Herreværelset får ældre mænd op af sofaen til snak og gammel ost

Samværet med andre mænd forebygger ensomhed og depression efter endt arbejdsliv

De seneste år har der været meget mere fokus på mænd og ensomhed, og det er godt. Mange mænd er tilbøjelige til at trække sig ind i sig selv og fortrænge store dele af deres følelsesliv, hvis de oplever problemer eller modgang. De er opdraget til, at ”store drenge græder ikke”, skriver Lis M. Frederiksen, som fremhæver sammenholdet blandt ældre i Sydeuropa, der dyrker det at være sammen i alderdommen på en forbilledlig måde. Modelfoto
De seneste år har der været meget mere fokus på mænd og ensomhed, og det er godt. Mange mænd er tilbøjelige til at trække sig ind i sig selv og fortrænge store dele af deres følelsesliv, hvis de oplever problemer eller modgang. De er opdraget til, at ”store drenge græder ikke”, skriver Lis M. Frederiksen, som fremhæver sammenholdet blandt ældre i Sydeuropa, der dyrker det at være sammen i alderdommen på en forbilledlig måde. Modelfoto. Foto: Maurizio Rovati - Fotolia.

”Mænd er jo nogle pjok. De er ensomme. Sidder i sofaen og kommer ikke ud, som kvinder gør det. Selvmordsstatistikken er meget højere for mænd end for kvinder.”

Sådan tænkte 78-årige Ivar Knudsen fra Roskilde for fem år siden. ”Der må være noget, vi kan gøre”. Som tænkt så gjort. Ivar Knudsen gik op til den lokale avis og sagde ”Jeg har en idé”.

Læs også: Tema om depression

Idéen blev til Herreværelset, som netop har fejret fem års fødselsdag med nu 120 medlemmer og en venteliste. Bravo, tænkte jeg, for der er altid grund til at tage hatten af for dem, der tænker på andre, som har en idé og har overskud til at gennemføre den.

Ivar Knudsen er det bedste bevis for, at alder ikke er nogen hindring. Herreværelset, som er etableret i Ældre Sagens regi, holder åbent i Roskilde hver den første fredag i måneden, og der kommer en 50-60 stykker hver gang til en sildemad, en pålægsmad og gammel ost med øl, vand og snaps.

Ivar Knudsen har to udfordringer. Den ene er, at det er svært at få fat på en rigtig gammel ost. Det skal være ost, der er lagret op mod to år, og den skal være så stærk, at den skal holdes i snor! Den slags oste får man næsten kun op mod jul, fortæller han.

Det er ham selv, der køber ind, og han har styr på de lokale osteleverandører. Den anden udfordring er at finde et større lokale!

For et par generationer siden havde ethvert pænt borgerligt hjem et herreværelse, hvor mændene trak sig tilbage efter middagen, nød en cigar og et glas portvin i fred for kvinderne. Når vi har set tv-serier om livet nogle generationer tilbage, Downton Abbey for eksempel, tror jeg ikke, jeg har været den eneste, der har tænkt:

Hvor mandschauvinistisk og nedladende over for kvinderne. Men gad vist om ikke kvinderne også dengang nød at have lidt tid alene sammen og tale om det, der optog dem? Det er jeg nu ret sikker på. Herreværelse dengang og nu har haft en vigtig social funktion.

På en rejse for nylig til dejlig varmt og skønt badevand ved Adriaterhavskysten var det en rigtig fin oplevelse at iagttage de sociale mønstre blandt de lokale beboere. Sidst på eftermiddagen, når solen ikke længere havde så voldsomt fat, mødtes de ældre mænd ved boulebanen.

Der var en 10-15 stykker ude på vores lille ø, som enten spillede boule eller sad under et halvtag og spillede kort. Et par timer hver eneste dag. Derefter hjem til middagsmaden, som naturligvis stod parat. På nogenlunde samme tidspunkt mødtes kvinderne nede ved vandet i forskellige grupper.

De hoppede i og svømmede langt ud, i hvert fald 100-150 meter i grupper på fire-seks stykker, og snakken gik. Adriaterhavet er så salt, at man nærmest kan gå rundt i det uden at bevæge sig ret meget. Nogle af kvinderne var godt oppe i alderen.

Men det forhindrede dem ikke i at svømme rundt i 30-45 minutter hver dag, mens de fik klaret verdenssituationen, grinet og hygget sig sammen. Sydpå er klimaet befordrende for den slags samvær. I Danmark skal nogen i højere grad tage et initiativ, og det er der heldigvis andre end Ivar Knudsen rundt om i landet, der gør.

Der findes herreværelser efterhånden en del steder rundt om i landet. Ældre Sagen fortæller, at det er initiativer, som medlemmerne selv tager, og der er ikke rigtigt noget samlet overblik.

Men de dukker stille og roligt op ikke mindst findes der mange herreværelser på Sjælland omkring Roskilde, hvor det hele begyndte for fem år siden med en mand, der havde en idé.

De seneste år har der været meget mere fokus på mænd og ensomhed, og det er godt. Mange mænd er tilbøjelige til at trække sig ind i sig selv og fortrænge store dele af deres følelsesliv, hvis de oplever problemer eller modgang. De er opdraget til, at ”store drenge græder ikke”.

De har skullet kontrollere deres følelser for at kunne handle, kæmpe, forsvare og knokle for føden. Man viser ikke svaghed, men skal klare sig selv og ikke være afhængig af andre.

En artikel udgivet af Psykiatrifonden ved chefpsykolog Svend Aage Madsen er interessant læsning i denne sammenhæng og sætter ord på meget af det, vi godt ved. Men vi har måske ikke altid været så gode til at anerkende, at mænds og kvinders livsmønstre, opdragelse og samværsformer er forskellige.

Tillykke med Herreværelsets fem års fødselsdag. Må det få et godt, langt liv med megen stærk ost, uanset at osten kan give anledning til uoverensstemmelser mellem Ivar Knudsen og hans kone derhjemme, om den nu kan få lov at være i køleskabet eller ej!