Erik Clausen: Vi har brug for mere generøsitet

Ét lille ord har stor betydning for filminstruktør og skuespiller Erik Clausen. Lever man efter det, undgår man angsten og oplever mental frihed

Erik Clausen har lavet en række film. Senest ”Mennesker bliver spist” i 2015, hvor han også selv spillede hovedrollen. –
Erik Clausen har lavet en række film. Senest ”Mennesker bliver spist” i 2015, hvor han også selv spillede hovedrollen. – . Foto: Susanne Mertz/Scanpix.

”Et sus af generøsitet og næstekærlighed gik gennem salen.”

Sådan beskriver den 74-årige filminstruktør og skuespiller Erik Clausen den følelse, han fik, da den tidligere sydafrikanske præsident Nelson Mandela holdt en tale under sit danmarksbesøg i 1992.

”Det var en stor og stærk oplevelse, og jeg kunne næsten ikke få vejret. I dag bruger jeg det minde til at finde mental energi, for jeg husker de minutter helt eksakt. Han kom fra en tilværelse med en modbydelig kamp mod undertrykkelse, og alligevel udstrålede han generøsitet,” siger Erik Clausen.

Det er imidlertid langtfra den eneste oplevelse, der har fået ham til at bruge ordet ”generøsitet” som livsledsager.

Første gang ordet for alvor satte sig fast, var da han i slutningen af 1960’erne mødte to amerikanere. De spillede guitar og afsluttede deres optræden med en enkelt sætning, før de vendte hjemad:

”Generøsitet, mine damer og herrer,” sagde de.

Og at vi har brug for mere generøsitet i Danmark, ligger Erik Clausen meget på sinde.

”Jeg synes, jeg gennem livet har fået meget ud af at forsøge at være et generøst menneske, der deler ud. Jeg er så naiv at tro, at det kan give andre noget, hvad enten de står lige over for mig, eller om det er igennem et maleri eller en film,” siger han og fortsætter:

”Omvendt mærker jeg også generøsiteten komme tilbage igen. Generelt oplever jeg, at der er megen generøsitet i vores samfund, selvom jeg ønsker mig endnu mere,” siger han.

”Noget af det, jeg taler om her, er grundlaget i mit kunstneriske arbejde. Det kan være præget af en stemning af enten livsnydelse eller af frygt. Men selvom nogen bilder dig ind, at du er for tyk, for tynd eller forkert, dur det ikke at blive bange. Livet handler om mental frihed, og det opnår man gennem generøsitet,” siger han.

Generøsiteten i samfundet mærker han dog langtfra, når det kommer til dansk politik.

”På det område er der brug for det ord mere end nogensinde. I den politiske debat driver angsten ned ad væggene. Men man skal ikke være bange, for det kan blive så slemt, at du bliver bange for dig selv.”

I stedet skal man ifølge Erik Clausen tro på, at man er god nok, nyde livet og dele ud til andre.

”Den smålighed, som dansk politik præger os med, gør, at vi kan risikere at komme til at mangle overskud og generøsitet.”