”Du skal elske din næste som dig selv”

For Ulla Sandbæk, tidligere præst og nyvalgt folketingsmedlem for Alternativet, fik et bibelcitat helt ny betydning, da hun blev medlem af uddannelses- og velgørenheds-organisationen ”Art of Living”

Ulla Sandbæk fornemmede i mange år ikke meningen med ”Du skal elske din næste som dig selv”. Arkivfoto
Ulla Sandbæk fornemmede i mange år ikke meningen med ”Du skal elske din næste som dig selv”. Arkivfoto. Foto: Leif Tuxen.

I mange år har hun stået på prædikestolen i den danske folkekirke og forkyndt det kristne budskab.

Mere præcist har den 72-årige Ulla Sandbæk været sognepræst to steder - et par år i Filips Kirke i København samt en længere årrække i Birkerød Sogn, hvor hun samtidig passede sit job som europaparlamentariker.

”Du skal elske din næste som dig selv”.

Sådan står der i Markus-evangeliet kapitel 12, vers 31, og som præst har Ulla Sandbæk ofte både udtalt og udlagt denne sætning for sin menighed. Men ordene har fået en anden betydning for hende i dag, end de havde i de første år, hun virkede som præst.

Det skete, da hun sad i Europa-Parlamentet og kom i kontakt med ”Art of Living”, der er en uddannelses- og velgørenhedsorganisation grundlagt i 1981 af Sri Sri Ravi Shankar, som har en vision om et volds- og stressfrit samfund.

”Her kom jeg til at forstå ordene på en helt ny måde. Jeg har altid haft det lidt mærkeligt med de her ord om, at vi skal elske os selv. Vi bor jo i en kultur, hvor janteloven hersker. Men nu lærte jeg, at man ved at elske sig selv faktisk ærer Gud,” siger det nyvalgte medlem af Folketinget for Alternativet, der også selv er blevet lærer hos ”Art of Living”.

Ulla Sandbæk mener, at det ligger naturligt for mennesket at dømme ikke kun andre, men også sig selv hårdt. Men det er uhensigtsmæssigt og er ikke det, Gud ønsker, pointerer hun.

”Når du ikke kan elske dig selv og ikke kender til den dybe natur, du er en del af, så kan du heller ikke elske andre rigtigt. Men i det øjeblik, du lærer at elske dig selv, kan du også tilgive dig selv og dermed bedre tilgive andre. Når Jesus for eksempel siger, at du skal tilgive 7 gange 77 gange, så er det jo det samme som at sige, at du altid skal tilgive. Hver dag giver Gud dig en ny mulighed for at starte på en frisk,” siger hun.

I mange år fornemmede Ulla Sandbæk ikke meningen med ordene ”Du skal elske din næste som dig selv”, når hun prædikede, og hun tænkte dem slet ikke som en pligt.

Og hun er stadig udmærket klar over, at det ikke er nemt for mennesker at forstå budskabet.

”Naturligvis kan det være svært at elske sig selv. Især hvis man rigtig dummer sig. Men der ligger en stor befrielse i at sige, at man gerne må elske sig selv. Man sættes fri og slipper for at være fanget i ikke at kunne tilgive sig selv,” siger Ulla Sandbæk.

Hun kæder opfattelsen af ordene ”Du skal elske din næste som dig selv” sammen med et udtryk, som ofte bruges inden for ”Art of Living”. Det lyder: ”Nuet er uundgåeligt”.

”Det betyder, at du kun har dit 'nu', og at det, der ødelægger vores liv, er, at vi er tilbøjelige til hele tiden at tænke på, hvad vi gjorde i går, eller for den sags skyld hvad andre gjorde i går. Først når man finder ud af, at man kan slippe det, så bliver det ulige lettere at betragte livet som den gave, det er,” siger Ulla Sandbæk.