Prøv avisen
Ord der tæller

”Man kan nå meget under en kold bruser.”

Problemerne bliver ikke færre, når man bliver gammel, mener Karen Thisted, for hvem sangen "Jeg bærer med smil min byrde", skrevet af Jeppe Aakjær, er til trøst og opmuntring. Foto: Mikkel Khan Tariq/Ritzau Foto

Jeppe Aakjær har været kilde til inspiration for journalist Karen Thisted siden barndommen. I dag synger hun hver aften sin yndlings-Aakjær-sang under bruseren

Journalist Karen Thisted går i bad hver aften, og det daglige brusebad afsluttes altid med et koldt styrtebad. For at udholde det kolde gys så længe som muligt synger hun altid, efter bruserens hane er skiftet fra rød til blå, hele ”Jeg bærer med smil min byrde”.

Sangen, som Jeppe Aakjær skrev i 1906, og som Carl Nielsen satte melodi til i 1915, har en særlig betydning for 70-årige Karen Thisted. En strofe, som ligger hende særligt nær, lyder:

”Hvor kan I dog gruble og græde, så længe Guds himmel er blå! Mit hjerte skælver af glæde, blot duggen dynker et strå.”

Problemerne bliver ikke færre, når man bliver gammel, mener Karen Thisted, for hvem sangen er til trøst og opmuntring. Og hun føler sig beslægtet med Aakjærs ord, der blandt andet også lyder:

”Jeg er som den vilde hyrde, der genner sit kvæg på græs.”

”Jeg synes selv, jeg er som den vilde hyrde,” siger hun og forklarer:

”Jeg har boet alle mulige steder, og jeg har ingen penge i øjeblikket. Det er så enkelt og alligevel ikke banalt, når sangen fortæller, at man må prøve at se, om ikke man kan få det bedste ud af livet alligevel – på trods af alle problemerne. Derfor prøver jeg at leve mit liv efter den, så godt jeg kan,” fortæller hun.

Karen Thisted har kendt ”Jeg bærer med smil min byrde” siden barndommen, hvor hendes far – sagfører, borgmester og folketingsmedlem for Venstre Poul Birger Thisted Knudsen – som inkarneret Jeppe Aakjær-beundrer introducerede hende til Aakjærs forfatterskab og blandt andet tog hele familien med til Aakjærs hjem ”Jenle” på Salling i Nordvestjylland. Og som Karen Thisted i dag bryder ud i ”Jeg bærer med smil min byrde”, gjorde hendes far det også i løbet hendes barndom, hvorved han inspirerede datteren til at anskue sine problemer, som Aakjær anbefaler det.

For nylig oplevede Karen Thisted, der tidligere blandt andet har været politisk reporter for Ekstra Bladet, at høre ”Jeg bærer med smil min byrde” i en sorgfuld situation. Det skete ved hendes ven, tidligere minister og mangeårigt medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre Niels Helveg Petersens bisættelse, hvor forskellige sange fra Højskolesangbogen blev spillet af organisten. Karen Thisted, der har kendt Helveg, siden deres forældre i sin tid var opstillet til Folketinget i samme valgkreds, fandt her endnu en gang trøst i Aakjærs gamle sange.

Tilbage ved aftensangen under bruseren knytter der sig for Karen Thisted en særlig praksis til det daglige ritual. For år tilbage anbefalede præst og forfatter Johannes Møllehave, med hvem Karen Thisted har skrevet interviewbogen ”Det skal mærkes, at vi lever”, at hun ikke lod hver dag løbe mellem hænderne på sig.

”Han sagde: Tænk hver aften på fem ting, som har været gode og glædelige den dag. Så det gør jeg. Først samler jeg op på dagen, når jeg synger under bruseren, og bagefter sætter jeg mig i min fars gamle stol, lytter til et stykke musik og får et lille glas vin,” siger hun og afslutter:

”Man kan nå meget under en kold bruser.”