”Begik du livet, bedrev du livet...”

Biskop over Aarhus Stift Kjeld Holm blev introduceret for digteren Tom Kristensen af sin gymnasielærer ogsenere ven. Et digt om vovemod og svigt har en særligbetydning for ham

Kjeld Holm går på pension med udgangen af juli efter mere end 20 år som biskop. Arkivfoto.
Kjeld Holm går på pension med udgangen af juli efter mere end 20 år som biskop. Arkivfoto. Foto: Søren Staal.

Kjeld Holms yngste datter har indimellem drillet sin far med, at han i alle sine prædikener bruger Tom Kristensens (1893-1974) digt ”Et mannakorn” fra 1954. Det er ikke helt sandt, men dog nok et udtryk for, at den snart pensionerede biskop er rigtig glad for digtet.

”Det er rigtigt, at jeg har brugt det meget, men mere i mine foredrag end i mine prædikener. Tidligere sagde min datter også altid: 'Og har du svigtet, så var du til. Amen',” fortæller Kjeld Holm.

Begik du livet,

bedrev du livet,

som det er givet,

du bør og gør,

saa er det givet,

at alt i livet, -

det blev dig givet, fordi du tør.

For alt i livet,

som blev dig givet,

er lys og mørke

i sammenspil,

og har du vovet,

og har du lovet,

og har du svigtet,

så var du til.

Begik du livet,

bedrev du livet,

som det er givet,

du må og skal,

så husk, at livet

er blevet givet,

til dig i kraft af

et syndefald.

Tom Kristensens digt blev den 69-årige Kjeld Holm introduceret for, da han gik i gymnasiet, af sin dansklærer, der senere blev en personlig ven.

”Jeg synes, at det er et meget fint digt, der meget præcist udtrykker, hvad vores menneskeliv skal være. At leve er at vove og love, men samtidig at være sig bevidst, at man kommer til at svigte andre og sig selv undervejs. Det er udtryk for lys og mørke i samspil,” siger han.

For svigt er uundgåelige, mener biskoppen, og ikke kun i forhold til vores medmennesker.

”Man kommer også til at svigte sig selv og de idealer, man har. Det sker særligt, hvis tingene bliver besværlige. Det er derfor, at vi har brug for tilgivelsen, for vi skal jo også videre. Og det kommer vi også. Intet er nogensinde for sent. Vi kan om ikke begynde forfra, så i hvert fald altid få en ny start,” siger Kjeld Holm.

Selv kender han godt til det med at komme til at svigte sine idealer.

”Som biskop i politiske sammenhænge har der jo været situationer, hvor jeg har måttet gå på kompromis, være pragmatiker og sige: 'Nå ja, det var ikke rart, men nødvendigt'. Så kan jeg bagefter være irriteret over, at det ikke lykkedes mig at holde fast i mine idealer, at jeg svigtede,” siger han og fortsætter:

”Måske skulle politikerne herhjemme også turde bruge ordet svigt. Det politiske indhold ville muligvis få et løft, hvis man i stedet for at tale om løftebrud, kaldte det svigt.”