Ældre finder værdifuldt fællesskab som frivillige

Flere ældre er frivillige. Men det er ikke kun altruistiske årsager, der motiverer de ældre. Der skal også være noget i det for dem selv

Ældre er i højere grad frivillige i dag end før. På billedet ses medlemmer af foreningen Aktive Ældre i Årup, der ikke ville ikke finde sig i at blive ensomme hver for sig i deres respektive boliger. I dag har de en sportshal og et vandrehjem og mødes fast om mandagen til fælles gymnastik, kortspil, og kaffehygge.
Ældre er i højere grad frivillige i dag end før. På billedet ses medlemmer af foreningen Aktive Ældre i Årup, der ikke ville ikke finde sig i at blive ensomme hver for sig i deres respektive boliger. I dag har de en sportshal og et vandrehjem og mødes fast om mandagen til fælles gymnastik, kortspil, og kaffehygge. Foto: Tao Lytzen.

Besøgsven, indkøbsven eller motionsven. De ældre i Danmark har det bedre end for 15 år siden, og det udmønter sig i, at langt flere ældre er frivillige med for eksempel at hjælpe en anden ældre med at købe ind.

Det afslører en ny undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, i samarbejde med Aalborg Universitet. Formålet har været at finde ud af, hvordan frivilligheden har udviklet sig i Danmark i perioden fra 2004 til 2012. 
 
Undersøgelsen viser, at over en tredjedel af de ældre over 65 år har udført frivilligt arbejde inden for det seneste år. Tilbage i 2004 var der ellers en tendens til, at viljen til at udføre frivilligt arbejde aftog kraftigt med alderen. Men sådan er det ikke mere.

Nu udfører flere ældre bestyrelsesarbejde, er praktiske medhjælpere på kulturområdet eller gør en social indsats for andre ældre. 

Peter Lindblad, der er social-humanitær konsulent hos Ældre Sagen, mener, at undersøgelsen viser, at der generelt er mere livskvalitet i vores samfund. For den ældre generation betyder det, at de trods alderen har et højt funktionsniveau.

"Den funktionelle alder får større og større betydning i forhold til den kronologiske alder. Det udmønter sig også på frivillig-området, hvor de ældre gerne vil bruge de ressourcer, de tidligere har brugt på arbejdet," siger han. 

Han mener også, at der er sket et skift i måden at være frivillig på. I dag er de frivillige ældre lige så meget motiverede af, selv at få noget ud af arbejdet, som af at gøre noget godt for andre. 

"Tidligere udførte man udelukkende frivilligt arbejde af altruistiske grunde. Det er det, vi kalder "hattedame-syndromet". Det var dengang, Røde Kors havde damer med store hatte, der kom på besøg hos unge kvinder i nød. De unge kvinder havde fået et barn uden for ægteskab og havde vanskeligt ved at få hjælp. Når hattedamerne kom ud, skulle de være noget så taknemmelige. Sådan er det ikke i dag. Vi gør ikke noget for nogen - vi gør noget med nogen," fortæller Peter Lindblad. 

Det vigtige for den ældre generation, der udfører frivilligt arbejde, er altså, at der også er noget i det for dem. Således kan motivationen også være at komme ud af den ensomhed, som nogle ældre lider af.

"Dem, der er frivillige, er også nogle gange ensomme. Vi har set eksempler på ældre, der ringer ind og gerne vil have en besøgsven. Efter en snak finder vi ud af, at de egentlig sagtens selv kan blive besøgsven. De har jo bare lyst til at komme med i et fællesskab," siger Peter Lindblad.

Kræn Blume Jensen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd har skrevet en opfølgning til undersøgelsen om frivillighed. Her peger han på, at nogle i de ældste aldersgrupper har et udækket behov for hjemmehjælp, og at dette behov måske kunne afhjælpes af de aktive, frivillige ældre. Mellem 10-15 procent af de ældste aldersgrupper vil gerne have mere hjælp til lette, praktiske opgaver, i haven eller i huset. På den baggrund foreslår Kræn Blume Jensen, om løsningen kunne være at få nogle af de aktive ældre til at hjælpe de ældste i hjemmet. 

Det er Peter Lindblad dog ikke tiltaler for. Han mener, at det skaber rod i rollerne som frivillige.

"Vores rammer i Ældre Sagen er, at de frivillige ikke skal lave rengøringshjælp. Vi er jo ikke husmorafløsere. Rollen i det frivillige arbejde er meget vigtig. Jeg er sikker på, at der er nogle af vores frivillige, der tager opvasken engang imellem, selvom vi opfordrer dem til at lade være. Generelt er det bare ikke ønskeligt, for det kan ødelægge meget i den frivillige indsats," mener han.