”At vove er at tabe fodfæste en kort stund..”

Eberhard Harbsmeier har holdt over 175 foredrag om Søren Kierkegaard. Derfor er det med åbne øjne,at han fremhæver et citat, der fejlagtigt er blevet tillagt den store filosof

Eberhard Harbsmeier er født i Tyskland under Anden Verdenskrig, men har levet det meste af sit liv i Danmark.-
Eberhard Harbsmeier er født i Tyskland under Anden Verdenskrig, men har levet det meste af sit liv i Danmark.- . Foto: Palle Peter Skov .

Den niende november 1989 faldt Berlinmuren som følge af et pres fra den østtyske befolkning. Samme dag forelæste Eberhard Harbsmeier om Søren Kierkegaard på Det Teologiske Fakultet i Rostock i det daværende Østtyskland.

”Alle de studerende kom til min forelæsning. De var velopdragne og mødte op, når der var kommet en gæsteforelæser helt fra Danmark. Jeg sagde til dem, at jeg havde fuld forståelse for, hvis de ikke kunne samle sig om mig og Kierkegaard,” husker den pensionerede rektor for Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster Eberhard Harbsmeier.

”De svarede, at revolutionen først var efter fyraften,” siger han og forklarer, at de ord, som Kierkegaard i virkeligheden aldrig har sagt så mundret, blev levende for ham på ny, da han forelæste den særlige dag på universitetet i havnebyen Rostock.

”At vove er at tabe fodfæste en kort stund. Ikke at vove er at tabe sig selv. De vovede virkelig noget, de revolutionære i det daværende Østtyskland. De var modige, da de gik på gaden i protest. De vidste ikke, hvad konsekvenserne ville være. Måske ville de blive skudt for deres oprør mod kommunismen. Men de vovede noget, og Muren faldt.”

Første gang nu 70-årige Harsbmeier stødte på citatet, var, da han som lektor i praktisk teologi ved Københavns Universitet var leder af Søren Kierkegaard Afdelingen i begyndelsen af 1990'erne. Her ringede folk ind for at få hjælp til, hvilke af Kierkegaards skrifter forskellige citater oprindeligt stammede fra.

”Der var en, der ringede ind med dette citat. Jeg undersøgte det og måtte vende tilbage med svaret om, at Kierkegaard ikke er ophavsmand til denne eksakte formulering,” siger Eberhard Harbsmeier og fortæller, at Kierkegaard engang sagde noget, der nok har inspireret til citatet, nemlig i sit skrift ”Sygdommen til døden”.

”At et falsk citat bliver så kendt, siger i virkeligheden noget om, at Søren Kierkegaard er blevet forstået.”

Citatet er for Eberhard Harbsmeier ikke kun knyttet til Murens fald, men til hver eneste søndag, hvor han har betrådt en prædikestol. Fra 1972 til 1979 var han sognepræst i Varde, og fra 1979 til 1985 var han sognepræst i Gesing ved Esbjerg. Siden har undervisning og forskning i prædikenlære fyldt meget i hans professionelle virke.

”Som præst må du hver søndag vove at tabe fodfæste for en kort stund. Går du på prædikestolen og kun vil det sikre, det, der ikke kan vække anstød, bliver du en kedelig prædikant. Er du alt for pæn, bliver det altså kedeligt. Du er nødt til at turde vove noget,” siger han og peger på, at det kræver endnu mere vovemod at skulle prædike for børn.

”Det er hundesvært. Her kan du ikke nøjes med at citere Kierkegaard. Du skal tale frit, se dem i øjnene og formulere dig på en ny og frisk facon. Mange præster er meget mere nervøse, når de skal prædike for børn, end når de skal prædike for voksne,” siger Eberhard Harbsmeier, der står bag bøgerne ”At prædike for børn - prædikenvejledninger til hele kirkeåret” bind et til tre.

”Når man prædiker for børn, er man nødt til at turde give slip på sig selv.”