For at værne om ytringsfriheden råber jeg efter naboen

Georg Metz synes, at det er pinagtigt, når nogen hævder, at ytringsfriheden ikke kan gradbøjes

Forfatter, journalist og tidligere tv-vært Georg Metz.
Forfatter, journalist og tidligere tv-vært Georg Metz. . Foto: Scanpix.

Da den såkaldte Muhammedkrise brød ud i Danmark i efteråret 2005 og vinteren 2006 i kølvandet på offentliggørelsen af 12 tegninger af muslimernes profet Muhammed i Jyllands-Posten, måtte den nu 68-årige journalist og forfatter Georg Metz lægge øre til en debat, som han fandt beskæmmende.

Debatten, der delte landet i to, handlede om, hvorvidt offentliggørelsen af Muhammedtegningerne havde sin fulde berettigelse som følge af loven om ytringsfrihed i Danmark, eller hvorvidt den var en unødvendig provokation, der ikke kunne retfærdiggøres alene ved at henvise til ytringsfriheden.

Georg Metz lægger ikke skjul på, at han ikke på noget tidspunkt har haft forståelse for argumentet om, at den absolutte ytringsfrihed kunne retfærdiggøre offentliggørelsen af tegningerne.

”Det havde jo ingen hensigt overhovedet andet end at aflevere grovheden. Og det har jeg ikke respekt for. Argumentet om, at man udtrykker sig, fordi man har mulighed for at udtrykke sig, kan måske lyde meget godt. Men der sker jo ikke noget ved at udtrykke sig kvalificeret. Argumentet om den absolutte ytringsfrihed er pinagtigt for mig at høre på,” siger han.

I 2010 udkom digteren Peter Poulsen med digtsamlingen ”Rulleteksterne”. Heri finder man blandt andet følgende linjer, som Georg Metz mener, er en fortræffelig kommentar til hele debatten om ytringsfrihed.

”For at værne om ytringsfriheden

råber jeg røvhul efter naboen”.

”Digtet gik lige ind, da jeg læste det, og samtidig var det jo morsomt. En del af argumentationen ved tegningerne var netop, at fordi vi havde ret til at ytre os, så skulle vi også gøre det. Og så fik folk, der ikke syntes, det var i orden, ellers skudt i skoene, at de gik ind for censur. Men det var jo slet ikke det, som det handlede om. Havde ytringsfriheden virkelig været truet, så ville man jo være kravlet på barrikaderne,” siger Georg Metz og fortsætter:

”Jeg er ikke selv religiøs, men derfor går jeg jo ikke rundt og håner for eksempel kristne, der tror. Det ligger mig fjernt og ville være en nedrig holdning at have. Jeg kan godt kommentere på det på en ordentlig måde en gang imellem, men aldrig håne,” siger han.

Det er ikke blot i forhold til de efterhånden syv år gamle Muhammedtegninger, at Georg Metz mener, ytringsfriheden bliver misbrugt til fornærmelser og fornedrelser. Han nævner politisk ordfører for Venstre Inger Støjbergs seneste kradse udmeldinger om muslimer her i Danmark og den tone, der præger debatten om folk fra Østeuropa.

”Man får jo indtrykket af, at rumænerne kun flytter til Danmark for at stjæle og voldtage,” siger han og fortsætter:

”Ytringsfriheden, som er en hjørnesten i de borgerlige rettigheder, fritager jo ikke én fra omtankens forpligtelse,” siger Georg Metz.

”Enhver idiot kan stille sig op på en trækasse og råbe noget vrøvl, og enhver kan også bruge udsagn som 'det er jo altså så min mening'. Men ingen af delene fører til den demokratiske diskussion, hvor det er det argumenterede udsagn, der altid bør dominere,” siger Georg Metz.