Smørrebrød og fodbold skal bekæmpe ensomhed

I Aarhus giver byens elitesportsklubber hver uge fribilletter til Club 60+, der er en klub, som skaber socialt fællesskab for modne mænd

Pelle (tv.) og Jørgen er to af de aarhusianske seniorer, der har meldt sig ind i Club 60+. Medlemskortet til seniorklubben er samtidig adgangsbevis til en ugentlig sportskamp af høj karat. Her ses de til håndbold, hvor hjemmeholdet SK Aarhus slog Team Tvis Holstebro med et enkelt mål. -
Pelle (tv.) og Jørgen er to af de aarhusianske seniorer, der har meldt sig ind i Club 60+. Medlemskortet til seniorklubben er samtidig adgangsbevis til en ugentlig sportskamp af høj karat. Her ses de til håndbold, hvor hjemmeholdet SK Aarhus slog Team Tvis Holstebro med et enkelt mål. - . Foto: Lars Aarø.

Der er rullepølse, der er æggemadder, der er roastbeef med remoulade. Men fiske-fileten er ubetinget det største hit. Fadene med smørrebrød cirkulerer og bliver hurtigt tømt, når Club 60+ holder herrefrokost. Der bliver guffet og grinet. Mændene omkring det fælles frokostbord på Folkestedet i Aarhus er i højt humør. Om lidt kommer Søren Thrane, manager i Ishockeyklub Aarhus og fortæller om den næste kamp i skøjtehallen, som de frokostspisende mænd skal hen og se - sammen.

Club 60+ er for mænd fra 60 år og opefter. De mødes hver torsdag til frokost, spiser, snakker og hygger sig, men madoplevelser er ikke det eneste, de deler. Hver uge går de sammen ud og ser en fodbold- eller håndboldkamp, badminton, basket eller ishockey. Takket være klubbens idémand Thomas Unterschlags gode kontakter til sportsklubberne, kommer de gratis ind, når de viser deres medlemskort til klubben. Thomas Unterschlag er uddannet socialrådgiver, men den gode kontakt til klubberne har han, fordi han er speaker ved blandt andet fodboldklubben AGF's hjemmekampe - og fordi han i det hele taget er vild med sport.

”Men jeg er ikke den eneste mand, som er sportsidiot,” siger han.

”Rigtig mange enlige, ældre mænd er store sportsfans. De sidder hjemme i stuen og ønsker, at de i stedet sad på stadion og heppede på AGF. Men de har ikke nogen at gå derhen med, og så bliver de hjemme,” siger han.

Han fik klubben op at stå i oktober, og i de første måneder har han været lønnet som klubleder. Oplysningsforbundet FO-Aarhus har betalt hans løn med et tilskud fra kommunen. Han var indstillet på at fortsætte på frivillig basis, når pengene slap op, men får nu mulighed for i stedet at intensivere arbejdet, fordi klubben netop har fået en check på 225.000 kroner fra TrygFonden. Med den økonomiske ballast kan Thomas Unterschlag gøre en ekstra indsats for at få flere modne mænd ud af busken og med i klubben.

Fadene går rundt igen. Og selv om der ikke er flere fiskefileter, fejler appetitten ikke noget. Hans Erik, 71 år, er alene i hverdagen. Han kone døde for halvandet år siden. Det kan være tomt og trist indimellem at have mistet den, man har delt livet med. Men han synes, det er rigtig rart at mødes med jævnaldrende mænd over en bid brød og gå til sportskampe sammen.

Eigil på 78 år er alderspræsident. Han er også enkemand, men selv om Thomas Unterschlag oprindeligt havde tænkt sig, at klubben først og fremmest skulle være et værn mod ensomhed blandt ældre, enlige mænd, så behøver man hverken være enlig eller decideret ensom for at være med.

