Prøv avisen

Giro 413-vært takker af: Jeg er nok en af dem, der har sagt ’elsker dig’ til flest forskellige mennesker

Margaret Lindhardt er oprindeligt uddannet lærer, men har siden 1981 arbejdet for Danmarks Radio, hvor hun har lagt stemme til programmer på de fleste af radioens kanaler. – Foto: Leif Tuxen

Margaret Lindhardt har været vært for DR’s ældste program, Giro 413, i sammenlagt to årtier. Hendes varme, velklingende stemme har været lyden af søndag. Nu går hun på pension

Kylling med hjemmelavet agurkesalat eller måske oksesteg med grøntsager, vaniljebudding overhældt med kirsebærsovs til dessert eller eventuelt en luftig citronfromage – det hele serveret på en bund af Giro 413.

Sådan var en typisk søndagsmiddag i Margaret Lindhardts barndomshjem i Esbjerg. Hendes forældre var dog ikke altid lige begejstrede for musikken. De foretrak Aksel Schiøtz og klassisk frem for populærmusikkens ”døgnfluer”, som de syntes, der var for mange af.

Alligevel var det velkendte ønskeprogram lydspor til maden hver søndag hjemme hos familien Lindhardt som i tusindvis af andre danske hjem i 1950’erne og 1960’erne. Giro 413 var lyden af søndag.

Margaret Lindhardt har selv lyttet til Giro 413, så længe hun kan huske, men det var først, efter at hun var blevet vært for programmet i 1995, at hun lærte at elske det. Gennem to årtier har hun vedligeholdt, fornyet og moderniseret det traditionsrige radioprogram, men nu er det slut. Hendes venlige, varme og velartikulerede stemme har overbragt ønskeprogrammets hilsener for sidste gang: Margaret Lindhardt går på pension med en god og glædesfuld mavefornemmelse ved tanken om at have været talerør for andre menneskers kærlige og taknemmelige følelser for hinanden.

”Jeg er nok en af dem, der har sagt ’elsker dig’ til flest forskellige mennesker, og det er det skønne ved at lave det her program,” siger hun.

”Jeg bliver selv tit rørt over hilsenerne. For eksempel når en lytter sender en hilsen til sin søster og siger tillykke med, at hun er så sej, fordi hun har overvundet sin kræftsygdom. Eller når en ung mand sender en hilsen til sine bedsteforældre og skriver: Jeg elsker jer. Tak fordi I er der for mig.”

”Ægtefæller sender hinanden kærlige hilsener og takker for de år, de har haft sammen. De kunne jo sådan set også bare selv sige det til hinanden, men her kan man få mig til at sige de store ord og få underbygget dem med musik – ’Have I told you lately that I love you’ for eksempel. Det virker stærkere.”

Kombinationen af ønskeprogram og pengeindsamling til socialt truede børn er i hendes optik et genialt koncept, og i hver enkelt hilsen ligger der en historie, som hun har gjort sig umage med at formidle.

Begejstringen var dog til at overse, da Margaret Lindhardt i sin tid blev bedt om at påtage sig værtsjobbet på Giro 413. Hun havde lavet musikprogrammer på P3 og havde svært ved at se det positive i jobskiftet.

”Hvis jeg skal være helt ærlig, så jublede jeg ikke ligefrem over det. Giro 413 blev opfattet som gammeldags, og ’Giro 413-musik’ betød for mange ’dårlig smag’, så i starten var det ikke det første, jeg fortalte, når folk spurgte til mit arbejde,” indrømmer hun.

Hendes indstilling ændrede sig dog hurtigt, da hun først havde sat sig ved mikrofonen, og snart så hun en mission i at gøre det gamle program vedkommende og tidssvarende.

”Da jeg overtog programmet, var det ret tilbageskuende, men jeg har set det som min opgave at få den gode tradition til at følge med tiden. Giro 413 skal ikke være et nostalgisk museum, men både afspejle nutiden og have tråden tilbage,” siger hun.

Alsidigheden er kolossal i Margaret Lindhardts version af Giro 413. Michael Jackson og Bruce Springsteen får selskab af Birthe Kjær og gamle Grundtvig. Opera, rock og dansktop kan være med i samme program. Nøgleordene er rummelighed, mangfoldighed og nærvær – også i selve præsentationen af hilsenerne.

”I starten var det nok lidt mere stift, men jeg har for eksempel truffet det valg, at jeg altid siger du til den, der får hilsenen: Jeg ønsker dig tillykke fra din kone, som siger dig tak for de 25 år, I har haft sammen. Hun glæder sig til at dele de kommende år med dig,” forklarer Margaret Lindhardt. ”Jeg giver ikke hilsenerne i tredje person, for det skaber unødig distance.”

”Derfor læser jeg heller ikke ordret op, hvad der står. En oplæst tekst skaber afstand. Jeg formidler den mundtligt med det nærvær, jeg opfatter som afsenderens intention. Selvfølgelig digter jeg ikke eller laver om på meningen, men jeg fortæller en hilsen.”

Men søndag den 28. maj 2017 bød Margaret Lindhardt for sidste gang sine lyttere velkommen til Giro 413:

”Så siger jeg velkommen til festlig og fornøjelig søndagshygge med hilsener og musik-ønsker sendt ind sammen med et bidrag til udsatte børn og unge,” lød det på den digitale kanal P5, hvor programmet nu er flyttet til efter i mange år at have ligget på P4.

Til en afveksling var mange af de venlige og taknemmelige hilsener i bunken til Margaret Lindhardt selv med tak fra lytterne. Hun er fyldt 67 år og synes, at det er passende at gå på pension. Programmet bliver dog ikke nedlagt af den grund, skønt det fylder 70 i år.

Giro 413 er radioens ældste program, grundlagt i 1947 for at skaffe penge til Red Barnets tilbud om ferieophold hos danske familier for børn fra de krigshærgede lande i Europa.

Ønskeprogrammet samler stadig ind, men nu er det til dårligt stillede børn i Danmark, og den del af opgaven har Margaret Lindhardt brændt mindst lige så meget for som for de kærlige hilsen-er.

”Mange af de børn, som får glæde af pengene fra Giro 413, har livsvilkår, som man ellers ikke hører så meget om. Der er jo ingen, som praler af, at de ikke har råd til at tage på ferie, eller at deres børn ikke kan gå til fritidsaktiviteter, fordi der ikke er penge til det. Man hører heller ikke så meget om de børn, der ikke kan holde børnefødselsdag eller kommer i skole med bøgerne i en plastikpose, fordi der ikke er råd til en skoletaske,” fortæller hun.

Noget af det bedste ved jobbet som Giro 413-vært har derfor været at tage rundt i landet med penge til de frivillige foreninger, som får del i indsamlingsmidlerne.

”I år er der også givet penge til en forening, som laver konfirmationsmad til familier, der ikke har råd til meget andet end leverpostej, så konfirmanderne alligevel kan få en ordentlig menu til festen. På den måde gør Giro 413 virkelig en forskel ved at støtte nogle af de mange fantastiske mennesker rundt om i landet, som yder en kæmpe indsats for at hjælpe,” siger Margaret Lindhardt.

Og skønt hun overlader værtsstolen til sin afløser, Peter Sten, slipper hun ikke de gode historie om det sociale arbejde med hjælpen til de dårligt stillede børn. Nu har kalenderen bare fået lidt bedre plads til foredragene om et langt arbejdsliv i DR, om Giro 413 med de kærlige hilsener, musikken og pengeindsamlingen til børn, der har det svært.