Du skal behandle andre, som du selv vil behandles

Inden Jim Stjerne Hansen, tidligere generalsekretær i Dansk Boldspil Union, begyndte i skole i 1960, fik han en læresætning med sig, han aldrig vil glemme

Bolden har fulgt Jim Stjerne Hansen, siden han begyndte i Hvidovre I.F. for mere end 50 år siden.
Bolden har fulgt Jim Stjerne Hansen, siden han begyndte i Hvidovre I.F. for mere end 50 år siden. . Foto: David Leth Williams/Scanpix.

Tidligere generalsekretær i Dansk Boldspil Union (DBU) Jim Stjerne Hansens mor var hjemmegående husmor.

Så sammen med sin bror, Tommy, og de andre børn fra villavejen i Hvidovre rendte han rundt og spillede bold og legede dåseskjul, indtil det i 1960 blev alvor: De skulle begynde i skole.

I skolen var det første gang, at Jim Stjerne Hansen rigtig skulle være en del af en gruppe og tilpasse sig andre børn, og derfor fik han og broderen en læresætning med fra deres mor, som Jim Stjerne Hansen stadig husker på den dag i dag.

”'Du skal behandle andre, som du selv vil behandles', sagde hun til mig og min bror. Vi skulle til at være en del af et helt anderledes socialt fællesskab end det, vi kendte fra vejen derhjemme og fra hjemmet, og min mor syntes, at det var vigtigt, at vi behandlede andre ordentligt,” fortæller Jim Stjerne Hansen om læresætningen, som også kendes som den gyldne regel, og som stammer fra Bibelens Gamle Testamente.

Efter sin skoletid tog Jim Stjerne Hansen hf-eksamen fra Vallensbæk Statskole, hvorefter han blev shippinguddannet i Mærsk og efterfølgende arbejdede inden for transportsektoren. Hans virkelige passion havde dog med en læderbold at gøre.

I sine unge år var han anfører for det ynglingehold i fodboldklubben Hvidovre IF, der vandt danmarksmesterskabet i 1971, og senere spillede han 84 kampe for divisionsholdet, med hvem han blev dansk mester i 1973. Han nåede også at spille 82 kampe for Brøndby IF, hvor han igen trak anførerbindet om armen.

Jim Stjerne Hansen har siden dengang været tilpas med rollen som leder, og i 1988 tiltrådte han en af de mest prestigefyldte lederstillinger inden for dansk fodbold, da han blev generalsekretær for DBU. Her virkede han indtil december 2013.

Også i det virke fulgte Jim Stjerne Hansen læresætningen fra første skoledag.

”Det handler om at have respekt for alle uanset rang. Som generalsekretær i DBU skal man både favne knægten på fire år, der kommer i en fodboldklub for første gang, og den danske topspiller, der tjener mange millioner hvert år. Det er et bredt spektrum, men begge er også bare mennesker.”

”For det fleste mennesker tror jeg, at en god attitude giver dem et indtryk af, at man er reel og ikke påtager sig en rolle. I forbindelse med mit arbejde har jeg gebærdet mig i de højere sociale lag, og der er det vigtigt, at man kan bibeholde forbindelsen til sine rødder.”

Også i privatlivet har Jim Stjerne Hansen forsøgt at bevare ydmygheden. Han er i kortklub med de mænd, han spillede fodbold med som ung, og han har i det hele taget den samme omgangskreds, som før han begyndte at mænge sig med fodboldens verdensstjerner.

”Jeg håber, de fleste vil opfatte det sådan, at jeg har levet efter den sætning, som vi fik med i skole dengang for snart 55 år siden.”