Flere ældre inaktive skal op på racercyklen

73-årige Niels Thomsen holder formen ved lige med cykling, løb og tennis. Han har aldrig ondt og mener, han kan takke sin livsstil for det daglige velvære

"Mange flere ældre mennesker burde komme på banen. Pulsen skal op, så falder blodtrykket. Løb en tur, tag en hård på spurt på cyklen. Det giver ikke nok at gå rundt på golfbanen," siger Niels Thomsen.
"Mange flere ældre mennesker burde komme på banen. Pulsen skal op, så falder blodtrykket. Løb en tur, tag en hård på spurt på cyklen. Det giver ikke nok at gå rundt på golfbanen," siger Niels Thomsen. Foto: Bo Amstrup.

I 1990 cyklede Niels Thomsen Danmark rundt. Ruten gik fra Skagen til Tønder, videre over Als til Fyn, Langeland, Lolland-Falster og Sjælland, inden han efter kun otte dage på rullende hjul nåede hjemmet i Beder syd for Aarhus. En pæn bedrift af en 48-årig mand. En god ven sagde: ”Det kan du ikke gøre om 25 år.” Hertil svarede Niels Thomsen prompte: ”Jo da, hvad skal vi vædde?”. Klogt nok betingede han sig lidt mere tid, denne gang 14 dage, til 2015-udgaven af sin personlige Danmark Rundt-tur.

Og her i vinter er han gået i hård træning. For hver måned indtil turstart i august planlægger han at supplere de ugentlige 60-70 kilometer på racercyklen med yderligere 100 kilometer om måneden. I februar vil han køre 200 kilometer mere pr. måned, i marts 300 kilometer og så fremdeles indtil august.

Træningen, hvad enten det er på cykel eller i løb, foregår i Guds frie natur, som Niels Thomsen har lige uden for hjemmet i landsbyen Moselund vest for Silkeborg. Til den ene side af lejeboligen, hvor han har slået sig ned midlertidigt, er der kig til træer og skov, og til den anden side ligger landevejen med græssende heste på markerne ved siden af.

Den nu pensionerede farmaceut er en mand i konstant bevægelse. Han har arbejdet på apoteker i blandt andet Haderslev, Esbjerg, Fredericia og Aarhus. Da den aktive erhvervskarriere stoppede for fem år siden, gav han sig i kast med nye projekter. Sammen med amerikanske dyrlæger har han udviklet et økologisk baseret loppemiddel til hunde, som han har sat i produktion. P.t. arbejder han sammen med en sønderjysk dyrlæge om en bog om hunde. Dertil kommer foredrag om levealderen i Danmark, mestendels i Ældre Sagens lokalafdelinger.

Han er optaget af, hvordan levealderen påvirkes af faktorer som kost, motion, uddannelse, bopæl, køn og socialt netværk. Hvad angår kost og motion kan vi selv bidrage positivt til en sund livsstil, og lige præcis her ærgrer det Niels Thomsen, at alt for mange af os er for inaktive. Også ældre mennesker.

”Hvordan kan det være, at Bent Fabricius-Bjerre på 90 år stadig kan spille tennis? Det er da, fordi han har holdt det ved lige livet igennem. Mange flere ældre mennesker burde komme på banen. Pulsen skal op, så falder blodtrykket. Løb en tur, tag en hård spurt på cyklen. Det giver ikke nok at gå rundt på golfbanen. Fra mig selv ved jeg, at motion giver velvære, masser af energi og en god nattesøvn. Og sidstnævnte er helt essentiel for at kunne fungere godt i hverdagen,” siger Niels Thomsen.

Han mener, at danskernes levealder har taget en uheldig drejning både i forhold til de vestlige lande, vi normalt sammenligner os med, og på verdensplan. I 1972 lå vi på en tredjeplads i verden, men i årenes løb er vi haltet bagefter og er havnet så langt nede som på en 48. plads, viser en opgørelse fra 2011.

Ud over kombinationen af for lidt motion og for dårlig kost, som må tage en stor del af ”æren” for den dårlige placering, peger han på mænds sjusk med deres helbred som en faktor, der trækker ned.

”Mænd er for dårlige til at gå til lægen, og sygdomme opdages derfor ofte først, når det næsten er for sent. Skilsmisser spiller også ind. Mange af min generations mænd er blevet skilt i 35-45-årsalderen. I mangel af bedre er der så nogle, som har fundet sig en ny omgangskreds på det nærmeste værtshus. Danskernes alkoholforbrug er stadig skyhøjt og trækker ned i levetid. Derimod er rygningen, takket være en offensiv politik på området, på rette spor,” mener Niels Thomsen.

Selv er han skilt to gange. Han har fire børn i alderen 20-39 år. Han har en kæreste, som bor i Aarhus. At bo alene passer ham fint, for han holder af selv at kunne tilrettelægge sin hverdag. Så er han også fri til at spise den specielle diæt, som bekommer ham så godt. Om morgenen går han i køkkenet og skærer dagens ration af bananer, æbler, appelsiner, melon, gulerødder og rødbeder i mindre stykker. Sammen med kakaomælk og proteinpulver blendes det alt sammen til en tyk masse rig på vitaminer, proteiner og fibre. Og voila -så er der mad nok til hele dagen og energi nok til lange cykelture, løb i skoven eller et slag tennis. Om aftenen står menuen på salat plus fede fisk rige på gode fedtsyrer eller et stykke magert kylling. Hvidt brød, pasta, ris og kartofler holder han sig fra.

”Jeg fejler jo ingenting, og det er vel det bedste parameter for, at min kost er i orden. Sådan lever jeg, men når jeg er på besøg hos andre, kan jeg sagtens spise andre ting. Jeg er ikke fanatisk og kunne ikke drømme om at prædike for andre.”