Her handler sundhed ikke om salat, men om socialt samvær

På Stevns samles halvøens ældre mænd flere gange om ugen på en nedlagt husflidsskole for at spille kort, tømre og snakke om livets store og små spørgsmål

Da Thorkild Jørgensen (tv.) i september sidste år fik konstateret kræft i blindtarmen, var det nemmere for ham at snakke om sygdommen med de andre mænd på Blommevej end sin kone. –
Da Thorkild Jørgensen (tv.) i september sidste år fik konstateret kræft i blindtarmen, var det nemmere for ham at snakke om sygdommen med de andre mænd på Blommevej end sin kone. – . Foto: Jens Welding Øllgaard.

75-årige Thorkild Jørgensen var ikke bange for at kede sig, da han gik på pension for tre år siden. Modelflyene skulle samles, småting ved huset skulle repareres, og som pensioneret radiomekaniker skulle venner og bekendte have hjælp til at fikse de elektroniske apparater, der var gået i stykker.

”Der var rigeligt at se til i begyndelsen, men det stod jo kun på i et par måneder. Pludseligt havde man ordnet alt det, man havde tænkt på og drømt om, man skulle lave, når man blev pensioneret,” siger Thorkild Jørgensen.

På det tidspunkt arbejdede hans kone stadig, og han gik alene hjemme otte timer om dagen. Derfor tøvede Thorkild Jørgensen ikke med at sige ja, da en bekendt en dag spurgte, om han ikke ville kigge forbi klubhuset hos Mænds Mødesteder i Strøby på Stevns – og ét år efter kommer han her stadig fast flere gange om ugen.

Der findes på nuværende tidspunkt 15 Mænds Mødesteder, hvor mænd – især ældre – i fællesskab kan samles om meningsfulde projekter. Inspirationen til mødestederne er hentet fra Australien og Irland, som har henholdsvis over 1000 og 300 af slagsen. Her hedder det ”Men’s Sheds” (mænds skur), og tanken er netop, at mødestederne skal være en moderne udgave af skuret i baghaven, hvor mænd kan tale sammen om livets små og store spørgsmål, mens de udfører et fysisk stykke arbejde.

Mødestedet på Blommevej i Strøby har eksisteret siden 2014 og er et af de mest besøgte i landet med 75 personer, der har deres gang bag de gule mure i Strøby Husflidsskoles gamle lokaler.

Onsdag formiddag klokken 10 har den første håndfuld ældre mænd allerede fundet sig til rette ved et af bordene i ”stuen”. Kaffen er skænket, og kringlen er serveret. Imens viser formanden, 64-årige Per Bjarne Jensen, rundt på de 185 kvadratmeter. I baghaven er en håndfuld af mændene i disse uger i gang med at anlægge en petanquebane, der skal i brug til foråret.

”Det bliver et sandt paradis herude, hvor folk kan sidde på den overdækkede terrasse og kommentere på dem, der går og spiller petanque,” siger Per Bjarne Jensen.

Iværksætteriet stortrives i det hele taget blandt mændene på Blommevej. De ugentlige aktiviteter som sløjd, dart, fisketure, edb, kortspil, motionsture og madlavning kombineres ofte med andre længerevarende projekter. Det kan være den planlagte anlægning af en lille nyttehave, hvor mændene fra madholdet i fremtiden kan dyrke friske urter, eller istandsættelsen af et par gamle vinduer til terrassen, som den 69-årige Bjarne Hansen netop i dag arbejder på i husets værksted. Selvom udbuddet af aktiviteter er stort, er der ingen forventninger om, at man skal deltage i dem, forsikrer Per Bjarne Jensen.

Hele pointen er nemlig, at det er et uforpligtende fællesskab, og der er da også mænd, som kun møder op i lokalerne for at drikke kaffe og sludre med de andre. Men aktiviteterne kan være det, der får mændene til at åbne op og indlede samtaler, som de ikke kan have med konen derhjemme.

