Seneste

artikler skrevet af Christine Lind Ditlevsen

Kulturstafetten

Anne Boukris: Forskellighed er vores eneste reelle ressource

Religion.dk spørger henover sommeren en række kulturpersonligheder og meningsdannere, hvad de drømmer om, hvad de gerne vil tale mere om, og hvem deres største inspirationskilder er. Efter endt svar sendes stafetten sendt videre til én af inspirationskilderne inklusiv et spørgsmål rettet til netop ham/hende.

Debat

Skolen skal kunne give eleverne etisk ballast

Religion drejer sig grundlæggende om etik. Etik handler om værdier. Og værdier forsøger at give os retningslinjer for, hvad der er rigtigt og forkert eller godt og ondt. Alle har i større eller mindre omfang religiøse eller sekulære referencerammer for, hvordan de gerne vil leve deres liv. For uden etiske værdier er det vanskeligt at orientere sig i livet. Religionsundervisningen skal kunne give eleverne en etisk ballast.

Quiz

Kan du gætte, hvem der sagde dét?

Er du belæst og har du en god hukommelse? Hvor mange rigtige kan du få i denne quiz, hvor du skal gætte citater af Luther, Kierkegaard, Grundtvig og andre store tænkere?

Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival

Vi vil efterlade en verden uden ekstrem fattigdom

Vi er stolte over at være en del af Fælles Forandring, vi er stolte af at være den generation der kan være til mens fattigdom afskaffes og så er vi stolte af at have lavet en sang om det

Kulturstafetten

Annika Aakjær: Jeg glæder mig til det nye ungdomsoprør

Religion.dk spørger henover sommeren en række kulturpersonligheder og meningsdannere, hvad de drømmer om, hvad de gerne vil tale mere om, og hvem deres største inspirationskilder er. Efter endt svar sendes stafetten sendt videre til én af inspirationskilderne inklusiv et spørgsmål rettet til netop ham/hende.

Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival

Her bygger vi vores egen højtaler og spiser larver for klodens skyld

Danmark er kendt for deres kreative og innovative hoveder. Det fremkommer tydeligt på verdensmålsfestivalen i telt nummer 9, hvor målet ”Industri, innovation & infrastruktur” bliver sat i fokus. Gammelt elektronik genbruges og larver sættes på menukortet.

Indblik

Det ondes væsen

Det onde og ondskab er emner, som vi vender tilbage til igen og igen med undren og gru. Lektor Erik Bendtsen fortæller om det ondes væsen

Debat

Lektor i religion: Vi skal forme vores egen biografi, inden vi overhovedet har levet livet

Kulturerne mødes på kryds og tværs, og de er ikke længere stabile og afgrænsede fænomener. For det første er de dynamiske og forandrer sig hele tiden. For det andet er de godt vævet ind i hinanden, så de er vanskelige at skille ad. For det tredje findes der mange kulturelle identiteter blandt os. Alt det kræver interkulturelle kompetencer - og dem kan religionsundervisningen give de næste generationer.

Kulturstafetten

Torben Sangild: Jeg har beundret Søren Ulrik Thomsen, siden jeg gik i gymnasiet

Religion.dk spørger henover sommeren en række kulturpersonligheder og meningsdannere, hvad de drømmer om, hvad de gerne vil tale mere om, og hvem deres største inspirationskilder er. Efter endt svar sendes stafetten sendt videre til én af inspirationskilderne inklusiv et spørgsmål rettet til netop ham/hende.

Serie: Refleksioner over De Ti Bud

Peter Aalbæk: Jeg er en stor tilhænger af løgnen

Hvad er sandhed og hvad er løgn? Kan vi mennesker fortælle om vores liv, uden det kommer til at indeholde en mængde ”løgn”, fordi det altid er vores fortolkning af verden, som vi tager udgangspunkt i? Og må sandheden derfor altid forblive subjektiv? Samtalepartneren til den anden Gin&Tonic-natkirke var filmproducent Peter Aalbæk.

Indsigt

Din mors myndling bøjer sig efter lysets krummer

Marianne Staib, hvis far overlevede opholdet i kz-lejren Dachau, tog på byvandring i Berlin og i København - men ikke med øjnene vendt mod byens tårne. Det, hun ville se, lå nedfældet i jorden. Små skinnende mindesmærker - snublesten - over jødiske medmennesker, som, før de blev sendt i døden, levede dér.

