Familielivet giver identitet

Opvæksten under Anden Verdenskrig, lærte psykolog Per Schultz Jørgensen, hvilken forskel et godt familieliv kan gøre

”Familieliv er ikke bare rosenrødt, men det giver identitet og er med til at fortælle os, hvor vi kommer fra,” siger professor Per Schultz Jørgensen. –
”Familieliv er ikke bare rosenrødt, men det giver identitet og er med til at fortælle os, hvor vi kommer fra,” siger professor Per Schultz Jørgensen. –. Foto: .

Familieliv er et nøgleord i psykolog Per Schultz Jørgensens professionelle og private liv. Den 78-årige forhenværende professor i socialpsykologi har arbejdet med begrebet siden midten af 1970erne, og selvom han i dag reelt er på pension, er det et centralt ord for hans liv og virke.

Jeg skrev om familieliv første gang tilbage i 1975, da vores tre børn var små. Jeg knoklede meget, og det gjorde resten af min familie også. Bogen kom til at hedde Forbrugsfamilien og dens børn, for vi var mange, som dengang mødtes omkring fjernsynet, gik i centret eller sad på hver vores værelse og klarede vores aktiviteter. At få en familie til at hænge sammen, hvor der også er fællesskab og nærvær, er bestemt en udfordring, som derfor også har optaget mig både privat og fagligt. Der er ikke noget, som kommer i nærheden af det at være familie. Hver især knokler vi for, at det skal blive en god familie, vi stresser, er utilfredse og måske ikke nærværende, men så rejser vi os igen, siger Per Schultz Jørgensen.

Hans optagethed af, hvordan man er familie, hænger også sammen med hans opvækst under krigen i en familie med seks børn. Fra 1943 til 1945 var hans mor alene med den store flok. Per Schultz Jørgensens far, som i mange år var skoleinspektør på Ålykkeskolen i Kolding, var modstandsmand og sad i koncentrationslejr i krigens sidste år.

Min yngste bror var tre måneder, da min far blev arresteret. Vi kæmpede for at få familien til at hænge sammen, og det skabte et stærkt sammenhold og gav os børn en betydelig social arv, som rækker helt op til i dag, siger han.

De seks børn er i dag med ægtefæller, børn og børnebørn blevet til en flok på 70, som hvert år i efterårsferien tager på rejse sammen.

LÆS OGSÅ: Danskernes forhold til utroskab er dobbeltmoralsk

Min far var i stand til at fortælle om, hvad han havde oplevet under krigen. En af vores første rejser gik til Sachenhausen, hvor han havde opholdt sig. I dag bor flere af mine søskende på Årø i Lillebælt, hvor min mor stammer fra, her har vi et hus, hvor vi mødes, og desuden har vi de årlige rejser. Familieliv er ikke bare rosenrødt, men det giver identitet og er med til at fortælle os, hvor vi kommer fra, og hjælper mig og mine børn med at fastholde en forankring i en verden, som er så flydende, og hvor vi på mange punkter er løsrevet fra sammenhænge, siger han.

nygaard@k.dk