”Ja, det håber vi”

Hele sin barndom har Helge Kjær Nielsen dag efter dag hørt sin mor sige de fire ord, som han først som voksen helt til fulde har forstået

Man skal ikke tage noget for givet, mener Helge Kjær Nielsen. – Privatfoto.
Man skal ikke tage noget for givet, mener Helge Kjær Nielsen. – Privatfoto. Foto: unknown.

Lektor emeritus Helge Kjær Nielsen voksede op i et kristent hjem i Vestjylland, hvor moderen ofte afsluttede en samtale med en bestemt sætning.

Ordene kunne falde i mange sammenhænge, for eksempel efter en aftale om at mødes senere på dagen. Som en slags ”amen” på aftalen kom så ordene:

”Ja, det håber vi.”

Ordene var så fast en del af omgangstonen i Helge Kjær Nielsens barndomshjem, at det først var, da han selv blev voksen, at han forstod betydningen af moderens ord.

”Det, hun mente med ordene, var, at man ikke skal tage noget for givet. Hun ville sige, at det, som ligger foran os, det, vi ser frem til og gerne vil opleve, det har vi ikke endnu. Men vi har lov til at håbe,” siger Helge Kjær Nielsen, der er en af oversætterne bag den autoriserede danske udgave af Bibelen fra 1992.

Moderen, der i dag ikke lever længere, oplevede i sin tid at miste tre børn ved fødslen, og Helge Kjær Nielsen understreger, at det uden tvivl har været med til for hende at betone den sandhed, at man ikke kan tage for givet, at ens håb bliver til virkelighed.

For nylig har 79-årige Helge Kjær Nielsen skrevet bogen ”Det grænseløse håb” om det kristne håb i Det Nye Testamente. Bogen har han skrevet, fordi håbet er væsentligt for ham selv.

”Det er et vigtigt begreb i min tilværelse. Det giver både glæde og retning for ens liv.”

I religiøs forstand handler det for Helge Kjær Nielsen om at sætte sin lid til, at Gud lader det, han håber på, blive til virkelighed.

”Det ville være skabningens overmod, hvis vi talte om livet på en måde, så vi for eksempel lod, som om vi allerede stod med det barn, der endnu ikke er født. I stedet bør vi vente på det, der endnu ikke er virkelighed, med ydmyghed og med håb,” siger han.

Og ifølge Helge Kjær Nielsen hænger håbet tæt sammen med taknemmeligheden for det, han hver dag får givet.

”Håbet trækker fremtiden ind i nutiden og åbner på den måde vores øjne for det gode, og det er med til at fylde os med taknemlighed. Nogle steder i verden er det vanskeligt at holde håbet i live. Vi har helt andre kår og meget at være taknemlige over. Vores fare er nok, at vi kommer til at tage det for givet, at det også i fremtiden vil være sådan for os.”

Derfor, mener Helge Kjær Nielsen, er det godt at huske ordene:

”Ja, det håber vi!”