Thorkild Jørgensen tøvede ikke med at sige ja, da en bekendt en dag spurgte, om han ikke ville kigge forbi klubhuset hos Mænds Mødesteder i Strøby på Stevn.
Thorkild Jørgensen tøvede ikke med at sige ja, da en bekendt en dag spurgte, om han ikke ville kigge forbi klubhuset hos Mænds Mødesteder i Strøby på Stevn. Foto: Jens Welding Øllgaard

”Hvis du vil have en mand i tale, skal du altså ikke sætte ham ned ved et bord med to stearinlys og en pakke Klee- nex. Mænd snakker skulder mod skulder, og de skal gerne save i et bræt eller sparke lidt dæk sammen, før de snakker om de problemer, der kan være forbundet med at være en ældre mand,” siger Per Bjarne Jensen, der er overbevist om, at disse mødesteder i mange tilfælde ikke kun gavner mændene selv, men også deres ægteskaber:

”Jeg ser da eksempler på, at konerne kommer og afleverer mændene, som til gengæld kommer hjem med et smil på læben, fordi de pludselig har oplevet noget. Før sad han måske i øreklapstolen og kom ikke rigtigt i gang.”

Mænds Mødesteder hører under paraplyorganisationen Forum for Mænds Sundhed, der ønsker at sætte bedre sundhed og et længere liv for mænd på dagsordenen. Sagen er nemlig den, at mænd – særligt enlige – passer for dårligt på deres helbred og modtager nødvendig behandling for sent.

Til daglig fylder snakken om sundhed ikke meget i lokalerne på Stevns, fortæller Per Bjarne Jensen – i hvert fald ikke, hvis sundhed er lig med løbeture og slankekure.

”Vi snakker ikke meget om gulerødder og broccoli, for den sang har de hørt før. Til gengæld dyrker vi det sociale samvær, og det er halvvejen til et sundt liv, tror jeg. Først og fremmest letter det trykket at have andre at tale med, og så må vi hive fat i gulerødderne hen ad vejen, hvis de har lyst til det,” siger Per Bjarne Jensen.

Men det er ikke sådan, at der ingenting bliver gjort, når det kommer til den fysiske sundhed. I sommer blev der i samarbejde med Stevns Kommune afholdt sundhedsdag, hvor der var sygeplejersker og fysioterapeuter ude for at undersøge og tage blodprøver på de mænd, der ønskede det. For halvanden måned siden blev der ligeledes holdt et rygestopkursus, hvor 11 ud af 12 af de deltagende stadig er røgfrie i dag.

”Det er jo en langt højere gennemførselsprocent, end når kommunen holder kurser. Det er temmelig imponerende, for vi taler om mænd i en alder, som ikke kan se meningen med pludselig at skulle ændre livsstil,” siger Per Bjarne Jensen.

At de fleste mænd er godt oppe i årene, betyder også, at de fleste kan nikke genkendende til hinandens udfordringer. Da Thorkild Jørgensen i september sidste år fik konstateret kræft i blindtarmen, var det derfor også oplagt for ham at tage et smut forbi Blommevej for at tale med de andre mænd om sygdommen.

”Flere havde døjet med det samme eller noget lignende, og man kunne høre, hvordan det havde gået dem. Det var rart at tale med de andre, og der var både plads til at lave sjov med det, men også at være alvorlige. Det hjalp mig meget,” siger Thorkild Jørgensen.

Han mener ikke, at han kunne tale med sin kone om sit sygdomsforløb på samme måde.

”Hvis jeg fortalte min kone, at der var en risiko for, at jeg røg permanent på sygehuset, så vil hun spekulere over, at hele hendes hverdag vil blive ændret. Hernede kan jeg fortælle, hvad jeg vil, for deres liv vil ikke blive påvirket, fordi der sker noget med mig,” siger Thorkild Jørgensen og fortæller, at det i det hele taget er de gode samtaler, der lokker ham ned i lokalerne uge efter uge.

”Hernede kommer så mange forskellige mennesker med mange gode historier, og selvom vi kender hinanden, dukker der nye historier op hver gang. Vi aner aldrig, hvor samtalerne ender henne, men hver gang lærer man noget nyt,” siger Thorkild Jørgensen:

”Og så er det jo sjovere at debattere med de andre end at sidde derhjemme og skælde ud på fjernsynet – det svarer jo ikke igen.”