Arbejde er med til at holde de små grå i gang for seniorer

Mere end hver 10. dansker over 64 år arbejder videre, selvom de har nået pensionsalderen. Det er positivt både for den enkelte og for samfundsøkonomien, og tendensen vil fortsætte, vurderer forsker

69-årige Bjarne Myglegaard var to år på pension, inden han for knap fem år siden vendte tilbage til arbejdsmarkedet og blev ansat hos Ikea. Og han er ikke den eneste. Fire kolleger fylder som han selv 70 år i løbet af 2013. –
69-årige Bjarne Myglegaard var to år på pension, inden han for knap fem år siden vendte tilbage til arbejdsmarkedet og blev ansat hos Ikea. Og han er ikke den eneste. Fire kolleger fylder som han selv 70 år i løbet af 2013. –. Foto: Ikea.

Da Bjarne Myglegaard gik på pension som 63-årig var det egentlig for at gå hjemme og nyde fritiden med golf. Samtidig var hans datter gravid, så den øgede fritid passede godt med ankomsten af hans første barnebarn. Bag sig havde han en karriere som selvstændig, medejer af en virksomhed og salgschef. Men pensionisttilværelsen blev ikke helt, som han havde forestillet sig.

Jeg fandt ud af, at det ikke rigtig var mig at gå hjemme. Selvom jeg spillede golf, blev det lidt kedeligt i det lange løb. Jeg manglede at tale med andre mennesker og have den kontakt, og jeg blev simpelthen doven, for hvad jeg ikke kunne nå i dag, kunne jeg vel gøre i morgen. Det var en dum indstilling at have. Nogle mennesker kan sagtens gå på efterløn og trives fint derhjemme, men jeg er åbenbart ikke skabt til at gå hjemme og hælde vand ud af ørerne. Og da min kone er ni år yngre, var hun ikke interesseret i at gå på efterløn, husker Bjarne Myglegaard, der i dag er 69 år.

LÆS OGSÅ: Flere pensionister er aktive på arbejdsmarkedet

Efter to år som pensionist blev han ansat som salgsassistent hos Ikea i Taastrup ved København, hvor han har været de seneste fire et halvt år. Han er ansat 12 timer om ugen, men arbejder indimellem mere, hvis kollegerne er syge.

Jeg trives vældig godt og er meget glad for at være her. Der er jo udfordringer, som gør, at man får gang i de små grå igen, og det er jo sådan, det skal være, siger han.Bjarne Myglegaard er en af de op imod 20.000 seniorer, der fortryder tilværelsen som pensionist og vender tilbage til arbejdsmarkedet.I alt arbejder cirka 97.000 seniorer over 64 år i dag på arbejdsmarkedet, viser tal fra Danmarks Statistik. Langt de fleste er altså seniorer, som udskyder deres pension og fortsætter på arbejdsmarkedet, ofte på deltid.

En af disse er 74-årige Erik Berglund. Han har aldrig rigtigt trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, men hele tiden holdt sig i gang med deltidsjob. I dag er han ansat hos Silvan i Birkerød på ottende år.

Det er en af de måder, jeg kan holde mig i gang på, så jeg ikke ældes for hurtigt. Her træffer jeg yngre kolleger som studerende og gymnasieelever, har voksne kolleger og kunder, som jeg vejleder, siger Erik Berglund.

Han har arbejdet som it-sælger siden 1960erne, ofte med opsøgende salg i hele landet, og glæder sig over, at det i Silvan nu er kunderne, der opsøger ham.

Mange mennesker henvender sig ofte til os seniorer, fordi de ved, at vi har en god vidensbank. Vi har jo et langt liv bag os, hvor vi har løst mange opgaver, mens de unge er på vej frem og ikke har samme erfaringsbaggrund som os. Der kommer også en del gengangere, som kommer hen til én, fordi de husker det gode råd fra sidst. Det er en fornøjelse at øse af den viden, man selv har, siger han og fortsætter:

Jeg har bedre dagligdage med jobbet, for jeg har noget at stå op til i stedet for at gå i lediggang. Det der med at sidde i lænestolen eller komme i ældreklubben er ikke mig. Jeg føler, jeg har for meget krudt til det og vil noget andet.

