Aggressioner et udtryk for angst

Mads Billes afdøde mor skabteen sund refleksion hos den nu 62-årige dirigent med en sætningom forståelsen af vrede

Mads Bille er er leder af Den Jyske Sangskole og dirigent for Herning Kirkes Drengekor.
Mads Bille er er leder af Den Jyske Sangskole og dirigent for Herning Kirkes Drengekor. . Foto: Henning Bagger/Scanpix.

For Mads Bille, der er leder af Den Jyske Sangskole og dirigent for Herning Kirkes Drengekor, har aggression både været noget, han mødte hos andre mennesker, og noget, han følte inde i sig selv. Og når det skete, fandt han stor trøst i en sætning, der kom fra hans mor. Hun er her ikke længere i dag, men hendes livskloge ord lever stadig.

”Min mor var psykiater og meget dygtig til at få mig til at reflektere over, hvad det kunne skyldes, hvis nogen var blevet meget vrede på mig. Hun gav mig hverken ret eller uret, men fortalte mig, at aggression er et udtryk for angst. Det er en god måde at afmontere et raseri på, for på den måde kan man i stedet for at avle modtryk og bare gå direkte ind og svare med stor styrke og aggression, overveje, hvad det er, den anden part er angst for,” siger Mads Bille.

Et eksempel på en af hans helte, der må have brugt den metode, er den tidligere sydafrikanske præsident Nelson Mandela, fortæller han.

”Jeg forestiller mig, hvordan han har forsøgt at forstå fangevogternes vrede derude på Robben Island, mens han var fængslet. Hvordan han har undladt at sætte hårdt mod hårdt ved at finde bagvedliggende årsager til aggressionen,” siger Mads Bille.

Et andet eksempel på at forstå modpartens vrede kan være en teenager, der tænder af i hovedet på én, som Mads Bille udtrykker det. Det har han oplevet både privat og i sit arbejde med unge mennesker, men også med mennesker i alle aldre involveret i nye sangprojekter, der bliver vrede, fordi de i virkeligheden er angste for forandringer. Og så kender han også vreden fra sig selv.

I de første ti år af sit virke som dirigent for Herning Kirkes Drengekor var han vred over ikke at kunne få det til at lykkes så godt, som han gerne ville. Alle aspekter af hans arbejde fyldte ham med vrede: at det ikke lød bedre, end det gjorde, og at han alligevel var ved at arbejde sig ihjel.

”Jeg havde en lang periode, hvor jeg ofte var rød i hovedet af raseri, men i virkeligheden skyldtes det angst for ikke at lykkes med tingene. I dag har jeg opdaget en vej igennem det. Jeg er mere mild og har fundet et sprog, en organisationsform og en økonomi, der fungerer,” fortæller han.

Mads Bille mener også, at mange med fordel ville kunne bruge sætningen, før de sætter hårdt mod hårdt på sociale medier:

”Indimellem er der et debatniveau, der er så aggressivt, at jeg funderer over, hvad det er for en underliggende angst. Og det er lige så meget for at berolige mig selv, fordi jeg blier oprigtigt indigneret over det retoriske niveau.”