”Er jeres tøj også krympet her i vinter?”
Latteren bryder ud hos de fremmødte cyklister, og den ældre herre i stramtsiddende cykeltøj sender brede smil retur. Kristeligt Dagblad er med ved sæsonstarten i cykelklubben Team Olympia Senior i Aarhus, der to formiddage om ugen samler cirka 30 mænd over 60 år for at cykle mellem 40 og 60 kilometer.
I dag ved sæsonstarten kaster solen glans over de gule, røde og sortklædte herrer, hvis blanke cykelhjelme og cykler sender ivrige glimt tilbage.
60 cykel-seniorer - og flere på venteliste
”Det hele begyndte for 16 år siden, da jeg ringede til min bror og min svoger og sagde, at nu skulle vi altså ud at cykle. Vi startede med at cykle 10-15 kilometer, men klarer i dag nemt det dobbelte. Stille og roligt kom flere med i klubben – og nu er vi over 60 medlemmer og flere på venteliste. Det er helt vildt,” fortæller klubformand Ove Kehlet på 78 år.
Han smiler og kigger stolt ud over flokken af cyklister, hvor samtalen går ivrigt, mens de fremmødte mænd går hele vejen rundt og giver hånd til hinanden. Et ritual, der gentages til hver eneste træning, fortæller Ove Kehlet.
”Vi ønsker en god kultur her i klubben, og det at give hånd til alle skaber sammenhold og er med til at undgå klikedannelser.”
”Goddag, hr. formand,” afbryder en smilende herre og får et fast håndtryk og et grin retur. Og grinene er der mange af denne formiddag, hvor stemningen emmer af godt kammeratskab, vittigheder og utålmodige ben. For de flestes vedkommende har cyklen stået stille hen over vinterhalvåret, så det er tiltrængt at komme i sadlen igen. Samtidig er fællesskabet i cykelklubben også et kærkomment tilbagevendende element, lyder det fra tidligere selvstændig Flemming Andersen på 65 år.
”Jeg kan simpelthen ikke undvære den her klub. Primært på grund af det sociale fællesskab, som betyder meget. Vi har jo næsten alle sammen forladt arbejdsmarkedet og det netværk, vi havde der. Her i cykelklubben får vi et nyt, ja næsten større netværk, hvor vi møder alle typer af folk,” fortæller han, mens han tripper lidt uroligt på fødderne.
”En dag som i dag er som at lukke køerne på græs efter vinteren,” ler Flemming Andersen.
Senior-cykling på Mallorca
Cykelklubbens aktiviteter strækker sig langt ud over de to formiddage om ugen. Ambitionsniveauet i klubben er højt, og størstedelen af cyklisterne deltager i cykelløb som Aarhus Rundt og Langelinieløbet. Derudover drager de aktive seniorer gerne ud over landets grænser. Til maj venter for eksempel en tur til Mallorca, hvor 19 ivrige herrer skal prøve kræfter med den krævende opstigning ved Sa Calobra – en af Europas store stigninger.
”Det bliver en super udfordring. Og så bliver det skønt at være af sted i fem dage, hvor vi bare kan snakke om vores fælles interesse for cykling uden at skulle tænke på, hvornår vi skal hjem og passe børnebørn igen,” lyder det med et glimt i øjet hos tidligere gymnasielærer Flemming Juel Gade på 69 år.

Er der ikke benkræfter til nye udfordringer i Mallorcas bjerge, er man bestemt stadig velkommen i klubben, fortæller klubformand Ove Kehlet. Men man skal kunne cykle minimum 50 kilometer på to timer for at være med. Dog er der internt i klubben stor forskel på niveauet, så ved hver træning inddeles cyklisterne i fire hold, der tager hver sin rute i Aarhus og omegn. Cyklisterne vælger dermed selv, om de minimum vil cykle cirka 40 kilometer, eller om benene er til de 60 kilometer, som de hurtigstes rute er på. En ordning, der passer klubbens alderspræsident, Villy Kehlet, på 81 år godt.
”Det betyder meget for mig at være aktiv, men når jeg er alene, får jeg ikke cyklet ret meget. Her i klubben er jeg med både for hyggens og motionens skyld. De fleste af os bliver ikke hurtigere med årene, men det er sjovt at være med,” fortæller Villy Kehlet.
Mange af medlemmerne har været fysisk aktive det meste af deres liv og har et ønske om at fortsætte dette som seniorer. Og succesraten er ret god. Siden klubbens start i 2000 har kun fire meldt sig ud, og kun én er afgået ved døden. Samtidig er cykelklubben et sted, der samler folk på tværs af samfundslag, fortæller formand Ove Kehlet.
”Hos os er ingen over og ingen under. Vi er alle lige. Om du har haft arbejde som tandtekniker, mekaniker, læge... det går vi ikke højt op i. Det vigtigste er, hvordan du opfører dig, og at du har lyst til at møde nye mennesker.”
Efter to timers cykling mødes alle igen ved Tangkrogen i Aarhus, hvorfra også starten udgik. Her fortsættes samværet med kaffe på en nærliggende café. Men tag ikke fejl – selvom cykelklubbens sociale del vægtes højt af alle, er timerne på landevejen ikke kun for sjov, lyder det fra Ove Kehlet, inden han igen bryder ud i et grin:
”Når vi cykler, giver vi den gas, og der kan nemt gå konkurrence i det. Det er ikke hygge, men blodig alvor. Og så hygger vi bagefter.”