Hvad er Sandhed andet end en Leven for en Idee

En tekst indgraveret i en mindesten tæt ved Gilleleje går lige ind hos den tidligere formand for Dansk Sprognævn Niels Davidsen-Nielsen

Niels Davidsen-Nielsen har som formand for Dansk Sprognævn altid bestræbt sig på at være en engageret formand.
Niels Davidsen-Nielsen har som formand for Dansk Sprognævn altid bestræbt sig på at være en engageret formand. Foto: Søren Bidstrup.

På stien ved Gilbjerghoved i Nordsjælland tæt ved Gilleleje står en sten rejst til minde om filosoffen Søren Kierkegaard. Tidligere sprogforsker og nu pensionist Niels Davidsen-Nielsen har mange gange beundret de ord, der er indgraveret i mindestenen, når han på gåture fra sit sommerhus er passeret forbi: Hvad er Sandhed andet end en Leven for en Idee.

LÆS OGSÅ: I kan ikke tjene både Gud og mammon

Det enkelte menneske lever på en idé i den forstand, at der er noget, man synes, er vigtigt og værd at efterstræbe, og som man forsøger at bringe til virkelighed, siger han og fremhæver, hvordan det har gjort sig gældende i hans arbejdsliv.

I mit arbejde som formand for Dansk Sprognævn har jeg bestræbt mig på at være en engageret formand. Jeg arbejdede for det, jeg selv syntes var vigtigt og rigtigt og i den forstand en sandhed for mig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hos Dansk Sprognævn har Niels Davidsen-Nielsen kæmpet mod den tendens, at dansk bliver afviklet på en række samfundsområder til fordel for engelsk. Den kamp har været hans sandhed.

Men samtidig fremhæver han, at citatet også udtrykker en form for relativitet.

Det, der er vigtigt for én, er ikke nødvendigvis vigtigt for andre. Citatet relaterer sig til det enkelte menneske, som i sit liv igennem forsøger at finde frem til noget, som er vigtigt og driver ham eller hende.

Når Niels Davidsen-Nielsen af og til bringer sine venner til stenen, kan det fremkalde en god snak. Citatet er dog kort og ikke lige til, men på museet i Gilleleje kan citatet læses i dets sammenhæng, som her:

Hvor nær ligger Mennesket ellers trods al sin Viden ved Galskab? Hvad er Sandhed andet end en Leven for en Idee? Alt maa til syvende og sidst basere sig paa et Postulat; men i det Øieblik det saaledes ikke længere staaer udenfor ham, men han lever deri, først da er det ophørt at være ham et Postulat.

pallesen@k.dk