Prøv avisen

Steffen Jensen: Det modsatte af kærlighed er ikke had, det er ligegyldighed

Danskerne og vores nordiske naboer har en tendens til at dele verden op i ekstremer – sort og hvidt, godt og ondt, mener Steffen Jensen. – Foto: Thomas Sjørup/ritzau

Den jødiske forfatter og nobelpristager Elie Wiesel satte engang ord på den ligegyldighed, som ifølge Mellemøst-korrespondent Steffen Jensen er et udbredt karaktertræk blandt danskerne

Efter at have tilbragt omtrent halvdelen af sit liv i Danmark og den anden halvdel i Mellemøsten, har den 61-årige TV2-korrespondent Steffen Jensen efterhånden et godt blik for de to kulturers særegenheder.

Gennem årene har Steffen Jensen bemærket, at danskerne og vores nordiske naboer har en tendens til at dele verden op i ekstremer – sort og hvidt, godt og ondt. Det gælder blandt andet i Israel-Palæstina-konflikten, hvor danskere på behørig afstand føler sig i stand til at udpege helte og skurke.

”Jeg synes, at vi i Danmark er født med en forvokset moralsk pegefinger, som vi svinger rundt til højre og venstre. Vi skal have en mening om alle verdens problemer, men at gøre noget, det gider vi ikke,” siger han.

Det er den nu afdøde jødiske forfatter og nobelpristager Elie Wiesel (1928-2016), der mest rammende har sat ord på den ligegyldighed, som alt for mange danskere ifølge Steffen Jensen udviser.

Han har fulgt Elie Wiesel så tæt gennem mange år, at han ikke nøjagtigt kan huske, hvornår han hørte ordene første gang, men beskriver dem, som var de ”nærmest taget ud af mit hjerte”:

”Det modsatte af kærlighed er ikke had, det er ligegyldighed.

Det modsatte af skønhed er ikke det grimme, det er ligegyldighed.

Det modsatte af tro er ikke vantro, det er ligegyldighed.

Det modsatte af liv er ikke død, det er ligegyldighed.”

Som korrespondent i en af de mest uroplagede dele af verden møder Steffen Jensen ofte mennesker, som bringer store ofre for at ændre på forholdene i deres område. I Danmark vil vi til gengæld gerne redde hele jordkloden, men alt for ofte bliver det ved snakken, mener Steffen Jensen.