Fotokonkurrence

Hvem tager årets flotteste feriefoto?

Vi har allerede fået mange flotte bidrag til fotokonkurrence "Med troen på ferie"! Se alle de fine, anderledes og farverige billeder her i denne artikel

Unge og demokrati

Danskerne findes i mange modeller

Danskerne findes i mange forskelige former og farver. Er forskelligheden i samfundet repræsenteret på folkemødet 2019? Vi har snakket med ni typer af danskere der alle er blevet påvirket af de betingelser som livet har budt dem. Disse mennesker har alle deres egen historie med i rygsækken, men det, de alle har til fælles, er, at de føler sig danske.

Unge og demokrati

Hvad er det, vi kæmper for?

Efterskoleeleven Asta Kløve Kranich Wiuff var på Folkemødet og lyttede mellem linjerne. Hvad er det, politikerne fortæller de unge om samfundet, fremtiden og de unge selv?

Unge og demokrati

Tør du være politiker?

Har du lyst til at blive kaldt smatso? Så bliv politiker! Ordentlig politisk samtalekultur er vigtigt, da den offentlige debat er en af grundstenene i vores demokrati. Men nu om dage er politik blevet en krig, hvor man skal kunne tåle udhængning og personlige kommentarer på Facebook, hvis man har tænkt sig at offentliggøre en holdning. Vi deltog i Folkemødet på Bornholm 2019, og blev optaget af hvordan den offentlige debat foregår. Vi oplevede ting, der forstærkede vores frygt for at deltage.

Unge og demokrati

Tør du være i tvivl i den offentlige debat?

11 efterskoleelever har skrevet tekster om at være på Folkemøde for første gang. De har skrevet om at føle sig lyttet til, at blive provokeret og om at opdage håbet for fremtiden i en madkø. Med spørgsmålet ”Tør du være i tvivl” har projektet Frirummet og Baunehøj efterskole i samarbejde sat fokus på unges deltagelse i den demokratiske samtale

Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival

Unge ønsker lige muligheder for alle

Det 10. verdensmål har titlen "mindre ulighed", og det handler i store træk om at afskaffe den forskelsbehandling, der er i verden. Til Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival den 28. maj 2019 interviewede vi nogle af de efterskoleelever, der deltog til festivalen, og spurgte dem om deres holdning til verdensmålet samt hvad de mener vi kan gøre for at nå dette mål.

Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival

Unge vil køle huse ned på en bæredygtig måde

Det 7. verdensmål hedder bæredygtig energi, og det går ud på at skabe energi på en grøn måde, og derved skære ned på forureningen og CO2 udledning. I telt nummer syv til Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival havde to efterskoleelever et meget konkret forslag til at hjælpe dette verdensmål på vej.

Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival

Efterskoleelever klippede sig skaldede for renere vand

Med verdensmål 6 arbejdes der for bæredygtig adgang og forvaltning af vand og sanitet for alle. Det kræver, at vi bliver langt bedre til at passe på det vand, der er til rådighed rundt om på kloden. Det har elever på Fælles Forandring flere løsningsforslag til.

Debat

Religionsundervisning skal være et mødested for kulturerne

En fornyet betydning af religion og religiøse opfattelser af tilværelsen har sat sit aftryk på kulturen i det danske samfund. På den ene side kan det godt være, at store dele af befolkningen ikke længere føler sig knyttet til en bestemt religion, men på den anden side har vi aldrig talt så meget om kultur og religion som vi gør i disse år. Det bør sætte sit præg på religionsundervisningen. Denne artikel er den første af tre, der beskæftiger sig med fagdidaktik i religion.

Verdensmålsfestival

Hvordan dækker man mere end 70 workshops om bæredygtighed?

Verdensmålsfestivalen Fælles Forandring blev dækket af 20 forandringsjournalister, der på en pop up-redaktion arbejdede med formidling af festivalens mere end 70 workshops. De handlede om alt fra, hvordan man laver sin egen solfanger over puttefest-performance til økologisk speeddating med bæredygtige drinks.

