Den første robot-hjemmehjælper er på vej til de danske plejehjem

Et hold af robotforskere er netop gået i gang med at udvikle den første robothjemmehjælper til danske plejecentre. Hvordan den færdige robot vil se ud er endnu uvist, men de foreløbige modeltegninger fik avisens illustrator til at tænke på robotten R2D2 fra ”Star Wars”. – Tegning: Rasmus Juul.

Det er vigtigt, at robotten kan motivere de ældre til at drikke vand, da vi ved, at vandindtagelse er noget, mange plejehjemsbeboere glemmer at holde ved lige
Norbert Krüger

På Syddansk Universitet er robotforskere i gang med at udvikle den hidtil mest avancerede robot til landets plejecentre, der blandt andet skal kunne servere vand og føre korte samtaler med beboerne. Etiker hilser projektet velkommen, men opfordrer samtidig kommunerne til at være deres idealer bevidst, før de tager den nye teknologi i brug

Om fire til fem år får beboerne på landets plejecentre højst sandsynligt selskab af en ny type plejer – på hjul. Tidligere på måneden påbegyndte robotforskere fra Syddansk Universitet (SDU) sammen med en række private aktører et projekt, der skal udvikle en servicerobot til de danske plejecentre, en såkaldt robot-sosu, der skal aflaste personalet i forbindelse med en række praktiske gøremål.

Den nye robot skal efter planen kunne håndtere affald, servere vand til beboerne og guide dem fra ét sted på plejecenteret til et andet. Opgaver, der er væsentligt mere avancerede, end de lyder, fortæller professor Norbert Krüger, der forsker i robotteknologi ved SDU Robotics på Syddansk Universitet.

”Robotten skal ikke bare kunne servere et glas vand til en beboer. Den skal kunne servere vand direkte til fru Olsen, hr. Jensen eller en helt tredje. Derfor skal vi designe robotten til at kunne identificere en given kop med vand og vide, hvilken beboers kop der er tale om.”

Robotten kommer højst sandsynligt til at kunne fastslå en persons identitet via dialog eller ved at meddele ud i rummet, hvem der skal have et specifikt glas vand. Men der

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.