Pelle, der er gået på efterløn fra et lærerjob, er for eksempel gift, og han synes ikke, at hverken ensomhed eller kedsomhed præger hans hverdag. Men han er et udendørsmenneske, og vinteren kan blive frygtelig lang, når man ikke længere går på arbejde og er vant til at bruge sin fritid uden for hjemmets fire vægge.

”Jeg keder mig nu heller ikke, og jeg er også gift og det hele,” indskyder Flemming på 62 år.

Men sport er hans store lidenskab, og han synes, det er alle tiders at have nogen at gå til fodbold med. Hele vejen rundt om frokostbordet er der enighed: Det er lidt magisk med sådan et klubkort, der giver gratis adgang til gode sportsbegivenheder, og det er rigtig godt at have nogle at dele oplevelserne med.

Thomas Unterschlag har fået både fodboldklubben AGF, håndbolddamerne i SK Aarhus, Århus Håndbold, de professionelle basketball-spillere i Bakken Bears, Højbjerg Badminton og Ishockey Klubben Aarhus med i et samarbejde, der understøtter Club 60+, og han er tydeligvis en mand med gode overtalelsesevner.

”Når vi kommer til ishockey i skøjteklubben, er der reserveret pladser, der er tæpper til os og gratis fadøl. Jeg er faktisk rørt over at opleve, hvordan vi bliver modtaget,” fortæller han.

”Det var ikke svært at få sportsklubberne med. Der var ingen, som for alvor skulle overtales, da jeg præsenterede dem for idéen og for den viden, vi har om ensomhed.”

Det, som han fortalte klubmanagerne om ensomhed, var, at 65.000 medborgere over 65 år ofte føler sig uønsket ensomme, og at mændene er i overtal. Kvinder har tit lettere ved at fastholde deres sociale netværk og skabe nye, når de holder op med at arbejde eller mister ægtefællen. Det er svært for mange mænd. Er man ensom, bliver man lettere syg, og amerikanske undersøgelser har vist, at langvarig ensomhed giver højere frekvens af både hjerte-kar-sygdomme, alzheimer og depression. Derfor er der brug for at skabe muligheder for sociale fællesskaber for ældre mænd, der ikke længere har et stærkt socialt netværk.

Men Thomas Unterschlag er begyndt at nedtone sin snak om ensomhed, når han fortæller om Club 60+. Han havde forestillet sig, at de enlige mænd ville strømme til og melde sig ind i klubben, så snart idéen blev kendt, men det er gået mere trægt, end han forventede. En af forklaringerne er, tror han, at ingen ønsker at blive stemplet som ensom.

”Alle sagde på forhånd til mig, at det ville være op ad bakke at lave den her slags aktiviteter for mænd over 60 år, men at det skulle være så svært, det havde jeg ikke forestillet mig,” siger han.

Klubben har efter knap fire måneders levetid 16 medlemmer, men der er uden problemer plads til 50, vurderer han.

”Derfor bruger jeg ikke ordet ensom så meget mere. Ingen ønsker det prædikat hæftet på sig. Jeg taler ikke om det dårlige ved at være ensom, men om det gode ved at have et socialt netværk,” siger han.

Rundt om frokostbordet mener mændene, det er realistisk at få flere med, hvis bare det ikke bliver for dyrt. Nu, hvor der er udsigt til fondsmidler i klubkassen, bliver medlemskontingentet sat ned fra 325 kroner til 175 kroner om måneden.

Der kan de fleste være med - især i betragtning af, hvor meget man får for pengene: frokost med sodavand, te og kaffe en gang om ugen og mindst én ugentlig fribillet, som nemt kan koste over 100 kroner, hvis man skal betale fuld pris i stadions tælleapparat.

Så er smørrebrødsfadene tømt, termokanderne med kaffe har været rundt, og ishockeymanageren, som skal levere dagens oplæg, er kommet. Thomas Unterschlag byder velkommen, og mændene læner sig tilbage i stolene - klar til den næste kamp.