Erik Berglund arbejder 15-22 dage om måneden hos Silvan, men tager i december til midt februar, hvor det er lavsæson i Silvan, til Sydfrankrig med sin kone. Det er en fleksibilitet, der passer både ham og Silvan.

Der er særligt én årsag til, at seniorer fortsætter på arbejdsmarkedet efter at have rundet 65 år, forklarer Mona Larsen, der er seniorforsker ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, med fokus på ældre på arbejdsmarkedet og genindtræden. Hun er medforfatter til en stor rapport fra i sommer om Pensionisters og efterlønsmodtageres arbejdskraftpotentiale.

Næsten alle siger, de har lyst til det. Det er den gode historie. Men der er også 30 procent, som fortæller, at det er en økonomisk nødvendighed. Andre savner det sociale fællesskab, og som én sagde, så kan de ikke nyde at holde fri i weekenden, hvis de ikke også har noget, de skal. Nogle vender derfor også tilbage, fordi de savner en struktur i hverdagen, og fordi livet som tilbagetrukket ikke var, som de havde forestillet sig. Man kan også godt forstå, at det er et stort skifte for folk, når de har været på arbejdsmarkedet i 40 år og så stopper fra den ene dag til den anden. Der er også nogle, som bliver tvunget til at holde op tidligere, end de selv vil, og eksempelvis går på efterløn, fordi det er mere attraktivt end dagpengesystemet, siger Mona Larsen.

Hun påpeger, at det typisk er mænd, der fortsætter på arbejdsmarkedet efter at have rundet 65 år.

De seniorer, der vender tilbage til arbejdsmarkedet, kan opdeles i to grupper, forklarer Mona Larsen:

Der er dem med en god pensionsopsparing, som formentlig har mulighed for et attraktivt job, når de vender tilbage, og så en gruppe, som er nødt til at arbejde for at pengene slår til.

Flertallet vender tilbage til deres gamle arbejdsplads, mens 40 procent finder en ny. Muligvis fordi det er der, mulighederne er, hvis de eksempelvis er opsagt fra deres tidligere arbejdsplads, eller fordi de vil prøve noget nyt.

Rapporten fra SFI viser, at 10-12 procent af de 65-75-årige i dag arbejder. Det er kun tre procent af de 65-75 årige, som ikke har arbejde, der ønsker det. Samlet set er det også kun et fåtal i alt 2,5 procent i denne aldersgruppe, som genindtræder på arbejdsmarkedet.

Det skyldes, at det endnu ikke er blevet normen at arbejde, når man har nået pensionsalderen eller er gået på efterløn. Samtidig er mulighederne i øjeblikket ikke så store, og mange er måske bange for at tage arbejde fra de unge. Men undersøgelser viser faktisk, at ældre ikke tager job fra ledige unge, fordi det er andre typer job, som de ældre får, fordi de har løsere tilknytning til arbejdsmarkedet og færre timer. Og det er jo ikke de job, unge har brug for, siger Mona Larsen fra SFI og vurderer, at vi fremover vil se langt flere seniorer på arbejdsmarkedet, eftersom ældre får stadig bedre helbred og uddannelse.

Samfundsøkonomisk er det rigtig positivt, især når vi tænker på den lange bane, hvor vi på sigt vil mangle arbejdskraft. Individuelt er det også positivt, så længe det er folk, som har lyst og ikke personer, der er slidt eller tvunget til det. Men der er vi ikke endnu. Jeg har svært ved at se, at der skulle være noget negativt ved det. Det skulle lige være, at de tager arbejde fra andre, men det mener jeg ikke, de gør. For ældre arbejder i gennemsnit på halv tid og konkurrerer ikke med de unge, fordi de udfylder nogle andre funktioner med deres erfarenhed og fleksibilitet. De supplerer frem for at overbyde de unge.

I Ikea og Silvan har hverken 69-årige Bjarne Myglegaard eller 74-årige Erik Berglund tænkt sig at stoppe lige foreløbig.

Jeg har ikke planer om at holde de første år. Men jeg kan ikke afvise, at jeg måske drosler ned på nogle færre dage med tiden, siger Erik Berglund.

Så længe jeg har et godt helbred, og Ikea kan bruge mig, har jeg tænkt mig at fortsætte. Min kone er jo ni år yngre end mig, og hun er ikke interesseret i at komme hjem og passe gryderne foreløbig, siger Bjarne Myglegaard og griner.