Claus Bue: Jeg holder af hverdagen

I en tid, hvor vi lever for højdepunkterne, mener skuespiller Claus Bue, at både han selv og andre har brug for at blive mindet om, at det almindelige og kedelige, som det meste af livet går med, slet ikke er så skidt

 Claus Bue fester ikke længere lige så meget, som han tidligere gjorde. Han holder af hverdagens trummerum. –
Claus Bue fester ikke længere lige så meget, som han tidligere gjorde. Han holder af hverdagens trummerum. – . Foto: Sanne Vils Axelsen/ritzau.

I 1980’erne levede skuespilleren Claus Bue et liv fuld af sammenkomster og fester, et liv så fuldt af oplevelser og højdepunkter, at han på et tidspunkt – halvt i spøg, halvt i affekt – malede følgende ord på en af sit hjems vægge:

”Doktor, doktor, hvad skal jeg gøre? Hver dag er en fest.”

”Det blev næsten for meget med alle de fester hele tiden,” griner Claus Bue, når han husker tilbage på den tid.

I samme periode, i 1984, udkom Dan Turèlls digt ”Hyldest til hverdagen”, som hyldede indkøbslisten og det daglige barberingsritual, huslejen og morgenkaffen. Og selvom Dan Turèlls hyldest ikke på det tidspunkt lagrede sig hos Claus Bue, har den siden fulgt ham. Særligt digtets tilbagevendende refræn-strofe har bidt sig fast hos skuespilleren. Den lyder: ”Jeg holder af hverdagen”.

”Dan Turèll minder sig selv og os andre om, at selvom festens tusind bobler gerne må perle, er det hverdagen, der definerer os. Der skal handles ind og gøres rent og passes arbejde, og da børnene var små, skulle de have tøj på og madpakke med. Og det lyder måske kedeligt, men hverdagen har stor betydning for, hvem vi er som mennesker,” siger Claus Bue, der er kendt fra et hav af danske tv-serier, julekalendere, film og underholdningsprogrammer, heriblandt ”Så hatten passer”, ”Taxa” og ”Det forsømte forår”.

Claus Bue husker, at forfatteren Suzanne Brøgger på et tidspunkt har udtalt sig om samme emne og sagt, at fester ikke skal være en dagligdags begivenhed, for så mister de deres kraft, og i virkeligheden også deres mulighed for at være højdepunkter.

”Den holdning til fester, synes jeg kan overføres til, at vi i øjeblikket bliver mere og mere orienteret på at leve for højdepunkterne. Det er det, vi ser i reklamerne, og når vi slår op i ”Se og Hør”. Vi lærer, at når vi skal på ferie, skal det være en superferie, når vi køber ny bil, skal det være en superbil – ja, selv en leverpostejsmad skal være helt fantastisk. Alting skal være en fest, men sådan er livet bare ikke,” siger Claus Bue, der i forgårs fyldte 70 år.

”Man kan jo blive dybt deprimeret over sit eget kedsommelige liv, når man ser, hvor festligt andre mennesker lever i de glittede blade og tv-programmer,” påpeger han og tilføjer:

”Men det er gudskelov glemt, når det lykkes at få startet plæneklipperen efter 10 forsøg.”

Claus Bue husker særligt på Dan Turèlls og Suzanne Brøggers ord, når der er lidt for mange højdepunkter i kalenderen i løbet af en uge. Alligevel skal festen ikke nedvurderes, påpeger han, for han er taknemmelig for alle de ting, der er at fejre. Men det er også i orden, at kede sig lidt en gang imellem, mener Claus Bue.

”Det er, som om vi slet ikke må kede os længere. Men jeg tror, at det er sundt, og at specielt børn skal have lov til at kede sig i stedet for hele tiden at blive aktiveret. Så finder de nemlig selv på noget, og det er slet ikke så dårligt.”