Prøv avisen

Flere seniorer dropper pensionisttilværelsen og bliver iværksættere

Jacob Holmblad og Torben Abildgaard på 59 og 69 er senioriværksættere. De har valgt pensionistlivet fra for at blive selvstændige erhvervsdrivende i deres firma Tapcert i Lyngby. Foto: Simon Skipper/Nordfoto

Flere seniorer føler sig klar på at springe ud i en tilværelse som selvstændigt erhvervsdrivende. Det skyldes blandt andet, at de ikke føler sig spor gamle, selvom de efterhånden er i en alder, hvor pensionering nærmer sig

Da den 69-årige økonom Jacob Holmblad i sommer var til sit 50-årsstudenterjubilæum, var 12 af de 15 deltagere gået på pension.

Flere af seniorerne talte længe om, hvordan de spillede golf, vandrede eller reparerede på deres biler, men det var meget langt fra, hvad han ville.

Han er arbejdende bestyrelsesformand i virksomheden Tapcert i Lyngby ved København, der for godt et år siden blev stiftet af administrerende direktør og ingeniør Torben Abildgaard Pedersen, der til marts fylder 60 år.

Deres produkt er at certificere og dermed godkende andre virksomheder som gode samarbejdspartnere, således de har et håndgribeligt bevis på, at de i international målestok er velfungerende virksomheder.

Gennemsnitsalderen af de i syv tilknyttede medarbejdere i Tapcert er 69 år, og netop i godkendelsesbranchen er erfaring, viden og troværdighed uvurderlige egenskaber, som bestemt ikke forringes med alderen.

”Min plan er at blive ved, så længe jeg kan. Hvis pension betyder, at jeg slet ikke laver noget arbejde, går jeg aldrig på pension,” siger Jacob Holmblad. Torben Abild-gaard Pedersen nikker.

De holder gang i virksomheden, og de er begge klar over, at virksomheden også holder gang i dem.

”Jeg er ret overbevist om, at mit arbejde holder doktoren fra døren. Hvis helbredet vil, er travlhed med sådan noget her utrolig sjovt og med til at holde mig mentalt i vigør, så jeg ikke lader mig sygne hen,” siger Torben Abild-gaard Pedersen.

Seniorer er friskere end tidligere

Ældre Sagen har de seneste år mærket en stigende efterspørgsel fra seniorer, der ønsker hjælp til at etablere deres egne virksomheder, og det skyldes ifølge souschef Jens Højgaard flere ting. Blandt andet er seniorer friskere både fysisk og psykisk, end de har været tidligere.

”De har et større mentalt overskud, og de er ganske enkelt i bedre form. Og så er de bedre økonomisk polstrede. Der er en del, der bruger deres pension på at udleve en drøm, de kan have gået med i mange år,” siger han.

Formanden for Nordisk Gerontologisk Forbund og professor i psykologi ved Gøteborgs Universitet, Boo Johansson, tror, at det blandt andet skyldes, at folk i pensionsalderen ikke ser sig selv som gamle.

”Pensionsalderen er meget lav for mennesker, der hovedsageligt har været forskånet for legemligt slid. De føler sig duelige og har kapaciteten til at fortsætte med at arbejde meget længere. Det er pensionssystemet, der mener, de er gamle, ikke dem selv. For de, der krops- og helbredsmæssigt har været hårdt belastet, siden de var 16, kan det sagtens være rimeligt, at pensionsalderen er, som den er nu. På den måde kan man sige, at aldringen er en smule uretfærdig,” siger han.

Han ser samtidig en bemærkelsesværdig ændring i, hvordan seniorer klarer sig på arbejdsmarkedet.

”De præsterer på et langt højere niveau, end 60-årige gjorde tidligere. For en del af dem kan det også skyldes, at deres midtvejsperiode i livet ganske enkelt varer længere. De holder sig kørende, laver noget, der er sjovt, og som giver mening i deres tilværelse, og her passer iværksætteri godt ind for mange,” siger professor Boo Johansson og fortsætter:

”Ofte tænker vi på iværksættere som folk, der er villige til at tage store risici, men det kan jo også være en kalkuleret risiko. De tager ikke vanvittige beslutninger, og det er ikke kun en af 100, der lykkes. Mange af virksomhederne starter i mindre skala og ofte inden for felter, hvor iværksætteren har stor erfaring.”

Flere seniorer vil selv bestemme

Mona Hvid er konsulent og foredragsholder om iværksætteri. Ifølge hende er en øget trang til selv at sætte dagsordenen en af flere årsager til, at noget af det grå guld springer ud i en tilværelse som selvstændigt erhvervsdrivende. Hun støder ved sine foredrag på rigtig mange, som er i pensionsalderen, og som har klare ønsker om at starte egen virksomhed.

”Man får foden under eget bord. Man bestemmer dagsordenen, man bestemmer selv, hvilke opgaver man har lyst til at tage, og hvilke opgaver man ikke vil tage. Man sætter selv værdierne, man får prøvet sig af,” siger hun.

Det er bestemt noget, Torben Abildgaard Pedersen kan genkende. Han havde længe gået med tanken om at blive herre i eget hus, som han selv formulerer det, selvom en fast månedlig gage gennem mange år var ganske betryggende for ham som familiefar.

Men nu har iværksætter-drømmen vundet over tryghedsgenet. Da der kom ny ledelse i den virksomhed, han havde været ansat i siden 1994, skulle mange ting gøres på en ny måde, han ikke brød sig om. Han tog konsekvensen og sprang ud i en tilværelse som iværksætter.

Hos Tapcert ser de ansatte udelukkende deres alder som en styrke. Erfaring, en dyb indsigt i det marked, de er en del af, og en tydelig ro er blandt medarbejdernes styrker.

”Jeg tror, at vores alder er et kæmpe rygstød. Vi lægger vores CV på nettet, så folk kan se ud fra vores tidligere stillinger og tillidsposter, at vi kan byde ind med stor viden og erfaring. Livserfaring er jo vores vigtigste råstof,” siger Torben Abildgaard.

Hans bestyrelsesformand, Jacob Holmblad, tilføjer:

”Man kommer jo heller ikke igennem et arbejdsliv uden at få nogle tæv, og dem har vi fået, men vi er kommet videre og har nået mange af de mål, vi har sat os.”

Ingen af dem er i tvivl om, at de stadig har en masse at byde på.

”Jeg har stadig en kampånd i mig og det drive, der skal til. Så længe vi føler os udfordret, har det sjovt, og nogen synes, at det, vi laver, er godt, spiller det hele jo godt sammen,” siger Jacob Holmblad.