Mareridt forebygger fødselsdepressioner

Kvinder, som under deres graviditet har ubehagelige og angstfyldte drømme, har mindre risiko for senere at blive ramt af en fødselsdepression. I de pinefulde drømme gennemlever de gravide deres frygt og på den måde øger de chancen for at slippe for depressioner som nybagte mødre, viser en israelsk undersøgelse.

De israelske forskere bad 166 førstegangsgravide et par måneder før fødslen om at beskrive den seneste drøm, de kunne huske, skriver Psykolog Nyt. Beskrivelserne blev siden analyseret for følelser som frygt for fremtiden og tristhed. Én til to måneder efter fødslen blev kvinderne igen kontaktet og inddelt i to grupper. Én gruppe bestående af 132 mødre viste ingen tegn på fødselsdepression, mens en mindre gruppe på 34 viste tydelige tegn. Herefter kiggede psykologerne på sammenhængen mellem drømmene under graviditeten og forekomsten af fødselsdepression. Overraskende viste det sig, at de kvinder, der havde haft de mest angstfyldte og nervøse drømme, i høj grad gik fri. Omvendt havde de kvinder, som var ramt af depression, ikke i samme omfang berettet om pinefulde drømme under graviditeten.

Én ud af ti nybagte mødre rammes af fødselsdepression. Depressionerne forklares ofte med de hormonelle ændringer, som sker under og efter fødslen. Andre eksperter hælder til den forklaring, at det er den nye rolle som mor og ansvaret for den nyfødte, der får depressionen til at bryde frem.

/ritzau/