Prøv avisen

I julemåneden er det særlig dejligt at være bedsteforældre

Når man kigger sig omkring i jule-gadebilledet, er det vist nok rigtigt, at der er en ganske særlig fortrolighed og indforstået mine mellem børnebørn og bedsteforældre lige netop nu. Foto: Mikkel Østergaard Denmark

December indbyder til nærhed og fællesskab om familietraditionerne

Har du tænkt over, at det her i december er den mest vidunderlige måned hele året at være bedsteforældre i?.

Det sagde en god bekendt til mig lige i begyndelsen af måneden. Og nej, det havde jeg egentlig ikke spekuleret over. Men det satte jo tanker i gang.

Seniorer er mange forskellige ting: De er flittige på museer og i teatre, læste vi forleden i en undersøgelse af kulturvaner. De er indkøbere i vores dagligvarebutikker, de er bilister og cyklister og fodgængere, de er sportsfolk, de er ivrige biblioteksbrugere, de er rejsende til ind- og udland og så er mange af dem bedsteforældre!

LÆS OGSÅ: Bedsteforældre giver frirum for skilsmissebørn

Og når man kigger sig omkring i jule-gadebilledet, er det vist nok rigtigt, at der er en ganske særlig fortrolighed og indforstået mine mellem børnebørn og bedsteforældre lige netop nu. Man har hemmeligheder sammen, og man følges ad hånd i hånd til juleudstillinger af alle slags.

Det er et privilegium at have en bedsteforælder, der har tid til at være sammen med den yngste generation. Tid til at læse, til at fortælle, til at hente fra børnehaven eller skolen og til bare at være der. Og måske i denne måned tid til at indvie den seksårige i julehjerternes svære fletteri eller de mindste i, hvordan kagerullen bedst håndteres, når julesmåkagerne skal finde deres form.

Det er den ældre generation, der sørger for, at et væld af erfaring, viden, værdier og traditioner overleveres til de næste generationer. Og netop i juletiden svirrer det med historier om, hvordan det var i gamle dage. Lyden og lugten af decemberforberedelserne og decemberrutinerne forbliver vist hos de fleste et helt langt liv. Og der deles gavmildt ud af erindringerne.

En anden bekendt sagde til mig: Jeg glemmer aldrig de der mandariner eller appelsiner med nelliker i, der var hos min farmor, jeg var helt vild for at få lov til at pille nellikerne ud, men jeg måtte ikke!. Det er de mest overraskende erindringer, der melder sig, når det gælder jul.

Børnefamilierne lever ofte i en travl hverdag med et stramt program, og mange bedsteforældre giver derfor en uvurderlig støtte, når de henter fra vuggestue eller skole, når de passer syge børn, eller når de inviterer ungerne med på ture eller ferier.

En undersøgelse fra 1998 fra Socialforskningsinstituttet viste, at cirka halvdelen af de 60-66-årige og 20 procent af de over 74-årige regelmæssigt passede deres børnebørn. Og der er ikke noget, der tyder på, at deres indsats er blevet mindre i de år, der er gået.

Bedsteforældrene har meget at byde på, når der diskuteres, når synspunkter får flere nuancer, eller når nye perspektiver rulles op. Alt sammen er det med til at præge det lille barn op gennem årene.

Men børnebørnene spiller også en stor rolle for mange bedsteforældre. De fleste opnår en varm personlig glæde, når de er sammen med børnebørnene, og der gives ofte frirum og lidt længere snor end hjemme. Men der er også tit tid og overskud til at gøre hverdagsting sammen. Og det kan føre til tætte, stærke bånd.

Tid kan være det springende punkt for de fleste børnefamilier, hvor begge forældre arbejder ude. Men tid er interessant nok også blevet en mangelvare for mange moderne bedsteforældre, der lever en aktiv pensionisttilværelse eller fortsat er tilknyttet arbejdsmarkedet.

Den længere levealder betyder også, at fire-generationsfamilien med børn, forældre, bedsteforældre og oldeforældre er mere almindelig, og mange i bedsteforældregenerationen påtager sig også forpligtelser over for deres egne forældre og hjælper for eksempel med indkøb, tøjvask og vedligeholdelsesarbejde af forskellig art.

Så vor tids bedsteforældre er en efterspurgt vare som kulturbærere og som familie-formidlere. Men bedsteforældrerollen er ikke altid noget, der giver sig selv. Det er nødvendigt at være lyttende og have interesse og indlevelse i børnenes liv og tanker.

Er man så heldig at kunne følge børnebørnene igennem mange år, ved man også, at der stilles meget forskellige krav til bedsteforældre på de forskellige alderstrin. Samværet er en vekselvirkning, hvor der både skal lyttes og fortælles.

ÆldreForum udgav for nogle år siden en fin, lille bog om bedsteforældres rolle i børns udvikling og sociale indskoling. Man opfordrede dengang en række børn, unge og ældre til at skrive om, hvad bedsteforældrene henholdsvis børnebørnene betyder for dem og deres liv. Og det kom der nogle fine betragtninger ud af.

Børn, børnebørn og det spæde oldebarn har givet mig nogle af livets mest værdifulde oplevelser er et eksempel, og lille Mette skrev til en jævnaldrende: Jeg håber, du holder lige så meget af dine bedsteforældre, som jeg gør af mine. Det er nemlig en perfekt opfindelse, måske lidt gammeldags og umoderne, men virkelig god og hjælpsom.

Som man kan se, er det for de fleste dejligt at være bedsteforældre og at være børnebørn hele året, men det kan da godt være, at det er særlig dejligt i december!