En gruppe ældre fik sat opførelsen et hospice i gang

På Sydfyn åbner næste år et hospice takket være et stort engagement fra en pensioneret læge

Alle hospicer i Danmark har brug for frivillig hjælp. Plejen af patienterne tager de professionelle sig af, men der er mange andre praktiske opgaver, der skal løses i dagligdagen, og der er altid brug for ekstra hænder, skriver Birgit Meister.
Alle hospicer i Danmark har brug for frivillig hjælp. Plejen af patienterne tager de professionelle sig af, men der er mange andre praktiske opgaver, der skal løses i dagligdagen, og der er altid brug for ekstra hænder, skriver Birgit Meister. Foto: .

Det er altid opløftende og inspirerende at møde en ildsjæl. Sådan en er den 76-årige Birte Westh. Sammen med veninden Else Bæk Kristensen fik hun i 2008 den tanke, at der burde være et hospice på Sydfyn.

Det skulle dække området Fåborg-Midtfyn, Nyborg, Svendborg, Langeland og Ærø.

LÆS OGSÅ:
Frivillige erstatter kommunalt ansatte

Det var ambitiøst, og opgaven var stor og dyr. Mange skulle overbevises, for at det kunne lykkes. Birte Westh og hendes veninde var ikke helt unge mere, men det afskrækkede dem på ingen måde. Det hele begyndte meget småt, men de gik ufortrødent i gang med at hverve støtter til projektet. Birte, der er læge, havde hele sit liv været optaget af omsorgen for andre mennesker, og nu mente hun, at der var en påtrængende opgave, der burde og skulle løses.

Hospice kommer af det latinske ord for herberg, og tanken om et hospice, hvor uhelbredeligt syge mennesker, der står over for livets afslutning, kan få den bedst mulige pleje og lindring, opstod i vores tid i England. Det første hospice åbnede i midten af 1960erne, og så bredte idéen sig til andre europæiske lande og til USA.

Herhjemme åbnede Sankt Lukas Stiftelsens Hospice i Gentofte som det første i 1992. Det tog tid at vænne danskerne til det nye tilbud. Mange mente dengang, at hospitalerne var bedre til pleje af døende. Men hospicet var kommet til Danmark for at blive.

Jeg var selv i 1990erne med i en støttegruppe for oprettelsen af et hospice på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg i København. Der ligger i dag et hospice med plads til 10 patienter. Kommunerne var dengang ikke frie for at være temmelig modvillige. Her kom et nyt område, der var udgiftskrævende, men lovgivningen er senere faldet på plads, sådan at indlæggelse på hospice siden 2000 har været gratis for patienten. I dag dør cirka 1700 mennesker om året på hospice. Udgifterne er fordelt sådan, at regionerne står for to tredjedele af beløbet pr. patient, og den kommune, hvorfra patienten kommer, betaler en tredjedel af udgiften. En hospiceplads koster cirka 5500 kroner pr. døgn.

Birte Westh og Else Bæk Kristensen fik på Sydfyn samlet et team på seks personer, og de ihærdige folk fik dannet en støtteforening, lavet et logo og skaffet de første medlemmer. De stod på gadehjørnerne i de sydfynske byer og agiterede for projektet, holdt foredrag i loger og klubber, og allervigtigst blev den afgørende kapital til den selvejende institution lidt efter lidt rejst.

Skønt finanskrisen kom i vejen, er målet nu i sigte. Den selvejende institution har en velfungerende bestyrelse, der arbejder stædigt mod færdiggørelsen, og som har ansvaret for selve byggeriet af hospicet, driftsaftalen med Region Syddanmark er på plads og grunden uden for Svendborg er fundet og købt. Arkitektens projekt med foredragssal, orangeri og sansehave er godkendt. Der bliver plads til 12 patienter. Det første spadestik tages den 12. september i år, og de første patienter flytter i løbet af 2012 ind på Danmarks hospice nrummer 18.

Cirka 40 millioner kroner kommer det hele til at koste. Det er overvældende at tænke på, hvis man er en dame i 70erne, der får en god idé. Og det kunne nok få nogle til at opgive på forhånd. Men ikke den stædige ildsjæl Birte Westh, der selv fortæller, at hun i Hospice Sydfyn i en moden alder fik et ekstra barn at tage vare på.

Det er altid en inspiration for alle os andre at møde gåpåmod og initiativ, og det kan bruges til, at man selv holder fast i projekter og idéer. Projektet kan man læse mere om på www.hospicesydfyn.dk, og via den hjemmeside kan man også melde sig ind i støtteforeningen eller indbetale en donation.

Alle hospicer i Danmark har brug for frivillig hjælp. Plejen af patienterne tager de professionelle sig af, men der er mange andre praktiske opgaver, der skal løses i dagligdagen, og der er altid brug for ekstra hænder.

Det bliver der også på Hospice Sydfyn til næste år, og så kan man bare henvende sig til initiativtagerne. De er nemlig gode til at få ting til at ske.

Med venlig hilsen

Birgit Meister