Stop generaliseringer om, at ældre har behov for mindre søvn

En ordentlig nattesøvn på syv-otte timer er nødvendig og livgivende, uanset hvilken alder man har

I den anden ende af livet hører man tit, at ældre mennesker har et mindre søvnbehov. Jeg er i hvert fald tit blevet konfronteret med det udsagn. Men passer det nu også altid? I hvert fald ikke med den virkelighed, jeg kender personligt og blandt jævnaldrende, skriver Lis M. Frederiksen. Modelfoto
I den anden ende af livet hører man tit, at ældre mennesker har et mindre søvnbehov. Jeg er i hvert fald tit blevet konfronteret med det udsagn. Men passer det nu også altid? I hvert fald ikke med den virkelighed, jeg kender personligt og blandt jævnaldrende, skriver Lis M. Frederiksen. Modelfoto.

”Har du sovet godt?” er helt indarbejdet om morgenen, når vi vågner og siger godmorgen til vores nærmeste, til hotelpersonalet, til værten og værtinden, hvor vi har overnattet.

Hjemmehjælperen siger det, når hun eller han kommer om morgenen til en af naboerne, plejepersonalet på hospitalet siger det, når de går ind på stuen til patienterne første gang den dag.

Det er en vending, nogle ord, der ligger så dybt i os, at de kommer som en refleks, noget, vi bare siger uden at tænke nærmere over det. Sådan kan det lyde i hvert fald.

Men ordene rummer meget mere i sig. ”Har du sovet godt?” er lig med omsorg og interesse for den person, man henvender sig til. Bag ordene ligger en dyb viden hos os alle om, hvor meget en god nats søvn betyder for livskvalitet og livsglæde den dag, der ligger og venter forude. Mens for lidt søvn for mange mennesker betyder et mørkere syn på dagens tilskikkelser, lav irritationstærskel, og så ser man slet og ret grimmere ud - jeg gør i hvert fald, når jeg ikke har sovet godt.

En god søvn er livgivende, søvn er glæde og optimisme. En ordentlig nattesøvn er vigtig for børn, der skal lære noget i skolen, men også for os voksne, som stadig godt kan lære nyt, hvis vi vil!

I den anden ende af livet hører man tit, at ældre mennesker har et mindre søvnbehov. Jeg er i hvert fald tit blevet konfronteret med det udsagn. Men passer det nu også altid? I hvert fald ikke med den virkelighed, jeg kender personligt og blandt jævnaldrende.

De syv-otte timers nattesøvn er helt afgørende for, om det bliver en god eller en mindre god dag. Overlæge, dr.med. Poul Jennum skriver på Netdoktor.dk, at det for ældre mennesker kan være svært at forstå og acceptere, at det hverken er nødvendigt eller muligt at sove så meget som tidligere i livet.

Hvis man lever stille og uden væsentlig motion og oven i købet får en middagslur, så er der ikke noget at sige til, hvis man ikke kan falde i søvn klokken 22 og vågner tidligt om morgenen.

Men jeg er på dupperne for at komme disse generaliseringer om vores aldersgruppe til livs. Vi er flere end en million mennesker over 65 år i Danmark. Vi er naturligvis lige så forskellige som andre aldersgrupper.

Gennemgående er vi fysisk meget friskere end generationerne før os, vi dyrker motion, arbejder, er aktive i en række sammenhænge.

Derfor bliver jeg pikeret, hver gang jeg bliver præsenteret for, at ”ældre mennesker har behov for mindre søvn”, og forsøger at argumentere for forskellighederne og nuancere den stereotype opfattelse af mennesker fra cirka 60 år og opefter.

Den gode doktor skriver jo også, ”hvis man lever meget stille uden væsentlig motion og måske endda tager en middagslur hver dag“”.

Søvnbesværet er kun alvorligt, hvis man påvirkes i sin dagligdag i negativ retning. Ofte vil det være stress og bekymringer, der er årsag til søvnbesvær. Hvem af os kender ikke til det? Men det kendte vi vel også til, da vi var yngre?

Der er lige nattetisseriet, som er irriterende, men for de fleste uundgåeligt, når man når en vis alder. Søvnproblemer kan behandles, også hos ældre. Få motion og fysisk aktivitet, det hjælper på søvnen.

En anden metode er at begrænse søvnen i en periode. Lig kun i sengen, når du sover. Hvis det kun er fem timer, så stå ud af sengen alligevel. Du opbygger et søvnunderskud, og man vil derfor automatisk sove længere og længere.


Behandlingen kan være en skrap kur, men den har vist sig effektiv, skriver speciallæge Nanna Witting i en artikel på sundhed.dk.

Her i huset kan det nogle gange være svært med den regelmæssighed, som de kloge anbefaler. At gå i seng nogenlunde på samme tid, ikke at drikke for meget om aftenen, vin, kaffe, te, vand, at stå op på samme tid om morgenen.

Det bedste er faktisk at være fysisk træt, sørge for mørke med et par gamle sorte stofbriller fra en af de lange flyveture, drikke kamillete og så ikke for sent i seng.

Roen her i sommerlandet uden bilstøj eller larm fra gaden er livsalig. Men virkeligheden overhaler nogle gange de gode hensigter og heldigvis for det. Som forleden med et par store runde fødselsdage lige i træk.

Alt for sent i seng, uro i kroppen af for megen lækker mad og drikke, vågne tidligt og så alligevel føle sig glad. ”Har du sovet godt?”.

Og ja, det havde jeg faktisk. Men alt for lidt - og træt var jeg. Men livet skal også leves. Regelmæssighed er godt med passende undtagelser. Og så fri os fra generaliseringerne om, hvordan vi på den anden side af 60 år lever vores liv.