Bent Fabricius: Du skal være mod andre, som du ønsker, at de skal være mod dig

Det var Bent Fabricius-Bjerres mor, der inspirerede ham til at følge den livsfilosofi, der har vist ham vejen gennem et langt liv

Bliver man skuffet, skal man lægge det bag sig, mener Bent Fabricius-Bjerre. –
Bliver man skuffet, skal man lægge det bag sig, mener Bent Fabricius-Bjerre. – . Foto: Bo Amstrup.

For den 91-årige komponist og pianist Bent Fabricius-Bjerre er der ét budskab i livet, der burde være hævet over eller ligefrem erstatte De Ti Bud:

”Du skal være mod andre, som du ønsker, at de skal være mod dig.”

For fulgte alle det, ville det være en god verden at leve i, mener han.

”De ord har betydet rigtig meget for, hvordan jeg har omgåedes andre mennesker gennem min tilværelse. De handler om, at hvis man ikke selv kan lide at blive såret, skal man heller ikke såre andre. Man kan bruge det i sin adfærd i al almindelighed. Ved at gøre det synes jeg, at jeg er kommet nogenlunde helskindet gennem mit lange liv,” siger han.

Det var hans mor, der blev 104 år, som inspirerede ham til at følge livsfilosofien.

”Min mor var meget bevidst om den måde, hun levede på. Hun blev oldgammel og mistede sin første mand, men fik en ny kæreste igen, hvilket var lidt usædvanligt for en kvinde i hendes alder. Efter cirka fem år døde han også, men hun så det sådan, at sådan var livet nu engang i stedet for at blive ved med at dvæle ved det,” mindes Bent Fabricius-Bjerre og fortæller, at moderens oplevelser ikke fik hende til at behandle folk omkring sig anderledes. Derimod samlede hun som altid hele familien til en årlig fest, lige inden hun døde. Ligesom sin mor mener Bent Fabricius-Bjerre, at vi ofte omgås vores næste på en god måde ved ikke at hænge os i fortiden.

”Bliver man skuffet, skal man ikke hænge sig i det, men kaste det fra sig. Det kan mange have svært ved, og så kan de blive desillusionerede eller skuffede. Men det er, fordi de ser tilbage i stedet for at se frem,” siger han.

Han understreger, at han selvfølgelig ikke ved, hvordan andre betragter ham, men at det ikke har været svært for ham at se fremad.

”Jeg går ikke filosoferer over, hvorfor noget dårligt er sket, hvis det er noget, jeg ikke kan ændre på. Det duer ikke at blive ved med at vende det i hovedet. I stedet kan man tage erfaringen med sig og dermed passe på, at det ikke sker igen.”

Og også i sin kunst forsøger Bent Fabricius-Bjerre at se på tilværelsens lyse sider og give gode ting videre til andre, sådan som han også ønsker, de vil give det til ham.

”Min musik er generelt venlig musik. Den er ikke provokerende, og mange siger, at det er typisk dansk musik,” siger han.