Verdensmålsfestival

Lad os give hinanden troen på at vi kan forandre verden

550 unge gør nu noget ved verdensmålene på en helt ny måde. Den 28. maj omdannes Flakkebjerg Efterskole til et fremtidslaboratorium, hvor FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling sættes på dagsordenen. Eleverne viser vejen for alle vi voksne, der endnu ikke har taget os sammen til at tage et ansvar.

Etisk litteratur

10 bøger med stærke etiske temaer

Alle fortællinger har etiske problemstillinger. Ofte er de så grundlæggende udtryk for, hvordan vi lever til daglig, at vi ikke engang ser, at de står der og vil have os til at svare. Ofte er de så store, at vi for længst har opgivet at søge et enkelt svar. Her er 10 store skønlitterære værker fra hele kulturhistorien, som sætter de etiske og moralske udfordringer ved det at være menneske på spidsen

Homoseksualitet

Præst: Paulus var imod homoseksualitet - men Gud følger med tiden

Præst Christina Ebbesen satte sig for at skrive en artikel om homoseksualitet i Bibelen. Det er endt med fire. Den første fokuserede på historien om Sodoma og Gomorra, den anden på Moselovens forbud mod sex mellem mænd. I denne artikel ser hun nærmere på passager fra Det Ny Testamente skrevet i brevlitteraturen.

Påske

Læs påskedagene som digte

Her bringes et uddrag af teolog og forfatter Jakob Brønnums digtsamling Den sidste passion (Forlaget Eksistensen, 2017), hvor digteren skriver videre på påskens begivenheder med eksistentielle og poetiske perspektiver. Digtene er udvalgt i samarbejde med forfatteren.

Påske

Påskelørdag: Når katastrofen har ramt

Påskelørdag er solidarisk med os og med vores virkelighed. Og giver en indsigt i, at vores virkeligste tid måske ikke er højtiden, men mellemtiden, ingenmandslandet, stoppestedet. Nanna Holm skriver om påskedagene én for én - her påskelørdag

Påske

Langfredag er verdens undergang

Langfredag skulle  have været kulminationen på den opbyggede spænding og opfyldelsen af alle de forventninger, som folk havde til Jesus. I stedet bliver det verdens undergang – en sand tour de force i lidelse og fornedrelse og tortur, død og mørke. 

Påske

Skærtorsdag er forhåbning, fællesskab - og forræderi

"Skærtorsdag holdes på fællesskabets grænse, fordi fællesskabet er ved at gå i stykker på grund af Judas’ forræderi. Og ikke mindst, fordi perspektivet også er, at Jesus om 24 timer vil være blevet henrettet. Derfor er dagen også et spejl af vores helt almindelige vilkår, som vi måske ikke tænker over så ofte: Vi gør det ene eller det andet sammen og for hinanden – og så lige bagefter er vi væk." Studenterpræst Nanna Holm fortæller om Skærtorsdag

Reportage

På roadtrip gennem Indiens religioner

"Vi var taget til Indien. Det land, vi alle tre havde drømt om længe. Den ene af os for at fotografere landets eksplosion af farver. Den anden for at købe tekstiler og den tredje for at inhalere Indiens kalejdoskop af religioner og religiøse tendenser." Cand.mag. i religionsvidenskab mødte den religiøse virkelighed i Indien

Påske

Palmesøndag står i forventningens tegn

Påskens begivenheder fandt sted for 2000 år siden, og beretningerne om den er skrevet for at udfordre vores forestillingsevne, vores intellekt, vores tro og vores liv. Det har de gjort siden de blev skrevet ned. Så hvordan spejler vi os i påskens beretninger? Hvad kan de sige os i dag? Studenterpræst ved Budolfi Kirke i Aalborg skriver om hver af påskens dage, her palmesøndag.

Bogomtale

Glad indeni, Nietzsche udenpå

Kan man skrive om tab og sorg i en roman som samtidig taler om fester, sex og stoffer? 

Debat

Præst: Homoseksualitet er ikke en synd

Efter endnu en ophedet debat om vielse af homoseksuelle har præst Christina Ebbesen sat sig for at genlæse skriftstedet om Sodoma og Gomorra med analytiske briller. Hvordan Bibelen fremlægger og forholder sig homoseksualitet, er nemlig et fortolkningsspørgsmål og kræver mange overvejelser, siger hun.

forrige næste