Det er dejligt ikke at sidde alene nytårsaften og spise grønlangkål

Mange ældre er henvist til at fejre nytåret alene, men i Middelfart på Fyn står den lokale pensionistforening bag en fest for seniorer på årets sidste aften

Gerda Enevoldsen (til venstre), Jytte Kronholm og Tove Täkker glæder sig til at holde nytårsaften sammen.
Gerda Enevoldsen (til venstre), Jytte Kronholm og Tove Täkker glæder sig til at holde nytårsaften sammen. Foto: Claus Fisker

Rundtom i landet må mange ældre fejre nytåret alene. Men det behøver de ikke i Middelfart på Fyn. Her har formanden for pensionistforeningen, den 58-årige Gerda Enevoldsen, sørget for, at byens seniorer kan feste sammen på årets sidste aften.

Pensionistforeninger står bag nytårsfester

Hun har ikke selv hørt om andre pensionistforeninger, der arrangerer nytårsfester for medlemmerne, og idéen er da heller ikke bare opstået ud af det rene ingenting for hendes eget vedkommende. Derimod har knap 12 år som formand for Middelfart Pensionistforening givet hende en ret god fornemmelse for, hvad byens ældre har behov for.

Allerede sidste år forhørte jeg mig hos medlemmerne om, hvorvidt et nytårsarrangement var noget, de kunne tænke sig at bakke op om. Men jeg var lidt for sent ude til at kunne nå at arrangere det, så jeg har måttet vente til i år med realisere idéen, siger hun om tiltaget, som hun fik positiv respons på fra pensionisterne.

Gerda Enevoldsen gik derfor tidligere på året i gang med at arrangere nytårsfesten og fik bestilt både den lokale spillemand og indhentet tilladelse til at bruge byens kommunale forsamlingshus. Og så blev der naturligvis også sendt invitationer ud til alle 700 medlemmer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Slut med at være alene til nytår

Et par af dem, der har takket ja til at komme og deltage i festivitassen, er Jytte Kronholm på 66 år og Tove Täkker på 71 år. De har været medlemmer af pensionistforeningen i henholdsvis et og fem år og er glade for at have fået muligheden for at gå ind i et nyt år omgivet af andre af byens seniorer.

"Jeg plejer at sidde alene nytårsaften. Min søster har altid været sød til at invitere mig, men jeg har tit følt, at hun måske har gjort det lidt af medlidenhed, og så vil jeg egentlig hellere bare sidde hjemme alene. Men jeg synes, at Gerdas idé er god. Det er da dejligt ikke at sidde og spise grønlangkål alene nytårsaften", siger Jytte Kronholm, der blev skilt fra sin mand for 13 år siden og siden har levet alene.

Også Tove Täkker glæder sig til årets nytårsfest. Hun har tidligere holdt nytårsaften på en højskole, men det er blevet aflyst i år.

"Jeg var egentlig i gang med at prøve at arrangere noget for nogle stykker i et fællesrum der, hvor jeg bor. Men da jeg hørte om det her, syntes jeg lige så godt, at vi kunne tage herned og være sammen med nogle flere. Så er der jo også nogle, der laver maden til os, og det er da sjovere end at stå og lave den selv", griner hun og fortæller, at hendes datter hvert år inviterer hende hjem nytårsaften.

"Jeg plejer at sige nej tak. Selvom jeg kender min datters og svigersøns venner og godt kan tale med dem, vil jeg ikke være den besværlige mor, der skal afbryde festen midt på natten, fordi jeg gerne vil hjem og skal følges til toget", siger Tove Täkker.

Hellere alene i nytåret end i julen

Fælles for de to pensionister er dog, at de trods glæden ved den kommende nytårsfest ikke har været skræmte ved tanken om at skulle tilbringe en nytårsaften alene. Hellere det end at være alene i julen, som for begges vedkommende altid fejres hos noget familie.

"Som sådan har jeg aldrig rigtig brudt mig om nytåret, og førhen, inden jeg forlod arbejdsmarkedet, valgte jeg altid at arbejde nytårsaften. Så kunne jeg til gengæld holde fri juleaften, som betyder mere for mig", siger Jytte Kronholm, mens Tove Täkker nikker ved siden af.

"Det ville føles meget, meget ensomt at skulle sidde alene i julen. Der er ikke helt samme følelse forbundet med nytårsaften", siger hun.

Flere julefejringer ens nytårsfester

Netop den altoverskyggende ensomhed, som mange enlige står ansigt til ansigt med hvert år ved juletid, har de senere år fået flere foreninger og organisationer rundtom i landet til at arrangere juleaftener for dem, som ellers ville skulle sidde alene. Derimod er det stadig kun få steder, hvor samme gruppe mennesker kan gå hen og fejre nytåret.

Christine E. Swane, der er direktør for Ensomme Gamles Værn (EGV), mener, at en del af årsagen kan være, at nytåret ikke har helt den samme betydning for os som julen.

"Der er ikke en familietradition knyttet til nytåret, som der er til julen, og forventningerne til nytåret er meget mere forskellige end dem, de fleste af os har til julen. På den måde er det mere legitimt at være alene nytårsaften", siger hun.

"Kirkens Korshær, som er en af de foreninger, der hvert år arrangerer juleaftener for ensomme og udstødte rundt-om i landet, har ingen særarrangementer nytårsaften. Kun på et par herberger, hvor de hjemløse befinder sig, markeres nytåret", siger informationschef Vibeke Lind.

"Behovet er ikke så stort. Det er legalt at sidde alene nytårsaften, det signalerer slet ikke samme ensomhed, som det gør at sidde alene juleaften", siger hun.

Bekymring for at komme sikkert hjem

Ensomhed eller ej: Gerda Enevoldsen er sikker på, at behovet er der hos nogle af pensionisterne, og hun har siden oktober talt med mange, der gerne vil deltage i nytårsarrangementet, men som alligevel er endt med at takke nej til at betale de 400 kroner for en trerettersmenu med god vin og champagne, som aftenen koster.

"En del ældre har ringet for at høre, om jeg kunne garantere dem en taxa hjem, når festen slutter. De er bange for ikke at kunne komme hjem nytårsnat, hvor det ofte kan være svært at få en vogn. Men den garanti har jeg ikke kunnet give et hundrede procent, og det har fået flere til at afholde sig fra at deltage", siger hun og påpeger, at hun næste år vil prøve at få lavet en særaftale med en vognmand, så seniorerne kan komme sikkert hjem.

Hverken Tove Täkker eller Jytte Kronholm har dog tænkt sig at blive væk fra nytårsfesten, selvom det ikke altid er lige trygt at gå gennem gaderne efter mørkets frembrud.

"Nej, jeg er ikke bange. Vi går bare uden om værtshusene, hvor der tit står mange fulde mennesker udenfor. Og så kan vi jo også følges ad nogle stykker", siger Tove Täkker og lover i samme ombæring nattely til Jytte Kronholm, der bor lidt længere væk fra bymidten, hvis hun ender med ikke at have modet til at cykle helt hjem, når kanonslagene brager løs nytårsnat.