Man skal huske at stige på toget, før det er kørt

Mangeårig salgsdirektøri Star Tours Stig Elling vil langt hellere risikere at køre af sporet en gang imellem end at opleve den ærgrelse, der for ham følger ved ikke at turde hoppe på toget og tage chancer i tide

Stig Elling er salgsdirektør i Star Tours.
Stig Elling er salgsdirektør i Star Tours. Foto: Kennet Havgaard.

Stig Elling, der er salgsdirektør i Danmarks største rejsebureau, Star Tours, har efter eget udsagn altid været vanvittig utålmodig af natur. Måske derfor er det heller ikke den store overraskelse, at de ord, der har været nogle af de vigtigste i den 67-årige direktørs liv, også går ganske godt i spænd med et utålmodigt sind at man skal huske at komme på toget, før det er kørt.

”Det lyder måske lidt småbanalt sådan lige at konkludere, men jeg har på den store vægtskål generelt haft større fortrydelser ved ikke at komme med på toget i tide, end jeg har haft ved bare at springe ud i tingene,” siger Stig Elling, der i dag ikke helt kan erindre, hvor han første gang stødte på udtrykket.

”Det er bare sådan en sætning, der har sat sig fast og så popper op i hovedet på mig, når jeg skal træffe beslutninger af mere eller mindre alvorlig karakter. Det ligger det ligesom bare i baghovedet,” siger han.

Stig Elling tænker ofte, at andre mennesker omkring ham nogle gange er lige rigeligt påpasselige og bange for at tage de første skridt ud i noget ukendt, også selvom de måske nok har en fornemmelse af at have fat i noget af det rigtige:

”Der er fordele og ulemper ved begge dele, men der har jeg nok altid været mere sådan, at man hellere skulle se at komme med i stedet for at stå tilbage og se de andre gøre det. Hvis det så går galt, ja, så må man jo så tage den derfra,” siger han.

I sin mere end 50 år lange karriere i charterbranchen har Stig Elling ofte været splittet mellem at træffe de beslutninger, der var de umiddelbart mest fornuftige, og at satse på de eventyr, der kunne blive til succeser, men hvor der ikke var nogen umiddelbare garantier.

Blandt andet var han for snart 30 år siden med til at lancere helikopter-sightseeing over København og Nordsjælland.

Han var svært begejstret for idéen, men også meget i tvivl om, hvordan det ville blive modtaget, og om andre ville komme før ham.

”Det endte jo heldigvis med at blive en succes, selvom det selvfølgelig ikke altid går sådan. For mig viser det allligevel, at det ofte handler om bare at gøre tingene,” siger han.

Der har alligevel været visse tidspunkter i livet, hvor Stig Elling har oplevet, at nogle ting gik for stærkt, og at han derfor missede et måske vigtigere tog.

For da hans far begik selvmord som 72-årig efter en periode med alvorlig sygdom, måtte den dengang 46-årige Stig Elling erkende, at han ikke havde været der nok for sin far op til dødsfaldet:

”Det var nok et sted, hvor jeg skulle have tænkt mig mere om og så at sige have nået det tog, mens jeg kunne. På den anden side er det ikke noget, jeg direkte fortryder, fordi det var sådan, det var i den periode. Jeg tror på, at der som regel er en form for årsag til, at noget bliver, som det bliver. Selvom jeg nogle gange måske har været for forhippet på at komme først og haft for travlt, fordi jeg var lidt for bange for at misse toget, så giver netop dén vished mig også en form for ro.”