Ensomhed er andet end at være alene

Forskere forsøger med nyt materiale at sætte fokus på de forskellige former for ensomhed, der rammer de ældre. Man kan nemlig sagtens være ensom uden at være alene, lyder det

At man som enlig ældre får en besøgsven, er ikke garanti for, at man ikke føler sig ensom. –
At man som enlig ældre får en besøgsven, er ikke garanti for, at man ikke føler sig ensom. –. Foto: Uwe Zucchi.

Som formand for den frivillige organisation for selvmordspårørende taler 69-årige Elene Fleischer ofte med en 81-årig kvinde, som oplever at være ensom på trods af at have mange venner. Kvinden er i krise, fordi hendes datter flere gange har forsøgt at tage sit eget liv. Men når kvindens mange veninder forsøger at opmuntre hende, når de ser, hvor ulykkelig hun er, bliver det kun værre. For så går det op for hende, at hun ikke kan opmuntres.

Det fortæller Elene Fleischer, som sammen med selvmordsforsker Gert Jessen netop har udgivet bogen Når Himlen er nær, der er en samling af fortællinger fra ældre om, hvordan ensomhed kan ramme på forskellige måder.

Kvinden på 81 finder det meget mere værdifuldt at tale med mig end med veninderne. I vores samtaler handler det om, hvordan det er at være hende lige nu og at have de tanker og følelser, der er svære at sætte ord på. Det handler ikke om almindelige hverdagsting, der ikke interesserer hende i den situation, hun er i. Jeg kan hjælpe hende med at sætte ord på de følelser og tanker, hun har.

LÆS OGSÅ: Jeg er ensom og ønsker ikke at leve

Ifølge Elene Fleischer er målet med bogen at sætte fokus på, hvad hun kalder et stigende problem med ældre, der bliver ensomme. Et problem, der ifølge hende ikke bliver sat det rigtige fokus på, fordi den brede befolkning har en for snæver opfattelse af, hvad ensomhed er.

Mange tror, at ensomhed kun drejer sig om at være uønsket alene. De tænker, at så længe man ikke er isoleret og har nogen at snakke med, så er det problem løst, siger hun.

Men ifølge Elene Fleischer kan man langtfra løse problemet med ensomhed på den måde. For ensomhed kan være meget andet end bare det at være alene fysisk, siger hun og henviser til tre forskellige former for ensomhed, hun formulerede for cirka fem år siden.

Den mest kendte type er den sociale ensomhed, som man er ramt af, når man mangler et netværk og mennesker at snakke med. Derudover er der den eksistentielle ensomhed, der oftest rammer ældre, der begynder at tage livet op til revision og tænker over meningen med livet og døden. Den sidste form for ensomhed er den emotionelle, der handler om savn efter en ægtefælles død eller pensionering fra et arbejde, der tidligere havde været personens identitet.

Som voksne glemmer vi de to sidste former for ensomhed. Dem begynder vi først at tænke på, når vi bliver gamle og på en anden måde forholder os til meningen med livet. Derfor er der fejlagtigt mest fokus på social ensomhed, for i voksenlivet, før man bliver gammel, er ensomhed lig med at være alene og have brug for samtale.

Sammen med bogen Når Himlen er nær har Elene Fleischer og Gert Jessen oprettet hjemmesiden ensomhed.info, der med dokumentarfilm, portrætfilm og interview med fagpersoner forsøger at klæde både ældre og fagpersonale på til at være opmærksomme på, at man kan være ensom på andre måder end bare at være uønsket alene. For ellers bliver problemet blot større, siger Elene Fleischer:

Hvis en ældre har mistet en ægtefælle eller kæmper med spørgsmålet om livets mening, så nytter det ikke, at der kommer en besøgsven, som i bedste hensigt synes, det er vigtigt at snakke om hverdagsting. Så går man skævt af hinanden, fordi den ældre ikke er optaget af overfladisk smalltalk, men af det meningsløse, det svære og tunge, der er i livet nu og i fremtiden, hvis man for eksempel har mistet en ægtefælle.

Hvis du besøger en ældre kvinde, efter at hun har mistet sin mand, skal du ikke bare komme og snakke om det, du er optaget af. Så presser du hende ud i en fornemmelse af, at det er hende, der er forkert, når hun ikke er interesseret i de ligegyldige hverdagsting.

Derfor er det vigtigt, at fagpersonale i ældresektoren og venner og familie forstår, at ensomhed ikke kun handler om at være alene, siger Elene Fleischer, som håber, at det nye materiale i bogen og på internettet kan få sat fokus på problemerne.

Alle skal mere på banen. Vi skal få mere viden om, at det ikke er helt naturligt, at ældre mennesker går og er triste og kede af det. Vi er allerede på vej i den retning, og jeg håber, at dette materiale kan være med til det, siger hun.