Prøv avisen

Smøger og cigarer luner i kassen

Selv om en rygerretssag truer Skandinavisk Tobakskompagni, fortsætter koncernen med at tjene godt på at sælge cigaretter og cigarer til forbrugerne.

Kompagniet fik i 2001/2002 et overskud før skat på 2,15 mia. kr., hvilket er en stigning på 143 mio. kr. i forhold til året før. Samlet omsatte Skandinavisk Tobakskompagni for 35,19 mia. kr. i sidste regnskabsår mod en omsætning på 31,95 mia. kr. i 2000/2001.

Koncernen oplyser, at totalmarkedet for cigaretter er steget lidt i Danmark, og at mærket Prince er Skandinaviens største med en markedsandel på 42,5 procent. Samtidig er salget af cigarer gået pænt frem på de internationale markeder.

Men truende røgskyer lurer i horisonten. Det er den fynske storryger Allan Lykke Jensen, der har lagt sag an mod Skandinavisk Tobakskompagni. Storrygeren har fået fri proces af Civilretsdirektoratet i en sag, hvor Allan Lykke Jensen anklager det danske tobaksmonopol for at have fortiet, at de har puttet tilsætningsstoffer i tobakken, der skal gøre rygerne mere afhængige af cigaretterne.

Bestyrelsen bag Skandinavisk Tobakskompagni oplyser, at man - retsag eller ej - vil fortsætte med at investere kraftigt på de udenlandske markeder. Indtjeningen i 2002/2003 forventes dog at blive lidt lavere end i år.