Du kan ikke forandre det, du ikke først har accepteret

En sætning i et foredrag af den schweiziske psykiater C.G. Jung har haft stor betydning for Bent Falks arbejde som teolog, psykoterapeut og forfatter

Sætningen 'Du kan ikke forandre det, du ikke først har accepteret', har fået stor betydning for Bent Falks arbejde som teolog, psykoterapeut og forfatter.
Sætningen 'Du kan ikke forandre det, du ikke først har accepteret', har fået stor betydning for Bent Falks arbejde som teolog, psykoterapeut og forfatter. . Foto: Privatfoto.

Bent Falk var i 1970'erne i jungiansk analyse som et led i uddannelsen som psykoterapeut, da han stødte på en sætning, der siden har haft stor betydning - både for ham selv og som præst og psykoterapeut.

"Jeg læste et foredrag, som den schweiziske psykiater C.G. Jung havde holdt på et præstekonvent i Alsace i 1932, om forholdet mellem teologi og psykiatri. Han gjorde opmærksom på, at der var en parallelitet mellem kristen teologi og psykoterapi. Og så var der sætningen: 'Du kan ikke forandre det, du ikke først har accepteret'," siger Bent Falk.

Den samme tanke er den 67-årige teolog, psykoterapeut og forfatter stødt på hos den amerikanske gestaltterapeut Arnold Beisser. Han havde en dramatisk skæbne, idet han var læge med succes og olympisk håb i tennis. Men da han skulle af sted til OL, blev han ramt af polio, og på få timer blev han ændret fra at være atlet til krøbling.

"Trods det at Beisser var i respirator og kun kunne skrive med en finger, lykkedes det ham at blive overlæge i psykiatri og skrive flere bøger. Han udviklede 'Paradoksteorien om forandring', der handler om, at mennesker ikke forandrer sig, så længe de prøver at blive, hvad de ikke er, men først, når de helt og fuldt identificerer sig med, hvad de er. Søren Kierkegaard er inde på det samme i 'Hjælpekunstens hemmelighed', der handler om virkelig at møde den anden, hvor vedkommende er."

Kendskabet til og arbejdet med Jungs sætning har for Bent Falk medført, at han har fået en dyb forståelse af Jesu budskab på den ene side, og af hvad psykoterapi handler om på den anden.

"Det handler om at hjælpe mennesker til at blive dem, de allerede er. Det indebærer blandt andet at indse, hvem man er på godt og ondt, tage det til efterretning, og derfra er vejen til vækst banet. Det har også hjulpet mig til at acceptere mig selv, så jeg er blevet bedre til at udnytte mine ressourcer og tage passende vare på mine skyggesider. Hvis vi prøver at fortrænge skyggen, som Jung kalder vores mørke side, gør vi ondt værre. Hvis vi kan komme i samtale med os selv om det, kan vi også sætte rimelige grænser for, hvordan vi agerer vores skyggesider ud," siger Bent Falk og tilføjer:

"Den indsigt har betydet umådeligt meget for mit arbejde som præst og terapeut. Det er gået helt klart op for mig, hvad Jesus mener, når han siger: Kom som du er."

remar@k.dk