Sommerglæder for børnebørn og bedsteforældre

God tid og dage, der flyder af sted, er en lise for børnebørn og bedsteforældre

Sommerglæder for børnebørn og bedsteforældre

Sommerglæderne fylder med oplevelser og indtryk, når der i en uge er to drenge på 8 og 11 år på ferie. Samtidig er det en effektiv måde at få testet dagsformen på for bedsteforældrene.

Uanset hvor selvhjulpne børn i den alder heldigvis er blevet, så er man alligevel på næsten hele tiden. Der skal planlægges indkøb i rigelige mængder. Der er ingen grund til at spilde tiden med at køre til supermarkedet tre til fire kilometer borte. Sommertiden allerstørste glæde er netop, at der er ro og tid, hvis man giver sig selv lov.

For de fleste er hverdagen travl grænsende til det til tider urimelige, hvis man er en ung børnefamilie. Også mange, der har nået pensionsalderen, beretter nærmest med stolthed, at deres kalender aldrig har været så pakket, og at de aldrig har haft så travlt.

Men den helt afgørende forskel er, at børnefamilierne sidder midt i kravet om at tjene penge, passe karrieren og sørge for familien og børnene. Tid er, som jeg hører det rundt omkring, en luksus og en mangelvare.

For den ældre generation er travlheden selvvalgt. Vi har derfor tid til at stoppe op og give vores børnebørn ro og afveksling fra hverdagens trummerum med skole, lektier, SFO, sport, og hvad der nu ellers er på skemaet. Om der bliver spist morgenmad klokken 8 eller 10 er jo ligegyldigt. Om børnene kommer nogle timer senere i seng er en fest og betyder ingenting, når fuldmånen stråler mellem træerne herude på landet.

Min sommerlæsning har ofte været klassikere, og ved et tilfælde faldt jeg for nylig over Herman Bangs ”Sommerglæder”. En lettere ondskabsfuld og bittersød beskrivelse af et lille samfund i Nordjylland, som stræber efter at blive et populært badested for københavnere og den slags mærkværdige mennesker, der tager på landet omkring år 1900.

De lokale står tegnet knivskarpt og levende, byens huse, og hvem der er høj og lav i det lille samfund, er som et impressionistisk maleri. Min udgave er oven i købet beriget med charmerende tegninger af Svend Otto S. Dengang var det nymodens og noget eksotisk at gå i vandet. Det gjorde de lokale i den lille badeby in spe i hvert fald ikke.

I Danmark er vi så heldige at være beriget med mange skønne badestrande. Fornemmelsen af ren, rillet sandbund under fodsålerne er sjælden og pragtfuld, når den er der som forleden, hvor vi skulle afprøve en ny badestrand. Vores ”gamle” sted var blevet meget stenet, der blev hurtigt dybt, og det gav anledning til gode snakke om, hvordan naturen hele tiden forandrer sig. Det er kræfter, vi mennesker ikke er herrer over. Derfor var glæden ved den skinbarlige, rene sandstand dobbelt.

Stevnsfortet med koldkrigsmuseum var en anden sommeroplevelse af de store for både børnebørn og bedsteforældre. En pensioneret militærmand, som selv har arbejdet på fortet, da det var i brug i den kolde krigs tid, viste rundt i de hemmelige gange 18 meter under jordoverfladen. Temperaturen dernede er 10 grader. De hemmelige gange er hugget ind i kridtet.

På jorden står en kæmpe kanon, vægt 124 ton, bygget af Hitler og fragtet til Stevns engang efter krigen. Kanonen blev bemandet af soldater, der boede i gange under jorden, når de var på vagt. Adgangen til kanonen skete ad smalle, lodrette stiger af jern, som havde fået vore dages arbejdstilsyn til at korse sig.

For vores generation var det lyslevende samtidshistorie. Militærmanden kunne fastholde børnebørnenes opmærksomhed, og vi kunne supplere med vore egne erfaringer og oplevelser. En fascinerende og elementært spændende oplevelse for unge og gamle.

Sommerglæder er også, at gode naboer ringer og siger, at golfkøllerne nu kan afprøves på den nyhøstede stubmark. For boldglade drenge er alt, der er rundt og kan slås, kastes eller sparkes til en udfordring, der må afprøves. Her var banen uendelig, og der var plads til nogle ordentlige skæverter. Også den rutinerede golfspiller i familien morede sig med at slå ud i stubmarken eller rough'en, som det vist hedder på golfsprog.

Med hjem fik vi herlige gamle Dirch Passer-film, hvis det nu skulle blive regnvejr, eller vi trængte til et godt grin. Og grinet blev der af børn og gamle, da vi så ”Støvsamlingen”, fire dvd'er med Dirch Passer og nogle af tidens bedste skuespillere.

”Støv på hjernen”, ”Det støver stadig”, ”Støv for alle pengene” og ”Passer passer piger”. Hvis ikke samlingen allerede står på dvd-hylden, så ”køb den før Deres børnebørn”. Kvalitet fornægter sig ikke.

Fortsat god sommer.