”Den hele natur var en stor, hellig kirke...”

Guldalderforfattere som H.C. Andersen har sat ord på Guds forunderlige skaberværk, naturen, så det rører en biodynamisk bonde som Niels Stokholm dybt

Biodynamisk landmand Niels Stokholm blev sidste år landskendt, da han deltog i dokumentarfilmen ”Så meget godt i vente”.
Biodynamisk landmand Niels Stokholm blev sidste år landskendt, da han deltog i dokumentarfilmen ”Så meget godt i vente”. . Foto: Maggie Olkuska/Scanpix.

”Jorden har os brødet givet, solen har det skænket livet. Kære sol, kære jord, takken i vort hjerte bor.”

Niels Stokholm, hans kone Rita og de frivillige medhjælpere på gården slipper hinandens hænder efter bordbønnen og tager for sig af frokostbordet.

Udenfor græsser de røde malkekøer, mens kalvene laver badutspring og får det biodynamiske landbrug til at ligne et sandt guldaldermaleri.

Præcis som H.C. Andersen har malet naturen i ord i sit eventyr ”Klokken”, hvor særligt en sætning rører den 81-årige biodynamiske bonde: ”Den hele natur var en stor, hellig kirke, hvori træer og svævende skyer var pillerne, blomster og græs det vævede fløjlsklæde og himlen selv den store kuppel.”

”Det er den oplevelse, jeg får, hver eneste gang jeg sidder på min traktor og ser solnedgang og solopgang. Og jeg får stadig tårer i øjnene, når jeg hører den sætning. Derfor har jeg altid eventyret med mig i min bevidsthed. Guldalderdigterne formåede at male skaberværket i poetiske sætninger,” siger han.

Niels Stokholm blev sidste år landskendt på grund af dokumentarfilmen ”Så meget godt i vente”, hvor han fortæller om at drive landbrug i pagt med naturen. Allerede som dreng lærte han at lytte til og observere dyrene og naturen fra de tavse, sønderjyske bønder i sin landsby i Dybbøl Sogn. Og han voksede op i et kristent hjem, hvor bordbøn, stilhed og respekten for højtider lærte den unge Niels at finde ind til en indre sindsstemning af andagt, fortæller han.

Først i gymnasiet læste Niels Stokholm første gang H.C. Andersens ”Klokken”, som gjorde et dybt indtryk på ham. Og da Niels Stokholm mange år senere slog sig ned som biodynamisk bonde på Thorshøjgaard i Dronningmølle i Nordsjælland, fandt han eventyret frem igen.

”Det talte til mig. For H.C. Andersen beskriver det allervæsentligste, når man som bonde skal arbejde med naturen: Man skal finde ro og forstå naturen, inden man skrider til handling, i en grad så ens handlinger beriger naturen frem for at ødelægge den. Det kræver, at man finder ind til en indre sindsstemning af andagt - at man lytter til sin indre klokke,” siger han og fortsætter:

”Når jeg er helt alene i stalden sammen med køerne, kan jeg koncentrere mig om at iagttage dem med andagt - jeg ser, hvordan de bevæger sig, hvordan de kigger, og derudfra forsøger jeg at forstå, hvilke behov de har.”

Det er ikke alle i det gamle eventyr, der på samme måde formår at finde frem til klokken og den forunderlige natur. En flok søger ganske vist efter den, men de distraheres af fristelser. Ligesom mange gør i dag, mener Niels Stokholm.

”Jeg håber, at andre, der læser eventyret, opnår evnen til at beundre naturen helhjertet og åbent, for så er der gode ting i vente forude,” siger han.