På plejehjemmet skal forkyndelsen både kunne smages og røres ved

Beboere på plejehjem i Danmark er både ældre og ofte fysisk svagere end tidligere. Samtidig ønsker mange af de ældre at blive ved med praktisere deres tro. Derfor kan det være en god idé at nytænke forkyndelsen på plejehjemmet, mener flere af bidragyderne til en ny antologi om præstens arbejde på plejehjemmet

”Med præsten på plejehjem” hedder en antologi, der giver forskellige bud på, hvordan evangeliet på plejehjemmet kan forkyndes. Klik på pilen for at se flere billeder. -
”Med præsten på plejehjem” hedder en antologi, der giver forskellige bud på, hvordan evangeliet på plejehjemmet kan forkyndes. Klik på pilen for at se flere billeder. - . Foto: Colourbox.

Levealderen i Danmark er støt stigende, og det samme er aldersgennemsnittet på plejehjemmene. Beboerne er i dag ofte ældre end tidligere, når de rykker ind på plejehjem, og derfor har flere også et dårligere helbred.

Eksempelvis anslår man i dag, at omkring 80 procent af de ældre lider af en demenssygdom, når de flytter ind på plejehjemmet. Det giver nogle nye praktiske udfordringer for dem, som arbejder med de ældre, herunder også for præsterne, hvor hvem gudstjenesten på plejehjemmet er en fast del af manges arbejde.

For hvordan er man kirke for og med de ældre på plejehjemmet? Og hvordan deler man egentlig bedst evangeliet med demente?

Det forsøger en ny bog nu at give et par bud på. ”Med præsten på plejehjem” hedder en antologi, der giver forskellige bud på, hvordan evangeliet på plejehjemmet kan forkyndes, når den traditionelle søndagsgudstjeneste måske ikke længere er en mulighed for de ældre, men man stadig ønsker at kunne hjælpe dem med praktisere den trostradition, som mange har med sig ind på plejehjemmene.

Sognepræst ved Hornbæk Kirke i Nordsjælland Birgitte Olesen er en af bidragyderne til bogen, hvor hun blandt andet skriver om erfaringer fra Hornbæk Sogn med nye måder at forkynde på plejehjemmene. Ifølge Birgitte Olesen har præster og plejepersonale i mange år været måske lige rigeligt tilbøjelige til at holde plejehjemsgudstjenesterne som en slags ”light”-udgave af den traditionelle søndagshøjmesse, men samtidig ikke været helt gode nok til at erkende, at den måde måske langtfra altid er den rigtige at gribe det an på.

Derfor har hun i bogen skrevet et kapitel om de erfaringer med nye måder at praktisere troen på plejehjemmene på, som man har gjort sig i sognet:

”I virkeligheden er det ganske enkelt at udføre i praksis. Det kan være noget med, at man til en høstgudstjeneste deler nogle æbler ud, som de ældre så kan røre ved. Eller nogle forårsblomster til en forårsgudstjeneste. Til helligtrekonger havde jeg noget røgelse med, der duftede og gav de ældre en spændende oplevelse på den måde,” siger Birgitte Olesen.

De nye tiltag har indtil videre været en stor succes i sognet, og godt hjulpet på vej af plejepersonalet på plejehjemmene er der nu flere af de ældre end før, der har mod på at deltage i de kirkelige handlinger, fortæller Birgitte Olesen.

Povl Götke, der er lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter i Løgumkloster og ligeledes bidragyder i ”Med præsten på plejehjem”, mener, at det er helt afgørende for folkekirken, at den - også - forstår at tilpasse sig forskellige grupper, og her er den stadig voksende gruppe af ældre lige så vigtig at huske som de yngre befolkningsgrupper:

”Kirken skal også formå at være til stede, hvor folket er, så når det handler om denne gruppe af ældre på plejehjemmene, som er en stadig voksende gruppe, skal kirken selvfølgelig også være i stand til at møde dem, hvor de er,” siger han og påpeger, at det derfor kræver, at kirken også er i stand til at nytænke måden at forkynde evangeliet på.

I Danmark og generelt gældende for den lutherske tradition har man en meget høj vægtning af det talte ords rolle i forkyndelsen af evangeliet og derfor også et til tider noget snævert billede af, hvad forkyndelse er og bør være.

Og det er noget, som man - når det kommer til de ældre borgere - med fordel kunne gøre på en anden måde, mener Povl Götke:

”I den sammenhæng giver det også god mening, at man i forkyndelsen af evangeliet på plejehjemmene i højere grad praktiserer tanken om ro, fordi et fokus på mere ro og nærvær er noget, der måske passer bedre til denne gruppe end den traditionelle prædiken. Man kan sagtens forkynde evangeliet på andre måder, der ikke fokuserer så meget på det talte ord.”

Pensionist holder et æbleA pensionist holds an apple.. 10/10/00
Pensionist holder et æbleA pensionist holds an apple.. 10/10/00 Foto: Scanpix