Steffen Jensen: Det modsatte af kærlighed er ikke had, det er ligegyldighed

Den jødiske forfatter og nobelpristager Elie Wiesel satte engang ord på den ligegyldighed, som ifølge Mellemøst-korrespondent Steffen Jensen er et udbredt karaktertræk blandt danskerne

Danskerne og vores nordiske naboer har en tendens til at dele verden op i ekstremer – sort og hvidt, godt og ondt, mener Steffen Jensen. –
Danskerne og vores nordiske naboer har en tendens til at dele verden op i ekstremer – sort og hvidt, godt og ondt, mener Steffen Jensen. – . Foto: Thomas Sjørup/ritzau.

Efter at have tilbragt omtrent halvdelen af sit liv i Danmark og den anden halvdel i Mellemøsten, har den 61-årige TV2-korrespondent Steffen Jensen efterhånden et godt blik for de to kulturers særegenheder.

Gennem årene har Steffen Jensen bemærket, at danskerne og vores nordiske naboer har en tendens til at dele verden op i ekstremer – sort og hvidt, godt og ondt. Det gælder blandt andet i Israel-Palæstina-konflikten, hvor danskere på behørig afstand føler sig i stand til at udpege helte og skurke.

”Jeg synes, at vi i Danmark er født med en forvokset moralsk pegefinger, som vi svinger rundt til højre og venstre. Vi skal have en mening om alle verdens problemer, men at gøre noget, det gider vi ikke,” siger han.

Det er den nu afdøde jødiske forfatter og nobelpristager Elie Wiesel (1928-2016), der mest rammende har sat ord på den ligegyldighed, som alt for mange danskere ifølge Steffen Jensen udviser.

Han har fulgt Elie Wiesel så tæt gennem mange år, at han ikke nøjagtigt kan huske, hvornår han hørte ordene første gang, men beskriver dem, som var de ”nærmest taget ud af mit hjerte”:

”Det modsatte af kærlighed er ikke had, det er ligegyldighed.

Det modsatte af skønhed er ikke det grimme, det er ligegyldighed.

Det modsatte af tro er ikke vantro, det er ligegyldighed.

Det modsatte af liv er ikke død, det er ligegyldighed.”

Som korrespondent i en af de mest uroplagede dele af verden møder Steffen Jensen ofte mennesker, som bringer store ofre for at ændre på forholdene i deres område. I Danmark vil vi til gengæld gerne redde hele jordkloden, men alt for ofte bliver det ved snakken, mener Steffen Jensen.

”Meninger uden handling er indbegrebet af den ligegyldighed, som Elie Wiesel talte om. I stedet for at ville redde Mellemøsten, når man sidder i Danmark, bør man gå ud og redde Danmark. Det er dér, man kan gøre en forskel.”

Man risikerer nemt at pudse sin egen glorie, erkender Steffen Jensen, men det er bestemt ikke meningen. Selvom han til daglig rapporterer om storpolitiske konflikter fra verdens brændpunkter, forsøger han at minde sig selv om Elie Wiesels ord og bevare sit engagement i mindre problemstillinger, hvor han rent faktisk kan rykke noget. Det gør han blandt andet på Langeland, hvor han bor, når han er hjemme i Danmark. Inden asylcentret på øen lukkede sidste år, gav han eksempelvis en hånd med at integrere de nytilkomne flygtninge i lokalsamfundet.

”I stedet for at skrive læserbreve om flygtningepolitikken kan man hjælpe med at gøre livet bare en smule bedre for de flygtninge, der bor lige rundt om gadehjørnet. Små ting som at komme til middag hos en almindelig dansk familie betyder utroligt meget for dem, og det er noget, alle kan gøre.”

Steffen Jensens aversion mod ligegyldigheden bunder også i de dystre perspektiver, som den i yderste konsekvens kan forårsage. Han fortæller, at Elie Wiesel, som overlevede holocaust, selv engang satte ord på, hvad ligegyldigheden kan bringe med sig:

”Ligegyldighed er det, der styrker ondskaben og giver den magt.”