Ældre bryder ensomheden med ferieophold

Dansk Folkehjælp tilbyder ensomme ældre en uges ferieophold, så de kan få nye oplevelser og relationer. Kristeligt Dagblad tog på besøg, da en gruppe ældre fra Ikast og Brande var på ferie i Klithuset i Dronningmølle på Sjælland

Der bliver pjattet og hygget blandt de ældre midtjyder, der er på en uges ferieophold i Dronningmølle i Nordsjælland. Formålet er at bringe dem ud af ensomheden. Begge fotos: Leif Tuxen.
Der bliver pjattet og hygget blandt de ældre midtjyder, der er på en uges ferieophold i Dronningmølle i Nordsjælland. Formålet er at bringe dem ud af ensomheden. Begge fotos: Leif Tuxen.

Med udsigt over Kattegat og omringet af store græsarealer ligger det gamle strandhotel Klithuset i Dronningmølle i Nordsjælland. Og idyllen trænger sig på en dag som denne, hvor solen står højt på himlen, og den eneste lyd er glade stemmer og vinden, der rusker i trækronerne.

Ude på den store, hvide træterrasse sidder norskfødte Reidun Gade og ryger en cigaret. Hun er 85 år, og for fire måneder siden mistede hun sin mand, som hun havde været gift med i 60 år. Øjnene fyldes med vand, når hun taler om ham, for det er svært at komme videre med livet, når det menneske, man har fulgtes med hele sit voksenliv, ikke længere er her. Selvom hun både har børn, børnebørn og oldebørn, er det ikke det samme som at have sin livsledsager ved sin side. Derfor har det været dejligt at have en uges ferie og møde nogle nye mennesker og grine lidt.

”Jeg har nydt at være lidt væk fra hjemmet. Særligt weekenderne er hårde. Jeg ved ikke, hvorfor ensomheden slår ekstra hårdt der, men det gør den altså. Og alt her har været helt i top maden, turene og underholdningen og vi hygger os så meget alle sammen.”

Opholdet på Klithuset sker på initiativ af Dansk Folkehjælp, som de seneste seks år har kørt projektet Seniornet. Målet er at få ældre socialt engageret med andre seniorer for at mindske ensomheden og øge livskvaliteten for den enkelte. Blandt andet ved at samle en gruppe ældre og invitere dem med på en uges ferieophold.

Projektet blev i sin tid etableret i København og blev siden udvidet til Odense, Horsens og Guldborgsund Kommuner. I løbet af 2014 rulles projektet ud til yderligere fem kommuner: Herning, Vejle, Kolding, Næstved og Hvid-ovre. Målet er, at Seniornet bliver integreret i op mod 20 kommuner i Danmark. For alt for mange ældre lever i ensomhed. Hele 65.000 over 65 år skønnes at leve i ensomhed, og derfor kan blot en uges ophold væk fra hjemmet give en stor glæde i livet, mener Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

”Der er en række ældre, som klarer sig godt og lever i eget hjem, men det betyder ikke, at de ikke er ensomme. Alt for mange ældre har for få relationer og føler sig meget alene, og det er det, vi gerne vil ændre ved at lave et arrangement som dette.”

En høj latter bryder frem inde fra pejsestuen. Godt placeret i de hvide, bløde sofaer sidder en gruppe af de ældre og pjatter og griner som en flok teenagere. De driller Kristian Eriksen, som fortæller, at han er blevet forelsket.

”Ja, de er dejlige, de damer. Det er de,” siger han på et drevent jysk, så et utrænet øre har svært ved at forstå ham.

Kristian Eriksen er 89 år og bor til daglig alene i sit hus i Brande i Midtjylland. Her står kaffen altid klar på kanden i køkkenet, hvis nu nogen skulle finde på at kigge forbi. For syv år siden mistede han sin kone, og det fylder i dagligdagen, men der skal stadig være plads til latter og glæde, siger han, mens han svinger sin stok som en forlænget arm, der kan prikke de andre, når de driller for meget.

I sofaen sidder også 87-årige Astrid Petersen og 82-årige Ejler Jepsen. Tæt flettet ind i hinanden sidder de og bladrer hvileløst rundt i Billed-Bladet. De kendte ikke hinanden før denne uge, men det ser ud til at ændre sig.

”Det har været en skøn tur, og jeg tror da bestemt, at vi kommer til at se mere til hinanden, når vi kommer hjem,” siger Astrid Petersen.

For 76-årige Kaj Åge Langberg har det været en udfordring at tage væk fra sit hus og sine høns. Siden hans kone døde for 10 år siden, har han ikke været hjemmefra, og derfor har det været en uge med blandede følelser. Men han er alligevel taknemmelig for at komme lidt væk. I 25 år arbejdede han som landmand og derefter som lagerchef, så kroppen har været godt i brug og ferierne få.

Da han endelig skulle til at gå på pension, havde han og hustruen set frem til en mere rolig tid, hvor de kunne hygge sig sammen uden de mange dagligdags forpligtigelser. Men så døde hun, og Kaj Åge Langberg blev alene. Det er svært for ham ikke at blive rørt, når han taler om hende. For selvom det er 10 år siden, er savnet ikke blevet mindre af den grund.

”Heldigvis har jeg stadig minderne,” siger han og er glad for, at han nu også kan tage nogle nye minder med sig hjem i bagagen.

I aften skal der være fest i Klithuset. Det er sidste aften, inden de ældre drager tilbage til Ikast og Brande. En oplevelse rigere og måske endda også med et venskab eller to yderligere.