Juraprofessor: Der, hvor du ikke er, der er lykken

En irriterende tendens til at længes efter naboens grønnere græs og have svært ved at tage beslutninger har altid plaget Eva Smith

Juraprofessor Eva Smith. –
Juraprofessor Eva Smith. – . Foto: Søren Bidstrup/Scanpix.

På det bibliotek, hvor Eva Smith, danmarkshistoriens første kvindelige juraprofessor og tidligere og nuværende medlem af et væld af kommissioner og lovforberedende udvalg, kom med sin mor, måtte man kun låne tre bøger ad gangen. Og hvor andre måske ville have trivedes med at lære begrænsningens kunst, gav det problemer for den i dag 73-årige Eva Smith.

”Jeg har altid haft svært ved at tage de små beslutninger i dagligdagen, og det er en egenskab, der irriterer mig. Det er en usund livstilgang, hvor man bruger for mange kræfter på at spekulere på ting, der alligevel ikke kan være anderledes,” siger Eva Smith.

Dengang på biblioteket var det et utal af overvejelser, Eva Smith måtte igennem for at vælge bøgerne. Og selv efter at valget var truffet, nagede tvivlen, om det nu var de rigtige bøger.

”Min mor sagde til mig, at jeg jo bare kunne låne nogle nye i næste uge, men jeg blev ved med at overveje frem og tilbage. Og så sagde hun ’Der, hvor du ikke er, der er lykken’, for at minde mig om, at det er dumt ikke at glæde sig over det, man har, og være til stede i nuet,” husker hun.

Især ærgrer hun sig i dag over, at hun ikke til fulde nød den lykke, hun faktisk allerede havde, da hendes børn var helt små.

”Jeg tænkte ofte fremad. Altså hvor sjovt det ville blive, når de lærte at gå, lærte at snakke og så videre. Men man skal nyde den tid, for den periode i børnenes liv, hvor man er verdens omdrejningspunkt, kommer aldrig igen,” siger hun.

Og hun kan se, at det ikke kun er hende, der har problemer med at tro, lykken findes et andet sted.

”Min mand holdt en tale til mit ældste barnebarns ungdomsfest, og her brugte han citatet. Det refererer mit barnebarn stadig til i dag, og jeg tror, især det er unge mennesker, der har mange drømme og forestillinger, der vil have gavn af at komme overens med det liv, de allerede har.”

Heldigvis er Eva Smith blevet en smule bedre til at håndtere sin længsel efter naboens grønnere græs med årene.

Især hendes mand holder hende i stram snor på det punkt.

”Min mand siger ’Tag en beslutning og hold fast’. Det er han selv i stand til,” fortæller Eva Smith, der ikke har haft samme problemer med at træffe beslutninger, når det kommer til hendes arbejdsliv.

”I arbejdslivet er jeg gået meget målrettet efter det, jeg har besluttet mig for at opnå, og har slet ikke været vægelsindet på samme måde som i mit privatliv. Jeg tror, det har haft at gøre med, at jeg har haft meget fart på. Nu øver jeg mig i at sige ’Lev for pokker i nuet, og glæd dig over de beslutninger, du har taget og tager’.”