Prøv avisen

Tysk forbundsdag: Tyrkiet bør forholde sig til folkemord

Et flertal i Forbundsdagen opfordrer Tyrkiet til at forholde sig til folkemordet på armenierne, ligesom Tyskland har forholdt sig til nazisternes forbrydelser.

Tyrkiet bør ligesom Tyskland forholde sig til de mørkeste kapitler af sin historie og dermed også til sit ansvar for deportationen og folkedrabet på 1,5 millioner armeniere, der blev indledt den 24. april 1915.

Det fastslog politikere fra alle lejre i Forbundsdagen, da det tyske parlament torsdag bakkede op om et forslag fra den konservative opposition, som opfordrer den rød-grønne forbundsregering til at gøre alt for, at "Tyrkiet uforbeholdent tager stilling til sin rolle over for det armenske folk i historien og nutiden".

Ordet "folkemord" blev bevidst undladt i forslaget for ikke at støde tyrkerne yderligere for hovedet.

Ifølge parlamentsmedlemmerne var der dog ikke tale om en anklage mod Tyrkiet, men om et vigtigt bidrag til en såkaldt europæisk erindringskultur.

- Armenierne blev for 90 år siden brutalt fordrevet, sagde Christoph Bergner fra det konservative CDU under debatten, hvor et tysk medansvar for fordrivelsen af armenierne også blev påtalt.

/ritzau/