Prøv avisen

Fem gode råd om livet på pension

Illustration: Rasmus Juul

Ny bog sætter fokus på overgangen fra arbejdsliv til den tredje alder. Læs fem gode råd her

1. Man skal begynde at tale med sig selv og sin partner om, hvad man skal bruge tiden på. I forsvaret laver man deciderede kurser for folk, der er på vej på pension. Det er vigtigt at tænke over det og prøve at se sig selv i nogle andre situationer end i dag.

2. Vedligehold og udvid dine sociale relationer. Vend bøtten, gå nye steder hen, hvor du kan få nye bekendtskaber. For mange krymper omgangskredsen, når de forlader arbejdsmarkedet, og det kan være småt kun at være sammen med familien.

3. Bliv ved med at udfordre din hjerne. De, der fortsætter med at lære nyt, forbliver klarere i hovedet. Det kan både være et kompliceret strikketøj, at tage historietimer eller at gå på jagt, der holder hjernen aktiv. Gør andet end at købe ind og lave mad.

4. Gør noget for andre. Det giver livsglæde at være der for børn, børnebørn, venner eller andre, der har behov. Det tilfører dig selv værdi, at du har værdi i andres øjne.

5. Acceptér, at sygdom og skavanker kan forekomme. Det ligger i tidsånden, at vi skal klare os selv og være oppe i fart, men nogle gange tager livet en drejning, så man simpelthen har brug for hjælp til at klare sig.

Kilde: Marianne Levinsen, forskningschef hos Fremforsk,Center for Fremtidsforskning