Guds fred som overgår al forstand, skal bevare dit hjerte i Kristus Jesus

Formand for Præsteforeningen Per Bucholdt Andreasens konfirmationsord betyder noget særligt for ham. Han kommer fra et ikke-kirkeligt hjem, men fik et forhold til kirken, da han gik til konfirmationsforberedelse

Per Bucholdt Andreasen, formand for Præsteforeningen.
Per Bucholdt Andreasen, formand for Præsteforeningen. Foto: Præsteforeningen.

En gang imellem har Per Buc-holdt Andreasen, formand for Præsteforeningen og sognepræst i Asmild-Tapdrup-Pastorat ved Viborg, drillet sine konfirmander med, at der er en risiko forbundet med at gå til konfirmationsforberedelse.

De risikerer nemlig at blive glade for at gå i kirke. Så glade, at de senere i livet vælger at kaste sig over præstegerningen. Det var i hvert fald sådan, det gik for Per Bucholdt Andreasen selv. Han kommer fra en familie, hvor kirken ikke har nogen videre betydning, men endte alligevel med at blive flittig kirkegænger, da han som dreng gik til konfirmationsforberedelse. Faktisk gik han i kirke langt flere gange end de obligatoriske 10, som præsten dengang krævede.

I dag ser han det som begyndelsen på et liv, hvor kristendommen og dermed folkekirken kom til at spille en afgørende rolle, og det konfirmationsord, som præsten dengang gav ham, har derfor en ganske særlig betydning for ham:

”Guds fred, som overgår al forstand, skal bevare dit hjerte i Kristus Jesus” (Filipperbrevet, kapitel 4, vers 7)

”Det betød meget, at det var nogle ord, som blev givet til mig af præsten. Jeg husker stadig, da han efter konfirmationen kom på besøg hjemme hos os, fik et glas sherry og skulle skrive i min salmebog,” siger Per Bucholdt Andreasen.

Den 62-årige formand for Præsteforeningen kom i forbindelse med sin konfirmationsforberedelse til at se en sammenhæng mellem sin dåb og sin konfirmation og erkendte netop, som det lød i hans konfirmationsord, at Guds fred ville bevare ham i Kristus.

”De ord har altid stået for mig som en del af det, der har fastholdt mig i min tro. De har stået meget stærkt for mig, selvom jeg ikke vil betegne mig som noget specielt fromt menneske. Jeg har oplevet, at de har båret mig også i situationer, hvor jeg har følt gudsforladtheden. På den måde kan man sige, at jeg lever i dem og af dem,” siger Per Bucholdt Andreasen.

En gang imellem har han i sit virke som sognepræst bemærket, at der er konfirmander, der er blevet lige så fanget af konfirmationsundervisningen, som han selv blev det i sin tid, og han har også kendskab til tidligere konfirmander, der har kastet sig over teologistudiet.

Men selvom det langtfra er alle, der går i hans fodspor, tror han, at konfirmationstiden kan have stor betydning for de unge. Og han er også tilhænger af, at de for eksempel lærer Fadervor og salmevers udenad.

”På engelsk hedder det at lære udenad jo 'by heart' (ved hjertet, red.), og når konfirmanderne lærer Fadervor udenad, er det netop ikke noget, de lige skal ind at hente på mobilen. De får en hel lille pakke med Fadervor, dåbsordene og konfirmationsordene, som jeg tror kan hjælpe dem, særligt i svære situationer. Det har de ord gjort for mig. Ikke fordi mit liv har været specielt traumatisk, men jeg bærer dem med mig og håber også, at jeg kan dø på dem,” siger Per Bucholdt Andreasen.