfundet. FTS Svendborg har igangsat international mødregruppe, sprogcafé, samtaler om tro, internationale gudstjenester og højtidsfester.

86. Omsorgsgruppen Åberg
Omsorgsgruppen Åberg er et samarbejde mellem Nørre Tranders sogn og Mellervangskolen, som blev startet i 2017. Omsorgsgruppen er for børn med massive problemer, som på skolens anbefaling inviteres til at deltage i en række gruppemøder i løbet af skoleåret. Gruppemøderne foregår i Nørre Tranders kirkecenter, så børnene kommer væk fra skolen, hvilket giver den fornødne ro til at tale sammen. Udover møderne, der ledes af kirke- og kulturmedarbejder Helle Krogsbøll, arrangerer gruppen også ture for børnene, som de ser meget frem til.

87. Kirke.dk
I september 2018 lancerede Kristeligt Dagblad et nyt fagmedie med journalistik til dem, som med chefredaktør Erik Bjeragers ord "arbejder i kirkens maskinrum". Kirke.dk henvender sig til beslutningstagere, ansatte, folkevalgte og frivillige med ansvar i kirkerne og i de kirkelige organisationer. Og interessen for det nye medie har det første år været stor. Mange har købt et abonnement eller skrevet sig op til et gratis nyhedsbrev, og redaktionens journalistiske arbejde bliver suppleret med 30 eksterne skribenters analyser, klummer og synspunkter.

88. Natkirken i Vor Frue Kirke i København
I snart to årtier har kirken stået åben for andagtssøgende på en ny, anderledes, eksperimenterende og inviterende måde. Folkekirkens liturgi er til debat i disse år - i Natkirken har man i 20 år gået forrest i undersøgelsen af, hvordan man også kan bruge kirkerummet. Der handles i Natkirken!

89. Kirke uddeler skoletasker
I fem år har Aalborg Citykirke uddelt skoletasker til udsatte familier. I år holdt de for første gang en skolestartfest i august i og ved kirken, hvor skoletaskeuddelingen var en del af festen. I år blev 75 tasker uddelt. Udgiften dækkes gennem indsamlinger i menigheden.

90. Sponsorløb på Menighedsfakultetet gav over 400.000 kr.
Menighedsfakultetets (MF's) bachelorstuderende klarer sig uden SU. Derfor afholdt MF for tiende år i træk d. 26. august et sponsorløb til fordel for stipendier til de studerende. En stor folk trak sammen i blå MF t-shirts for at løbe eller cykle flest muligt omgange udenfor Menighedsfakultetet. Normalt forædrer de sine studerende 2500 kr. om måneden, som kompensation for at private uddannelsesinstitutioner ikke modtager SU, hvilket koster dem 1-1,5 mio. kr. årligt. Løbet har i år samlet 425.000 ind til de studerende, som ellers klarer sig for mindre end andre studerende.

91. Prædikenværksted i Blovstrød Kirke
Paulus skrev, at ''troen kommer af det, der høres'' (Rom 10, 17), men hvad hører jeg egentligt, når jeg om søndagen hører evangelieteksten oplæst og udlagt? Er det forståeligt, er det vedkommende, taler det til mig? Disse spørgsmål vil vi gerne drøfte i vores prædikenværksted, og samtale om den gode prædiken.

92. Foodbank i Aalborg
I Apostolsk Kirke samt Bethelkirken i Aalborg indsamles der overskudsmad fra supermarkeder, hvilken uddeles til værdigt trængende. Dette sker tre gange om ugen, hvor man kan komme og hente mad, hvis man behøver.

93. Julegaveuddeling
I Vineyard er der pakkeløsninger til forældre, der ikke har råd til at købe gaver til sine børn. Her kan man afhente og få pakket gaver ind i juletiden. Et andet initiativ, der findes i kirken, er en gavekur med forskellige forkælelser til prostituerede i Aarhus og København, hvilket også deles ud i juletiden, da mange ikke har familie i Danmark.

94. Hovedstadens kristne gymnasium - HKGYM
Hovedstadens Kristne Gymnasium er i disse dage ved at afslutte sit første skoleår – sin jomfrurejse. Efter en start på skoleåret med få elever har skolen nu med succes kunnet gennemføre et skoleår og en 1. g klasse som godkendt - og statsstøttet - uddannelsesinstitution. Hovedstadens Kristne Gymnasium ønsker at henvende sig bredt med undervisning og samvær, der gennemsyres af stærke kristne værdier og højt fagligt niveau. Eleverne er motiverede, og der ønskes en balance mellem høj faglighed og høj trivsel.

95. "Migranter synger"
Tværkulturelt Center har udgivet bogen Migranter synger, hvor de sætter fokus på, hvordan kirkekor og -sangere fra migrantmenigheder kan bidrage til folkekirkens musikliv. Udgivelsen giver et overblik over 55 kor og musikere, som har tilknytning til migrantmenighederne. Der er både råd og vejledning at hente i bogen, som kan inspirere andre til at låne konceptet.

96. Kirkernes Familiehjælp
I Randers er Den Evangeliske Frikirke, Pinsekirken og Kronjyllands Frimenighed gået sammen om at etablere Kirkernes Familiehjælp, som er et tilbud til trængte familier. De sociale myndigheder indstiller den enkelte familie, som kan søge om at modtage hjælp. Hjælpen består i, at man over en periode på seks måneder kan komme hver anden uge og få en stor pose med købmandsvarer. Derudover er det muligt at få et måltid mad, når man henter sine varer. Kirkerne tilbyder også familierne genbrugstøj. Det kirkelige tiltag har eksisteret i ni år - og det har været en stor hjælp for mange mennesker.

97. Kristelig Handicapforening - autisme og tro
Kristelig Handicapforening har eksisteret i knap 40 år. Det seneste initiativ handler om at skabe et netværk for mennesker med autisme, som kan dele erfaringer og fortællinger fra en hverdag med henblik på at få støtte og forståelse. To gange om året inviteres netværksgrupperne til temadage hos Kristelig Handicapforening, hvor der holdes foredrag og meget andet. Der findes lige nu 4 netværksgrupper i Jylland, men det er en ambition for Kristelig Handicapforening at udbrede initiativet til hele landet.