Fleksibel frivillighed hitter blandt ældre

I Aarhus står et team af ressourcestærke seniorer klar til at rykke ud til diverse kulturarrangementer. Teamet er en god middelvej for seniorer, der ikke vil bindes for meget til et frivilligt arbejde, siger tovholder

Fidusen ved Ressourcebanken er, at mange seniorer gerne vil yde frivilligt arbejde, men ikke forpligte sig helt til noget, mener tovholder Preben Arndt om den frivillige ressourcebank for pensionister i Aarhus. Dette er en form for mellemløsning inden for frivilligt arbejde, hvor man ikke er tilknyttet en bestemt opgave i en genbrugsbutik eller som besøgsven, siger han. Arkivfotoet er dog fra Sorø
Fidusen ved Ressourcebanken er, at mange seniorer gerne vil yde frivilligt arbejde, men ikke forpligte sig helt til noget, mener tovholder Preben Arndt om den frivillige ressourcebank for pensionister i Aarhus. Dette er en form for mellemløsning inden for frivilligt arbejde, hvor man ikke er tilknyttet en bestemt opgave i en genbrugsbutik eller som besøgsven, siger han. Arkivfotoet er dog fra Sorø. Foto: Linda Kastrup.

Når der i Aarhus holdes sports- og kulturarrangementer som Classic Race Aarhus, Sculpture by the Sea og Tall Ships Race, trækker en række gråhårede mænd og kvinder i arbejdstøjet.

Byen har nemlig fået sig en bank af ressourcestærke frivillige seniorer, som årligt er ude at hjælpe til ved 15-20 arrangementer, festivaler og udstillinger.

Ressourcebanken har eksisteret siden 2007 og består i dag af omkring 125 frivillige seniorer, som tovholder Preben Arndt står for at organisere.

Ifølge ham møder det frivillige team stor opbakning fra lokalsamfundet, og blandt seniorerne er der et godt sammenhold. Samtidig er arbejdet ifølge ham en god mulighed for de pensionister, som ikke ønsker at engagere sig i et fast frivilligt arbejde.

”Fidusen ved Ressourcebanken er, at mange seniorer gerne vil yde frivilligt arbejde, men ikke forpligte sig helt til noget. De vil gerne engagere sig, men samtidig have mulighed for at kunne tage ud at rejse i længere tid, når det passer dem. Dette er en form for mellemløsning inden for frivilligt arbejde, hvor man ikke er tilknyttet en bestemt opgave i en genbrugsbutik eller som besøgsven. Man inviteres til at lave opgaver ad hoc og er velkommen til at sige nej, hvis det ikke passer,” siger den 74-årige pensionist og tilføjer, at flere af de frivillige dog efterfølgende får smag for den frivillige verden og engagerer sig i flere fællesskaber.

Blandt Ressourcebankens samarbejdspartnere er for eksempel Aarhus Festuge, Jazzfestival og Den Gamle By, og ifølge Preben Arndt kommer de frivillige også til at få meget at lave i 2017, hvor Aarhus bliver europæisk kulturhovedstad.

Ifølge seniorkonsulent i Ældre Sagen Bent Mathiasen udvikles der i disse år flere seniortilbud rundt omkring i landet, som tager udgangspunkt i den frivilliges behov.

”Man lader seniorerne selv bestemme, hvor, hvornår og hvor meget de er frivillige, og det kommer der en særlig energi ud af. For i den frihed til selv at forme sin arbejdsindsats ligger der et større medansvar på den frivillige. Det skaber engagement og glæde at kunne gøre noget for andre og for sig selv, og det vil mange ældre gerne have,” siger han og tilføjer, at han dog også oplever, at mange ældre frivillige gerne tager mere forpligtende arbejde og aktiviteter.